Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 69 (7070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consens

Bugetul pentru localităţi, votat de consilierii puterii şi opoziţiei cu aceleaşi obiecţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale din cote defalcate din impozitul pe venit şi a sumelor din TVA pentru localităţi a fost aprobată în şedinţă extraordinară, ieri, de deliberativul judeţean, însă cu obiecţii. Consilierii şi-au exprimat nemulţumirea că Ministerul de Finanţe a utilizat o formulă de calcul care exclude posibilitatea modificărilor unor date, făcând astfel votul consilierilor judeţeni doar o acţiune formală. Doi dintre consilierii PSD, Dan Ioan Cuşnir şi Brînduşel Nichitean, nu au votat proiectul de hotărâre, primul pe motiv că a fost anunţat prea târziu de şedinţă şi al doilea pentru că nu a reuşit să citească proiectul. De altfel, Cuşnir a şi părăsit sala de şedinţe. 

Consilierul judeţean PNL Ioan Moraru a spus că Ministerul de Finanţe i-a luat părtaşi la o acţiune pe care putea să o realizeze fără CJ, respectiv să facă singur această repartizare după formulă, la fel ca în anii trecuţi. Moraru a spus că CJ Suceava nu este nici măcar filtru al acestei decizii pentru că trebuie să aplice doar o formulă, fără posibilitatea de a interveni.

„Ei au spus anul acesta ca toate consiliile judeţene să fie alături de noi. Adică, dacă e un lucru rău făcut, toţi primarii vor sări în cap consilierilor judeţeni”, a spus Moraru, acuzând că, de fapt, este un proiect de hotărâre emis de guvernarea PSD-ALDE, pe care trebuie să-l voteze consilierii judeţeni.

Liderul consilierilor judeţeni PSD, Mihai Grozavu, a confirmat cele spuse de Moraru, arătând că joi, când a participat la consultarea cu primarii, aceştia i-au cerut lămuriri privind modul de repartizare a banilor.

„Într-adevăr, sar în capul consilierilor judeţeni. Ieri eram în sală şi veneau pe la mine şi eu eram total nedocumentat”, a spus Grozavu, care i-a cerut preşedintelui CJ Suceava să se facă mai multe consultări pentru a se putea pune de acord.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a explicat că şedinţa CJ a fost convocată conform prevederilor legale, după o consultare cu primarii, care a avut loc joi, când i-a informat pe aceştia că plenul Consiliului Judeţean nu va putea schimba nimic din ceea ce reiese din formulele de calcul. Flutur a subliniat că termenul prevăzut pentru adoptarea hotărârii de repartizare a banilor este de maxim o săptămână de la publicarea Legii bugetului.

 

Repartizarea banilor se face după indicatori obiectivi, conexiunile politice devenind inutile

Preşedintele CJ a arătat că pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare minime ale primăriilor legea stabileşte plafoane de 12 milioane de lei la municipii, de 6 milioane de lei la oraşe şi de 1.000 de lei la comune, pentru fiecare locuitor, dar nu mai puţin de 2 milioane de lei.

„Formula repartizează automat sumele”, a spus Flutur, care a subliniat că localităţile unde veniturile proprii şi cota de 60 la sută alocare directă din impozitul pe venit depăşeşte bugetul minim de funcţionare nu mai primesc sume din această categorie de venituri, aici fiind încadrate toate municipiile, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei,  trei oraşe, Gura Humorului, Siret şi Vicovu de Sus, şi  şase comune, Coşna, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Sadova, Șcheia şi Pojorâta.

„Au fost comentarii, dar nu avem ce să facem”, a spus Flutur, precizând că Ministerul de Finanţe a avut simularea şi că „închiderea se face leu pe leu”.

La sume de echilibrare din TVA se alocă bani pentru acoperirea diferenţelor dintre veniturile proprii şi veniturile din 2019 şi cele care au fost în 2018.

În această situaţie se află două municipii - Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, şapte oraşe - Cajvana, Dolhasca, Gura Humorului, Liteni, Salcea, Siret şi Vicovu de Sus şi opt comune - Ciocăneşti, Dumbrăveni, Fundu Moldovei, Poiana Stampei, Pojorâta, Sadova, Satu Mare, Vatra Moldoviţei, care vor primi sume pentru a acoperi diferenţa faţă de 2018.

Totodată, se mai alocă suma de 54,35 de milioane de lei pentru necesarul de cheltuieli pentru asistenţă socială.

Flutur a mai spus că fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean, de 28,4 milioane de lei, reprezintă sub cinci la sută din sumele repartizate localităţilor şi va fi repartizat într-o şedinţă ulterioară. 

În cadrul şedinţei de ieri a deliberativului judeţean, consilierul PSD Mihai Grozavu a mai spus că în discuţiile cu primarii problema esenţială ridicată de aceştia a fost proiectul Utilităţi şi Mediu, care trebuie să fie în atenţia conducerii CJ, dar şi a parlamentarilor de Suceava, indiferent de partidul din care fac parte. De asemenea, el a afirmat că CJ Suceava trebuie să dea semnalul că unele poziţii bugetare ar trebui altfel gândite, chiar dacă e formulă, subliniind că a citit toată noaptea anexa la HCJ pentru a fi pregătit.

Proiectul a fost votat cu 22 de voturi "pentru", un vot împotrivă şi şase abţineri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul pentru localităţi, votat de consilierii puterii şi opoziţiei cu aceleaşi obiecţii.
 Vizualizări articol: 1870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetul pentru localităţi, votat de consilierii puterii şi opoziţiei cu aceleaşi obiecţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei