Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 10 (7011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Victime sigure

Un polițist rănit într-un accident rutier are leziuni complicate. Noile Loganuri, un pericol pentru cei din poliție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr agent de poliție, în vârstă de 22 de ani, se află într-o situație foarte delicată, după ce a fost rănit într-un accident rutier care a avut loc la finele anului trecut. Accidentul atrage atenția prin faptul că polițistul a fost rănit grav, în timp ce ocupanții Mercedesului care a intrat în Loganul Poliției orașului Vicovu de Sus nu au pățit nimic. Nici nu este de mirare, având în vedere diferența dintre cele două mașini. Polițiștii spun că nu este normal să acționeze în trafic cu mașini cu mult inferioare mediei, din mai multe puncte de vedere, și le dăm întru totul dreptate.

 

Lovit în plin de mașina intrată pe contrasens

După cum am mai relatat în cotidianul nostru, în noaptea de 26 spre 27 decembrie, în  jurul orei 23.00, când polițiștii de la Vicovu de Sus era angrenați în acțiunea de prindere a unui șofer care accidentase mortal o femeie și fugise, a mai avut loc un accident grav.

O tânără în vârstă de 23 de ani,  din comuna Vicovu de Jos, în timp ce conducea un  autoturism Mercedes E Class pe direcţia dinspre Vicovu de Jos spre Straja, a pătruns cu maşina pe contrasens. Aici a acroşat mai întâi un VW Passat, condus de o femeie în vârstă de 36 de ani, din Vicovu de Sus, după care Mercedesul a intrat violent în maşina de poliţie condusă de Iustin Burlă, în vârstă de 22 de ani, din Putna, agent în cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus. Acesta aproape că oprise înainte de impact, iar Loganul condus de el a fost proiectat în afara carosabilului. 

Impactul a fost foarte violent, iar Dacia Logan grav avariată. Practic, mașina de poliție a fost pe jumătate distrusă. Volanul a intrat cu totul în bord, iar airbagurile au explodat.

Polițistul a rămas încarcerat în mașină, fiind extras de pompierii militari.

 

Leziunile delicate îl vor ține pe agent departe de serviciu luni de zile

Iustin Burlă a suferit două fracturi la piciorul stâng, având rotula spartă și necesitând refacerea totală a acesteia, o operație delicată la care a fost supus la Spitalul "Sf. Spiridon" Iași. De asemenea, acesta este imobilizat având bazinul fisurat. El are de stat 45 de zile în ghips, începând cu data de 4 ianuarie. Nimeni nu îi poate garanta acum că își va reveni complet după cele 45 de zile, leziunile pe care le are fiind de genul celor care se vindecă foarte greu.

Colegii cred că Iustin Burlă putea fi rănit mai grav, chiar fatal, dacă nu era ajutat de constituția robustă.

În Mercedesul intrat pe contrasens erau mai multe persoane însă, în ciuda impactului violent, nimeni nu a suferit nici un fel de leziuni.

 

Ce mașini noi au primit în dotare polițiștii

Acest accident de la finele anului trecut nu face decât să confirme ceea ce au atras atenția sindicaliștii din poliție încă de acum câteva luni.

În cadrul programului de înnoire al parcului auto al Poliţiei Române aferent anului 2018, Ministerul Afacerilor Interne a alocat 2.000 de maşini Dacia Logan pentru structurile de poliţie. La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava au fost alocate în jur de 30 de astfel de mașini noi. Cele mai multe sunt Dacii Logan  cu motoare de capacitate de 0.9 și dotări minime de siguranță.

Comisarul de poliție Marius Ciotău, șeful Corpului Național al Polițiștilor (CNP), organizația Suceava, a subliniat lipsa totală de siguranță pe care o oferă aceste mașini pentru munca de poliție. Cu aceste Dacii Logan polițiștii sunt angrenați adesea în urmăriri după șoferi fugari, la care nu au cum face față. În plus, un accident ca cel petrecut la Vicovu de Sus îi face pe aceștia să se gândească de două ori înainte de a se angrena în acțiuni de urmăriri periculoase, care pot duce oricând la accidente.

 

Comisarul Marius Ciotău: „Optica achizițiilor de mașini de poliție trebuie schimbată total”

„Din păcate, aceste mașini prezintă lipsă totală de siguranță. În cazul colegului de la Vicov mașina e distrusă în proporție de 50%. Apoi, acestea nu sunt mașini pentru munca de poliție de acest gen, din trafic, care presupune rapiditate și fiabilitate. Îmi pare rău să o spun, dar nu se investește nimic în siguranța polițistului”, a explicat Marius Ciotău, care este și șeful Secției Rurale de Poliție Gălănești, care are în dotare astfel de Dacii Logan.

O parte din rău este deja făcut, pentru că s-au achiziționat multe loturi de Loganuri de acest gen, însă Ciotău speră ca măcar din 2019 să se schimbe ceva, mai ales că au mai fost și alte accidente  în țară cu polițiști răniți grav.

„Optica achizițiilor de mașini de poliție trebuie schimbată total, pentru că se pot petrecere nenorociri.... polițistul este pus în inferioritate, iar siguranța este la limita de jos. Polițiștii își riscă zilnic viața folosind mașinile puse la dispoziție de angajator, atât cele mai vechi, cât și cele mai noi. Sunt lipsite total de măsurile minime de siguranță pentru șofer și pasager”, a atras atenția Marius Ciotău.

 

Chiar și cei mai săraci ca noi au investit în mașini performante pentru poliție

El a arătat că ar fi suficient să ne uităm la vecini cu privire la investițiile în logistica poliției, și nu unii foarte bogați, cum sunt bulgarii și ucrainenii. Până și polițiștii din Regiunea Cernăuți lucrează doar cu mașini Toyota și Mitsubishi.

Poate că și aceste Dacii Logan au loc în poliție, însă în nici un caz la secțiile rurale, angrenate adesea în acțiuni de control în trafic ori la structurile rutiere. Din acest material  nu trebuie să se înțeleagă că facem o antireclamă mașinilor Dacia Logan, însă trebuie să se înțeleagă că o mașină de poliție trebuie să fie la unstandard mai ridicat, dacă se ridică pretenții de performanță.

Ofițerul Marius Ciotău a transmis că a demarat deja procedura pentru ca Iustin  Burlă să fie despăgubit. Mesajul său și al colegilor este că îl așteaptă cât mai repede din nou la muncă pe tânărul agent de poliție. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un polițist rănit într-un accident rutier are leziuni complicate. Noile Loganuri, un pericol pentru cei din poliție.
 Vizualizări articol: 5615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Un polițist rănit într-un accident rutier are leziuni complicate. Noile Loganuri, un pericol pentru cei din poliție3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei