Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 83 (7084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nici o schimbare

Suspecţii de furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava vor petrece Paştele în spatele gratiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suspecţii de furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava au aflat ieri că vor petrece Paştele după gratii. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au cerut prelungirea măsurii arestului preventiv pentru încă 30 de zile, solicitare care a fost admisă.

 

Măsura prelungirii măsurii arestului preventiv a fost cerută în cazul lui Cezar Ioan Dumitru, zis „Creţu”, Cătălin Tiberiu Mercheş şi Sergiu Nicolae Lahman. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Suceava a admis propunerea şi a prelungit măsura arestului preventiv cu încă 30 de zile. Măsura nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Între timp, un al patrulea suspect în cazul furturilor din casele oamenilor de afaceri, Vasile Marian Pirojec, a fost dat în urmărire internaţională după ce marţea trecută Curtea de Apel Suceava a decis să-l aresteze în lipsă.

 

Cinci persoane arestate pentru singurul furt documentat de anchetatori

Dacă Vasile Marian Pirojec este arestat în lipsă, alţi patru indivizi care au participat la furtul din noaptea de 19 spre 20 iulie 2018 se află deja în spatele gratiilor. Mihai Gabriel Precob a fost arestat încă din toamna anului trecut şi se află în Penitenciarul Botoşani.

Alte trei persoane, respectiv Cătălin Tiberiu Mercheş, Sergiu Nicolae Lahman şi Cezar Ioan Dumitru, zis „Creţu”, au fost arestaţi în urmă cu două săptămâni.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că în cauză se impune în mod evident necesitatea luării unei măsuri preventive faţă de inculpaţii Dumitru Cezar-Ioan, Lahman Sergiu Nicolae şi Mercheş Tiberiu Cătălin, astfel că aceştia să nu reia comportamentul infracţional pe durata cercetărilor care se desfăşoară în privinţa lor”, au motivat judecătorii arestarea celor trei indivizi.

Judecătorul a ajuns la concluzia că este în faţa unor fapte „grave”, iar o măsură mai puţin coercitivă nu ar fi de nici un folos.

„Având în vedere faptele pentru care inculpaţii Dumitru Cezar-Ioan, Lahman Sergiu Nicolae şi Mercheş Tiberiu Cătălin sunt cercetaţi şi împrejurările comiterii acestora, se justifică temerea că lăsarea în libertate a inculpaţilor reprezintă un pericol pentru ordinea publică, chiar sub tutela unei măsuri mai puţin restrictive decât arestarea preventivă. Luarea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Dumitru Cezar-Ioan, Lahman Sergiu Nicolae şi Mercheş Tiberiu Cătălin, aceasta nefiind doar necesară, dar şi proporţională, fiind singura în măsură să asigure scopurile legitim urmărite de buna desfăşurare a procesului penal, apărarea ordinii de drept şi aducerea inculpaţilor în faţa instanţei învestite cu judecarea temeiniciei acuzaţiei penale ce li s-a adus”, se mai arată în motivarea judecătorului de la Tribunalul Suceava.

 

Cum a decurs furtul pentru care au ajuns în spatele gratiilor

În noaptea de 19 spre 20 iulie 2018, profitând de faptul că omul de afaceri şi familia acestuia erau plecaţi în concediu, hoţii au dat lovitura. Mai întâi au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi au aşteptat ca sistemul de supraveghere să devină ineficient. După ce s-au asigurat că nici o cameră de supraveghere nu mai funcţionează au forţat două geamuri cu un levier, fără a reuşi să le distrugă.

În aceste condiţii, au distrus geamul întredeschis de la baie, loc prin care au intrat în casă şi au răvăşit-o în căutarea bunurilor de valoare.

Iar prada a fost una consistentă: 20.000 de euro, plus lănţişoare, cercei, brăţări şi pandantive de aur, adică în total peste 30.000 de euro.

Mihai Gabriel Precob a recunoscut cu ocazia anchetei care a fost rolul lui în comiterea furtului şi a oferit detalii despre complicii săi. Pentru că nu au adunat suficiente date care să le permită punerea sub acuzare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au decis disjungerea cercetărilor faţă de Cătălin Tiberiu Mercheş, Sergiu Nicolae Lahman, Cezar Ioan Dumitru şi Vasile Marian Pirojec.

În afara acestor fapte pentru care anchetatorii susţin că au probe clare, cei trei mai sunt suspecţi şi în comiterea altor furturi din municipiul Suceava şi nu numai.

Practic, din primăvara anului trecut şi până în urmă cu o lună de zile, casele mai multor oameni de afaceri, în special cei care locuiesc în cartierul Burdujeni, au fost sparte după un tipar bine stabilit.

Mai exact, hoţii acţionau pe timp de noapte, când la locuinţele respective nu se afla nimeni. După ce întrerupeau alimentarea cu energie electrică şi provocau oprirea camerelor de supraveghere, suspecţii forţau geamuri sau uşi şi unde găseau o vulnerabilitate o exploatau şi intrau în locuinţele vizate. De aici furau obiecte de valoare sau/şi bani, cu care dispăreau ulterior şi pe care cel mai probabil le-au valorificat pe raza altor judeţe din Moldova.

Într-unul din cazuri, hoţii au furat şi un BMW, în care se afla un seif cu arme de vânătoare. Autovehiculul a fost incendiat şi abandonat la marginea unei păduri, însă armele au dispărut şi au ajuns la persoane neautorizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suspecţii de furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava vor petrece Paştele în spatele gratiilor.
 Vizualizări articol: 1856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suspecţii de furturi din casele oamenilor de afaceri din Suceava vor petrece Paştele în spatele gratiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei