Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 104 (7105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentință definitivă judecători

Despăgubiri de 80.000 de lei, pentru un bărbat condamnat, fără probe, pentru complicitate la tâlhărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea de Apel Suceava a admis recent apelul unui ieșean stabilit la Suceava, prin care respectivul va primi de la Statul Român despăgubiri morale de 80.000 de lei, pentru că a fost condamnat într-un dosar fără a exista probe certe împotriva sa. Inițial, Tribunalul Suceava respinsese orice pretenție a bărbatului. Curtea de Apel Suceava i-a respins ca nefondate mare parte din pretenții, însă i-a admis totuși „reparația morală” de 80.000 de lei.

Conform colegilor de la Ziarul de Iași, care au făcut un material detaliat pe această temă, fapta pentru care Petrică Manolachi a făcut puşcărie este din data de 18 aprilie 2002. Atunci, doi indivizi au jefuit o femeie în vârstă de 71 de ani, la Iași. Manolachi a fost identificat ca fiind complice. Concret, acesta ar fi sunat la uşa victimei susţinând că strânge fonduri pentru biserică, moment în care ceilalţi doi ar fi intrat în casă. Manolachi a susținut ulterior că nu a avut nici o legătură cu această faptă și a fost obligat să dea anumite declarații. 

Petrică Manolachi a fost arestat timp de 8 luni, fiind eliberat abia după ce prima instanţă din Iaşi, în 2003, îl achita din lipsă de probe. Parchetul a formulat apel şi Manolachi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a rămas definitivă şi la Înalta Curte de Casaţie.  Considerând că este nevinovat, ieşeanul nu a vrut să se predea şi a fost încarcerat abia în 2010, când primul său copil avea câteva luni. El a executat 3 ani şi 4 luni de închisoare, fiind eliberat condiţionat pe 23 august 2012. Ulterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la care a apelat condamnatul, a decis să condamne statul român la plata unor daune de 3.000 de euro, considerând că Petrică Manolachi nu a avut parte de un proces echitabil. În baza soluţiei CEDO, justiţia de la noi a decis redeschiderea dosarului, trei instanţe achitându-l pe ieşean.

În mare, s-a stabilit că acestuia nu i s-a asigurat un proces corect, începând de la administrarea probelor de către procurori, faptul că nu a fost audiat şi până la sentinţele date fără respectul cuvenit legii de către judecători

Declarat nevinovat, deși executase 3 ani și 4 luni de închisoare, ieșeanul mutat la Suceava a deschis o acțiune la Tribunalul Suceava, în care a solicitat ca Statul Român să-l despăgubească cu un milion de euro. Până la urmă s-a ales doar cu 80.000 de lei, adică ceva mai puțin de 20.000 de euro.

Petrică Manolachi are acum 40 de ani și a invocat în fața instanței inclusiv faptul că nu și-a putut crește și vedea propriul copil din cauza detenției.

Acesta s-ar fi căsătorit în timp ce era închis în Penitenciarul Botoşani. El s-a plâns printre altele și de condițiile de detenție. În acțiunea în instanță prin care a solicitat despăgubiri, Manolachi a scris că a fost închis în Penitenciarul Iaşi, într-o cameră cu 25 de paturi, în care se aflau peste 50 de deţinuţi, iar mâncarea furnizată de penitenciar era slab calorică, astfel că a trăit din pachetele pe care le primea de acasă.

Manolachi ar mai avea o condamnare pentru două fapte de furt, au scris colegii de la Ziarul de Iași. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de 80.000 de lei, pentru un bărbat condamnat, fără probe, pentru complicitate la tâlhărie.
 Vizualizări articol: 3851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Despăgubiri de 80.000 de lei, pentru un bărbat condamnat, fără probe, pentru complicitate la tâlhărie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei