Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 112 (7113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9752 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5471 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„În lumea fluturilor”

Expoziția temporară „Curcubee înaripate”, vernisată, miercuri, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Ştiinţele Naturii a avut loc miercuri, 15 mai, vernisajul expoziției temporare „Curcubee înaripate” (mai – septembrie), expoziție organizată pentru a-i omagia pe profesorul entomolog Ioan Nemeș (1924 – 2009) și pe prof. univ. dr. Constantin Pisică – Donose (1932 – 2011), care au avut o colaborare frumoasă cu muzeul sucevean.

Florentina Carmen Oleniuc, dr. în biologie, de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava,ne-a spus că expoziția este unică și cuprinde peste 700 de exemplare de fluturi, din fauna exotică și fauna autohtonă, împrumutate din colecția prof. Ioan Nemeș, de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Dorohoi, și 400 de exemplare de fluturi din depozitul Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava. „Expoziția are ca tematică fluturii exotici și autohtoni. Sunt prezentate exemplare foarte frumoase, de dimensiuni mari, avem fluturii nocturni și diurni, fluturi dulci sau fluturi amari, fluturi toxici. Îi invit pe toți sucevenii la această expoziție, copii, profesori, care să se delecteze cu exemplare foarte colorate și cu câteva indicii privind distribuția și unele comportamente speciale ale fluturilor. Expoziția este plină de culoare și creează un ambient plăcut”, a completat  Florentina Carmen Oleniuc.

 

O expoziție bine lucrată, cu aspecte diverse

La vernisajul expoziției „Curcubee înaripate” a fost invitat și prof. univ. Ioan Moglan (profesor asociat la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași), care a apreciat expoziția de la Suceava ca fiind una bine lucrată, cu aspecte diverse, în principal despre lepidopterele din zonă, din colecția lui prof.Ioan Nemeș, renumită în țară, „unde sunt prezente specii din fauna autohtonă, dar și specii din alte părți ale lumii, ceea ce este extraordinar. Aceasta atestă că Ioan Nemeș era cunoscut și apreciat în multe zone ale țării, dar și ale lumii. Expoziția este structurată tematic, pe familii, bogat exemplificată prin specii, multe foarte colorate. Este o colecție muncită, care cuprinde și un medalion - prof. univ. dr. Pisică, și îi felicit pe organizatori”.

 

Colecția impresionantă a prof. Ioan Nemeș, la Dorohoi

La vernisaj am întâlnit-o și pe Cristina Amarie, muzeograf, gestionarul colecției de entomologie de la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Dorohoi, care ne-a spus că a împrumutat Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava, pentru expoziția temporară „Curcubee înaripate”, 24 de cutii, cu peste 700 de exemplare de fluturi. Muzeograful a completat că la Dorohoi există una dintre cele mai mari colecții de entomologie, aparținând prof. Ioan Nemeș. Sunt peste 4.000 de exemplare de fluturi exotici, fluturi colectați din toate colțurile lumii, de pe toate continentele, pentru că prof. Ioan Nemeș a colaborat cu diverși colecționari din lume și a obținut exemplare rare. „Profesorul Nemeș a făcut doar două expediții în afara României, în Siberia și în China, cu povești minunate în spate. Colecția muzeului nostru mai cuprinde și 250 de mii de exemplare de insecte din fauna României, dintre care peste 110 mii sunt fluturi”, a completat muzeograful Cristina Amarie. Cei care vor alege să viziteze expoziția „Curcubee înaripate” se vor putea bucura de frumusețea fluturilor exotici, dar și a celor autohtoni, vor putea afla curiozități din viața acestora privind mecanismele de apărare, de camuflare, dimorfismul sexual sau colorația de avertizare, după cum au spus organizatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția temporară „Curcubee înaripate”, vernisată, miercuri, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 1349 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția temporară „Curcubee înaripate”, vernisată, miercuri, la Muzeul de Ştiinţele Naturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei