Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 25 (7026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Modelul european

Lungu: „Autorităţile locale trebuie să primească 30% din bugetul naţional”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Negocierile primarilor de municipii din România cu reprezentanţii Guvernului, începute marţi, la Bucureşti, la sediul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), au continuat şi miercuri, edilii fiind decişi să organizeze un protest public dacă revendicările lor nu sunt luate în seamă la întocmirea proiectului de buget pe 2019.

„Înţelegem că programul de guvernare trebuie aplicat, dar nu pe spatele autorităţilor locale. Noi am pierdut la Suceava 5,1 milioane de euro, dar sunt primării în ţară care au pierdut mult mai mult decât noi. Ideea era să primim aceşti bani la nivelul anului 2019, iar conform calculelor efectuate de reprezentanţi ai Guvernului, ca să nu pierdem nimic, trebuia să ni se repartizeze 66,8% din impozitul pe venit. Noi am fost de acord cu alocarea a 60% din impozitul pe venit, dar nu am fost consultaţi deloc la întocmirea bugetului, iar pe surse am aflat că ni se alocă 45-50%. De aceea am hotărât foarte ferm, la discuţiile de marţi de la AMR, să aplicăm principiul european, unde autorităţilor locale li se dă 30% din bugetul naţional. La noi nu ajunge nici măcar la 20%”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, recent revenit de la Bucureşti.

Edilul sucevean a explicat că solicitările lor, de a beneficia de cote mai mari din impozitul pe veniturile salariale, sunt justificate în condiţiile în care cei mai mulţi salariaţi sunt în municipiile reşedinţă de judeţ.

„De-a lungul vremii ni s-au tot dat atribuţii şi obligaţii noi, dar nu şi finanţarea necesară. În loc să vină bani, ni se iau, încât nu mai rămân bani de investiţii”, a concluzionat Lungu, care a spus că varianta protestului în Capitală este serios luată în calcul de primari.

Drept urmare, o a doua rundă de negocieri a fost purtată miercuri între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Asociaţiei Municipiilor din România.

Declaraţiile făcute ieri de liderul PSD, Liviu Dragnea, indică o soluţionare a situaţiei tensionate: „Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 de miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Nici un judeţ nu va avea mai puţin de 400 de lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nici o primărie nu va avea mai puţin de 1.200 de lei/locuitor, faţă de doar 750 de lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare”.

Rămâne de văzut care va fi şi forma finală a proiectului de buget al României pe 2019, care nu a fost prezentată încă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu: „Autorităţile locale trebuie să primească 30% din bugetul naţional”.
 Vizualizări articol: 1220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lungu: „Autorităţile locale trebuie să primească 30% din bugetul naţional”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz ciobănesc făcut în casă Dacă sunteți amatori de bucate rustice de la stâne, pe bază de brânzeturi și mămăligă, nu e nevoie să așteptați vacanța la munte sau târgul cu specific din toamnă pentru a vă bucura de așa ceva acasă. Un bulz ciobănesc se poate... Citeşte