Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 272 (6982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe metereze

Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea şi-au reluat activitatea de magistraţi la Judecătoria Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea au revenit în activitatea de magistraţi de la Judecătoria Rădăuţi. Cei doi şi-au reluat atribuţiile încă de joia trecută, după ce Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetată suspendarea din funcţie în ceea ce-i priveşte. Soluţia a fost luat în unanimitate, ca urmare a intrării în vigoare a noii legi privind statutul magistraţilor, începând cu data de 17 octombrie.

Pentru că reprezentanţii CSM nu au dat încă motivarea, nu se ştie dacă hotărârea este retroactivă, de pe data de 17 octombrie, sau din momentul în care a fost pronunţată, adică după 27 noiembrie. Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea au fost suspendaţi din funcţii ca urmare a faptului că au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit noului statut al magistraţilor, suspendarea se aplică acum doar după ce dosarul a trecut de Camera Preliminară, ori în cazul de faţă dosarul se află încă la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Cluj, încă din toamna anului 2014.

De o măsură similară va beneficia cel mai probabil şi Dumitru Dîmbu, care a fost suspendat din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în cadrul aceluiaşi dosar în care au fost anchetaţi şi trimişi în judecată Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea.

În acest dosar mai sunt puşi sub acuzare Aurel Olărean, fost primar al municipiului Rădăuţi, şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

 

Un dosar al cărui verdict este foarte departe

Inculpaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată pe data de 3 octombrie 2014, fiind acuzaţi de foarte multe fapte asociate celor de corupţie. Principalii inculpaţi din dosar au fost arestaţi preventiv.

Vârful de piramidă al anchetei face referire la afacerile derulate de Constantin Babiuc. Acesta ar fi pus la cale o schemă ilicită de îmbogăţire, iar pentru asta a avut nevoie şi ar fi fost ajutat sau protejat de persoane cu funcţii de răspundere în magistratură.

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie-octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă a pronunţat 69 de hotărâri judecătoreşti cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste acuzaţii vor fi confirmate sau nu de instanţele de judecată.

Nu putem să nu remarcăm şi faptul că dosarul a stat în faza de cameră preliminară din octombrie 2014 şi până în iunie 2016, iar motivarea nu este dată nici acum, la final de 2018. În aceste condiţii, cert este că un verdict în acest dosar este foarte departe.

Pe lângă inculpaţii amintiţi mai sus, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, fostul primar din Marginea Ioan Onufrei, două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru, dar şi persoana juridică Nikodemus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea şi-au reluat activitatea de magistraţi la Judecătoria Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea şi-au reluat activitatea de magistraţi la Judecătoria Rădăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei