Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 2 (7003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronică neagră

84 de oameni au murit pe șoselele din județul Suceava în 2018

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bilanțul de final de an al Serviciului de Poliție Rutieră Suceava arată că 84 de oameni au murit în accidentele rutiere petrecute în 2018 pe raza județului nostru. Numărul de tragedii rămâne ridicat, însă judecând strict după cifre, polițiștii rutieri au înregistrat o scădere semnificativă a numărului de decedați în accidente. În 2017, în accidentele rutiere din județul Suceava au murit 104 persoane. Chiar și cu această scădere cu 20 a numărului de decedați, Suceava a rămas și anul trecut județul în care s-a murit cel mai mult în accidente rutiere, în România. 

Cifrele seci sunt următoarele: în 2018, pe raza județul Suceava s-au înregistrat 283 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 84 de persoane decedate și 237 de răniți grav. Comparativ cu anul 2017, la care se fac raportările, sunt scăderi pe linie: -13 la accidente grave, -20 la morți și -17 la răniți grav.

În ciuda acestor scăderi majore, Suceava rămâne județul în care s-a murit cel mai mult în accidente rutiere. Urmează județul Timiș – cu 80 de decedați în accidente rutiere.

 

Polițiștii au acționat cu un număr dublu de radare

Subcomisarul Daniel Șincari, șeful Serviciului de Poliție Rutieră Suceava, a precizat că această scădere a numărului de decedați a reprezentat principalul obiectiv al polițiștilor rutieri în anul 2018. El a arătat că deși Suceava a rămas pe primul loc la număr de decedați, la număr de accidente grave suntem pe poziția a șasea. Practic, am avut accidente mai puține decât în alte județe, dar cu mai multe consecințe tragice. De precizat și că Suceava are cea mai întinsă rețea de drumuri naționale din țară.

Daniel Șincari a subliniat că în 2018 în județ s-a acționat cu un număr aproape dublu de radare, după ce mai multe primării au achiziționat radare pistol, pe care le-au cedat, în bază de contract de comodat, poliției rutiere. În aceste condiții, s-a putut acționa mult mai eficient, pentru combaterea vitezei ori a depășirilor neregulamentare.

 

Creștere îngrijorătoare a numărului de accidente grave pe trecerile de pietoni

Pe de altă parte, a crescut mult numărul de accidente grave în care au căzut victime pietoni. Au murit mai mulți pietoni, inclusiv oameni care traversau regulamentar ori se deplasau pe marginea drumului.

O statistică de la mijlocul lunii noiembrie arăta că de la începutul anului 2018 și până pe 15 noiembrie, au avut loc 22 de accidente din cauza neacordării de prioritate pietonilor. În urma acestor 22 de accidente produse la trecerile de pietoni au murit 7 oameni, iar alți 17 au fost răniți grav.
Prin comparație, în 2017, de la începutul anului și până la jumătatea lunii noiembrie, la trecerile de pietoni au fost 9 accidente, soldate cunouă răniți grav, dar nici un decedat.
Chiar la final de an, o femeie care mergea pe marginea drumului, la Straja, a fost accidentată mortal de un șofer beat, care a părăsit locul faptei.

 

Un accident cu cinci morți și alți șapte morți în doar două zile 

Anul 2018 a fost marcat, ca și cei precedenți, de accidente cumplite, adevărate carnagii rutiere. Cel mai grav a fost accidentul  petrecut chiar în luna decembrie, pe E 85, la Vadu Moldovei, când cinci tineri aflați într-o mașină au murit sfârtecați sub roțile unui tir. Tânărul de la volanul autoturismului, care era băut, a pătruns pe contrasens într-o curbă.

O altă perioadă neagră a fost la începutul lunii septembrie, când în două zile, în municipiul Suceava s-au înregistrat trei accidente cumplite, soldate cu șapte morți.

În acele zile au murit doi căruțași care au ieșit cu atelajul în fața unui autocar, la ieșirea din Suceava spre Botoșani, și doi tineri care se deplasau cu o motocicletă pe artera principală a Sucevei, cu care au ajuns tot sub roțile unui autocar. În acel început de septembrie negru au murit și trei tineri care se aflau într-un autoturism cu care veneau dinspre Cetatea de Scaun a Sucevei spre centrul orașului. Tânărul de la volan, fără permis, nu a mai putut stăpâni mașina în curba din zona Brădet, BMW-ul lovind un stâlp, un copac, iar apoi răsturnându-se pe cupolă. Toți cei trei tineri au murit în urma accidentului. 

Un accident de un tragism cumplit a fost cel petrecut în luna noiembrie, pe trecerea de pietoni din fața Palatului de Justiție. O femeie de 40 de ani, jandarm, a murit, iar fiica ei de un an și șase luni a fost rănită foarte grav, după ce o mașină le-a lovit pe trecerea de pietoni.

 

Mortalitatea în accidente rutiere în ultimii zece ani

O analiză a ultimilor zece ani arată că județul Suceava a avut tot timpul foarte multe accidente cu consecințe tragice. Anii de vârf au fost 2009 – 108 decedați, dar și 2016 și 2017, cu 105, respectiv 104 persoane moarte în accidente rutiere.

Cel mai „liniștit” an a fost 2012, cu 73 de persoane decedate în accidente rutiere. Tot cifră foarte mare.

În Botoșani, de exemplu, în ultimii doi ani s-au înregistrat câte 23 și 24 de morți. Și într-un județ mare ca Iași nu s-au înregistrat mai mult de 61, respectiv 66 de morți în ultimii doi ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 84 de oameni au murit pe șoselele din județul Suceava în 2018.
 Vizualizări articol: 3721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
84 de oameni au murit pe șoselele din județul Suceava în 20185.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei