Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 31 (7032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Iarba terenurilor abandonate

Legea privind combaterea ambroziei, duşmanul alergicilor, pusă în aplicare începând cu această primăvară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, necesară în condiţiile în care în toată Europa există reglementări şi pedepse stabilite pentru cei care nu-şi curăţă terenurile de această plantă care produce alergii severe, va fi pusă în aplicare începând din această primăvară şi în întreg judeţul Suceava. Conform normelor de aplicare a noii legislaţii, pentru combaterea acestei plante trebuie acţionat până la înflorirea ei, adică până la finalul lunii iunie a fiecărui an. Astfel, ”în scopul distrugerii buruienii ambrozia şi a prevenirii răspândirii ei, proprietarii şi deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, ai cursurilor de ape, lacurilor şi ai sistemelor de irigaţii, precum şi ai bazinelor piscicole, vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice”, se arată în textul de lege.

Planta trebuie eliminată din teren până în momentul înfloririi, pentru că polenul acesteia este cel care provoacă alergii. Legea prevede sancţiuni pentru cei care nu respectă obligaţiile, între 750 şi 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

 

Modul în care se va organiza punerea în aplicare a legii

Pentru punerea în aplicare a legii, în primul rând autorităţile administraţiei publice locale trebuie să identifice aceste suprafeţe afectate de ambrozie. Haralampie Duţu, directorul Direcţiei Agricole Suceava, ne-a relatat despre modul de organizare: „Autorităţile locale trebuie să întocmească un centralizator cu suprafeţele de teren pe care s-a constatat creşterea buruienii ambrozia, acesta trebuind să fie întocmit în fiecare an până la data de 25 mai. În baza acestor situaţii primăriile trimit somaţii către deţinătorii sau administratorii acestor terenuri cu ambrozie, iar aceştia trebuie să ia măsuri de combatere a acesteia, până la sfârşitul lunii iunie. Aceste intervenţii pe terenurile afectate vor fi apoi verificate de autorităţi cu ajutorul unei comisii judeţene din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, prin intermediul angajaţilor Direcţiei Agricole, ai Ministerului Mediului, prin intermediul Gărzii de Mediu, şi ai Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi un reprezentant al autorităţii publice locale.”

Toate aceste formulare întocmite de către autorităţile locale trebuiesc luate în evidenţele Direcţiei Agricole Judeţene, unde se centralizează şi se fac verificări dacă cei somaţi de aceste autorităţi au acţionat pentru eliminarea acestei plante. Aceste intervenţii în zonele părăginite vor fi benefice şi pentru culturile agricole din zonele apropiate, odată cu eliminarea acestor surse de „infecţii” de unde seminţele sunt purtate de vânt şi duc la o înmulţire necontrolată a tot felul de buruieni care au o capacitate de înmulţire şi o rezistenţă deosebită, de zeci de ori mai mare decât cea a plantelor de cultură. Până la această dată nimeni nu a făcut o inventariere a terenurilor invadate de ambrozie, însă aceasta este întâlnită în mai toate localităţile, inclusiv în cele din zona de munte.

 

Ambrozia, o plantă fără duşmani naturali

Ambrozia este o buruiană destul de veche ca prezenţă pe terenurile din ţară, fiind denumită şi iarba de paragină. În ultimii ani s-a constatat că tot mai multe persoane sunt alergice la polenul acestei plante. Inflorescenţa ei are capacitatea de a emite în atmosferă o cantitate însemnată de polen, care reprezintă un element alergen puternic pentru oameni. Planta bine adaptată se dezvoltă foarte bine, ajungând la înălţimi de 2 metri. Creşte chiar şi în soluri saline, graţie rădăcinilor lungi, este rezistentă la secetă, iar o singură plantă poate produce şi 4.000 de seminţe. Ambrozia usucă şi sărăceşte solul şi conţine uleiuri eterice, care creează un miros foarte neplăcut.

Ea este localizată în cantităţi mari la marginea căilor ferate şi a drumurilor, în zona construcţiilor abandonate, unde nu se intervine şi planta ajunge la maturitate, înmulţindu-se astfel an de an. Unde este posibil, intervenţia se va face prin erbicidare totală a terenului, iar în alte zone prin intervenţii de cosire repetată sau smulgere, până la eliminarea plantei.

 

”Atenţie la ambrozia!”, un semnal de alarmă dat de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică

O plantă aparent inofensivă, ambrozia poate provoca alergii severe în perioada în care se produce polenizarea. Polenul plantei poate produce rinite alergice, de care suferă astăzi tot mai multe persoane. Alergia la ambrozie poate da simptome precum strănut, prurit nazal, lăcrimare, tuse şi curgerea nasului. Mulţi dintre cei afectaţi lucrează la căile ferate, iar alergiile se produc începând cu mijlocul lunii iulie şi până spre finalul lunii septembrie.

Se apreciază că din populaţia activă a României de circa 9.000.000 de persoane, 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm. Imunoterapia alergen-specifică reprezintă singurul tratament care modifică cursul bolii, interferând cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea privind combaterea ambroziei, duşmanul alergicilor, pusă în aplicare începând cu această primăvară.
 Vizualizări articol: 1906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea privind combaterea ambroziei, duşmanul alergicilor, pusă în aplicare începând cu această primăvară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei