Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 109 (7110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Declaraţie

Din luna august, România va avea un Cod al patrimoniului naţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflat sâmbătă, 11 mai, în vizită la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a declarat că până în luna august a acestui an se va finaliza, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, Codul patrimoniului naţional. Acesta va cuprinde tot ceea ce înseamnă patrimoniu material şi imaterial la nivelul ţării.

„Sunt foarte multe lucruri care se pot face acum din punct de vedere al patrimoniului naţional. Lucrăm la modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, o lege care în anul 2016, în guvernarea Cioloş, a fost presărată cu ordonanţe de urgenţă care au dus practic la blocarea şi îndreptarea într-o direcţie în care nu mai poate fi aplicabilă această lege în condiţiile actuale.

Codul patrimoniului este finanţat printr-un proiect POR şi va fi finalizat în luna august, anul acesta. Practic, este nevoie să reevaluăm tot ceea ce înseamnă patrimoniu material şi imaterial. Pot să vă spun că în momentul de faţă avem o listă a monumentelor cu 27.000 de poziţii, dar din acestea o treime nu mai există, o treime nu au ce căuta pe lista respectivă pentru că nu sunt clădiri de patrimoniu, nu sunt monumente de patrimoniu. În afară de ce avem pe aceste liste sunt monumente care merită să fie pe această listă a patrimoniului naţional, îndeplinind condiţiile necesare, dar care nu au fost prinse. Vom finaliza acest Cod al patrimoniului pentru a face ordine şi lumină în ceea ce înseamnă patrimoniu naţional”, a declarat ministrul Daniel Breaz.

 

Un miliard de euro pentru proiecte de restaurare şi reabilitare monumente istorice

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a precizat că Guvernul a alocat, pentru o perioadă de şase ani, un miliard de euro pentru proiecte de restaurare şi reabilitare monumente istorice, iar toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi cu proiecte la finanţare.

„Avem foarte multe proiecte, pentru că actuala guvernare a alocat, în şase ani de zile, un miliard de euro pentru ceea ce înseamnă cultură. Am avut un blocaj din partea preşedintelui României care a semnat, în urmă cu 4-5 zile, acea ordonanţă 76, din iunie 2018, ce a fost transpusă în lege, în urmă cu două luni, în Parlamentul României. Avem bani, avem şi proiecte, dar îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să vină cu proiecte pentru restaurări, reabilitări, construcţii de monumente istorice categoria A şi B, să depună în cel mai scurt timp dosarele, pentru ca să îi putem finanţă”, a precizat ministrul Daniel Breaz.

Daniel Breaz a mai spus că ministerul pe care îl conduce are toată deschiderea şi oferă ajutorul necesar pentru obţinerea avizelor, documentaţiilor sau accesarea diverselor tipuri de finanţare pentru proiectele Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

„Am devenit un minister deschis, un minister care prin departamentele aflate în subordinea ministrului oferim şi consultanţă celor care doresc să desfăşoare anumite activităţi, lucrări etc. În momentul în care se depune o anumită documentaţie la minister, şi din documentaţie lipsesc unele documente, i-am învăţat pe funcţionarii din minister să nu respingă aceste documentaţii, ci să acorde consultanţă celor care au întocmit-o astfel încât, dacă se poate, să se obţină anumite beneficii în urma depunerii unor dosare. Mă refer aici la tot ceea ce înseamnă activitate în Ministerul Culturii, iar aceste cerinţe pot fi îndeplinite”, a spus Daniel Breaz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din luna august, România va avea un Cod al patrimoniului naţional.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din luna august, România va avea un Cod al patrimoniului naţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei