Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 32 (7033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Multifuncţionali

Pe lângă intervenţiile pe pârtii sau de pe munte, salvamontiştii dorneni ajută şi la transportul la spital al persoanelor vârstnice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salvamontiştii din Vatra Dornei sunt oamenii buni la toate. Pe lângă intervenţiile pe care le au pe pârtiile de schi sau prin munţi, fie pentru recuperarea unor persoane care s-au rătăcit, fie pentru degajarea de arbori a unor trasee turistice, de ceva vreme salvamontiştii sunt implicaţi şi în alt tip de activităţi.

Este vorba de acte de voluntariat, de sprijinire a persoanelor cu probleme medicale, în special oameni în vârstă. Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, a explicat şi cum s-a ajuns în această situaţie.

„Un caz aparte este reprezentat la nivelul Ţării Dornelor de lipsa ambulanţelor pentru cazurile de externare sau deplasarea la o unitate medicală pentru efectuarea de investigaţii medicale. În acest caz discutăm de persoane care nu se pot deplasa, persoane vârstnice, supraponderale, acces dificil la domiciliu etc. În ultimii patru ani, Serviciul Salvamont asigură cu titlul gratuit aceste intervenţii, în ultimele două luni beneficiind de acest tip de servicii un număr de 10 persoane”, a arătat Petrică Ariciuc.

Şi în intervenţiile de specialitate, de pe pârtii, salvamontiştii au avut în ultima perioadă un volum de muncă mare.

În prima parte a sezonului de iarnă, numărul de intervenţii pe pârtiile de schi a fost de 93, din care 41 de persoane au fost predate echipajelor de la ambulanţă.

De asemenea, salvamontiştii au lucrat timp de cinci zile pentru deblocarea unor trasee turistice sau de legătură între pârtiile de schi, iar şapte zile au fost alocate asigurării cu alimente sau verificării periodice a căilor de acces către schituri sau chiliile din zonă.

Tot în acest interval au fost executate trei intervenţii în zona alpină, dintre care într-un caz s-a asigurat suport împreună cu ISU Vatra Dornei, iar în altul (avalanşa din Călimani, din data de 3 februarie) s-a asigurat echipaj de sprijin pentru Serviciul Judeţean Salvamont Suceava.

„La nivelul staţiunii Vatra Dornei s-a înregistrat o creştere cu 40% a numărului de turişti sosiţi în staţiune faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de accidente şi intervenţii a crescut, dar raportul acestora faţă de numărul de turişti şi zile de schi este în scădere. Acest lucru reflectă o creştere a simţului de răspundere al turistului faţă de ceilalţi practicanţi ai schiului sau snowboardului. În acest sezon s-au înregistrat doar două accidente prin tamponare sau acroşarea dintre doi schiori (un accident pe pârtia Veveriţa şi un accident pe pârtia Parc). Colaborarea cu lucrătorii jandarmeriei montane la nivelul staţiunii Vatra Dornei este deosebită, în sensul că în sezonul de iarnă 2018-2019 intervenţiile pe pârtiile de schi se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi normele emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, patrulările şi intervenţiile pe pârtiile de schi sunt asigurate doar de membrii salvamont, lucrătorii jandarmeriei montane fiind solicitaţi în caz de forţă majoră”, a mai spus Petrică Ariciuc.

Serviciul Salvamont Vatra Dornei se bazează pe 12 salvatori montani, din care şase atestaţi şi şase voluntari, iar dintre aceştia doi sunt asistenţi medicali şi doi paramedici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe lângă intervenţiile pe pârtii sau de pe munte, salvamontiştii dorneni ajută şi la transportul la spital al persoanelor vârstnice.
 Vizualizări articol: 1068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pe lângă intervenţiile pe pârtii sau de pe munte, salvamontiştii dorneni ajută şi la transportul la spital al persoanelor vârstnice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei