Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 8 (7009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Sindicate: „Există în rândul funcţionarilor din Ministerul Educaţiei o atitudine de dispreţ faţă de lege”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură reprezentată la nivel judeţean de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ, condusă de Giani Leonte, solicită Ministerului Educaţiei să intervină pentru a asigura acordarea drepturilor salariale care se cuvin personalului din învăţământul preuniversitar.

Sindicaliştii menţionează că „există, în rândul unor funcţionari din minister, o atitudine de dispreţ faţă de lege, o politică păguboasă de interpretare a acesteia în defavoarea angajaţilor din învăţământ”. Aceştia spun că este intolerabil ca anumite drepturi salariale prevăzute de lege să nu se acorde sau să se acorde greşit.

Un prim exemplu se referă la educatoarele care predau la grupe simultane (2, 3, 4 sau 5 grupe), care ar trebui să beneficieze de o majorare a salariului de bază de 7, 10, 15 sau 20%, însă acest lucru nu se întâmplă. Aplicaţia Edusal nu permite operarea acestei creşteri salariale pentru cadrele care asigură predarea simultană la grupele de învăţământ preşcolar.

Un alt drept salarial care nu se acordă îl reprezintă indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor, în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, care nu se plăteşte cadrelor didactice pensionate, care sunt încadrate pe posturi vacante, cu contract individual de muncă pe durată determinată, la plata cu ora.

O altă greşeală a ministerului se referă la calculul greşit al cuantumului gradaţiei de merit, adică cei 25% din salariul de bază. Problema este că aceasta se calculează în raport la salariul de bază din luna decembrie 2016, şi nu la salariul de la momentul acordării gradaţiei.

Şi majorarea de 10% din salariul de bază care se cuvine celor care sunt diriginţi la clase se calculează tot raportat la salariul de bază din decembrie 2016, neregula, deşi sesizata de mai multe ori până acum, negăsindu-şi rezolvare.

Un alt punct din scrisoarea adresată ministrului Educaţiei, Ecaterinei Andronescu, îl reprezintă sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază, acordat de la 1 decembrie 2018 (adică la salariul din această lună), şi pentru care aplicaţia Edusal nu permite calcularea pentru personalul din Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Suceava.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este un alt abuz prin care sunt prejudiciate categoriile de personal didactic din aceste unităţi conexe care sunt îndreptăţite să beneficieze de acest spor”, arată sindicaliştii. Aceştia vor ca Ministerul Educaţiei să propună ca sporul de suprasolicitare neuropsihică să se acorde şi personalului didactic de conducere şi personalului auxiliar.

Tot în cursul zilei de ieri, o adresă comună a FSLI, a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi a Federaţiei „Alma Mater” a fost trimisă către reprezentanţii Guvernului acuzând că aceştia au încălcat prevederile acordului semnat la Alba Iulia privind creşterile salariale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: „Există în rândul funcţionarilor din Ministerul Educaţiei o atitudine de dispreţ faţă de lege”.
 Vizualizări articol: 1563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicate: „Există în rândul funcţionarilor din Ministerul Educaţiei o atitudine de dispreţ faţă de lege”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei