Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 16 (7017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Umanitar

Un bărbat din Bădeuţi cu ambele mâini amputate are nevoie urgent de proteze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Un bărbat din Bădeuţi, Constantin Cazac, în vârstă de 40 de ani, cu ambele mâini amputate în urma unui accident suferit anul trecut, pe 4 octombrie, are nevoie urgent de două proteze. Specialiştii i-au recomandat bărbatului două proteze bionice, care costă aproximativ 30.000 de euro bucata. În acest moment bărbatul este dependent total de o altă persoană şi doar protezele ar putea să-i redea, într-o oarecare măsură, independenţa.

„Acum, dacă vreau o gură de apă, trebuie să o cer cuiva să mi-o dea, dacă vreau un colţ de pâine, trebuie să mi-l aducă cineva, dacă vreau să mă spăl, să merg la baie, să mă îmbrac, să mă dezbrac, în toate trebuie să mă ajute o altă persoană. Eu nu pot să fac nimic singur”, ne-a spus Constantin.

 

Clipa care i-a schimbat viaţa

Lui Constantin toată viaţa i s-a dat peste cap în câteva minute, în câteva clipe de care omul nici nu vrea să-şi mai aducă aminte. Acele clipe i-au adus mult prea multă suferinţă. Şi, totuşi...

Pe 4 octombrie 2018 se afla pe un teren agricol, la circa 5-6 kilometri de sat, la recoltat porumb. Îşi cumpărase cu o săptămână în urmă un utilaj performant, de dimensiuni mari, care, spera el, îi va uşura munca în agricultură. A vrut să verifice ceva la utilaj, în timp ce acesta era pornit, s-a împiedicat în mirişte, a vrut să se prindă de apărătoarea utilajului, însă mâna dreaptă i-a alunecat şi i-a fost prinsă în utilaj, în valţuri. Durerile erau cumplite, încerca să ţipe după ajutor, dar nimeni nu era prin zonă şi, la un moment dat, a leşinat. Nenorocirea a fost că atunci când a leşinat omul a căzut pe cadrul utilajului şi şi-a prins şi mâna stângă în valţuri. Circa 15 minute, bărbatul a stat cu ambele mâini prinse în utilajul pornit. La un moment dat, utilajul s-a oprit, semn că cineva l-a deconectat de la curent.

Un bărbat care era şi el la muncă pe un teren agricol din apropiere a avut inspiraţia să se apropie de utilajul lui Constantin Cazac şi a văzut nenorocirea. A urmat un calvar, şi anume acela de a scoate braţele zdrobite dintre fiarele utilajului. „Acest accident mi-a terminat viaţa, mi-a dat-o peste cap. Din câmp, am reuşit cu ajutorul acelui om şi al fratelui meu pe care l-am sunat ulterior să ajungem la UPU Suceava, de unde m-au trimis la Spitalul <Sf. Spiridon> Iaşi, unde medicii au făcut imposibilul să-mi salveze braţele, dar, în final, nu s-a putut. A fost prea grav”.

 

Două luni doar prin spitale, operaţii, durere, deznădejde

Au fost două luni pe care bărbatul şi le-a petrecut doar în spitale, operaţii complicate, tratamente, suferinţă fizică, deznădejde, în speranţa că va salva măcar un braţ. Nu s-a întâmplat. După o lună şi ceva de la internare, i-au amputat braţul drept aproape în totalitate. La mâna stângă încă mai are rană deschisă, rană care trebuie mereu curăţată şi pansată.

„Sunt o fire mai tare. Mă gândesc că dacă aşa a fost să fie, trebuie să merg mai departe. Am familia aproape: copilul meu, soţia, fratele, mama, cumnatul etc. Trebuie să lupt. Am nevoie de protezarea mâinilor, altfel nu pot să fac absolut nimic. Sunt dependent total. Cu ajutorul protezelor aş putea măcar să am grijă de mine, de igiena personală, să pot să mănânc singur, să mă îmbrac, să aprind un bec în cameră... Acum mă dor şi picioarele. Nu pot sta mult în picioare, nu pot merge mult, pentru că mi s-au prelevat grefe de piele de pe picioare şi mi s-au pus la mâini. Am aflat că protezele bionice sunt foarte performante, doar că şi costul lor este între 30 şi 80 de mii de euro. Nici dacă aş vinde casa şi tot ce am pe lângă ea nu aş putea să mi le cumpăr singur”, ne-a povestit bărbatul.

 

Ajutaţi-l pe Constantin Cazac să-şi cumpere proteze pentru mâini!

Înainte de accident, Constantin Cazac era un om foarte activ. A lucrat mai mulţi ani în străinătate, şi-a cumpărat câteva utilaje şi s-a apucat de agricultură în ţară, a lucrat şi ca instructor auto, dar nimic din ce făcea înainte de 4 octombrie 2018 nu mai poate face acum. Pentru a putea fi alături de Constantin, zi şi noapte, prin spitale, soţia a fost nevoit să se lase de serviciu. Veniturile lor de acum sunt 84 de lei, alocaţia copilului, şi 32 de lei, o pensie de invaliditate pe care o primeşte de la stat Constantin Cazac, pentru că suferă de boala Wilson. „Am ajuns la mila oamenilor... Să mor mă aşteptam, că toţi murim într-o zi, dar să păţesc aşa un necaz, singur, în câmp, nu mă aşteptam... Spitale, internări, operaţii, durere, mâna introdusă în abdomen, procedură grea... Am ajuns ca o legumă. Zilnic am dureri, mai ales noaptea. Cer respectuos o mână de ajutor, pentru a putea să fiu din nou dependent, pentru că acum mă simt ca o povară pentru familie”, a completat Constantin Cazac.

Donaţii pentru Constantin Cazac, pentru a putea să-şi achiziţioneze măcar o proteză, se pot face în conturile RO08BRDE340SV72207713400 în euro şi RO12BRDE340SV72207633400 în lei, deschise la BRD Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat din Bădeuţi cu ambele mâini amputate are nevoie urgent de proteze.
 Vizualizări articol: 6502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un bărbat din Bădeuţi cu ambele mâini amputate are nevoie urgent de proteze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei