Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 268 (6978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Ședință festivă de Consiliu Local și dezvelirea unei plăci de aniversare a Centenarului, la Primăria Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană a dat ieri startul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, sărbătorind în primul rând Unirea Bucovinei cu România, care a avut loc la 28 noiembrie 1918. Tocmai de aceea, pe zidul Primăriei Suceava a fost montată o placă aniversară, care marchează împlinirea a 100 de ani de la istorica decizie, dezvelirea acesteia fiind făcută în prezența a numeroși invitați, dar și suceveni dornici să ia parte la eveniment.

„Începem astăzi a sărbători marele eveniment al Centenarului, începem prin sărbătorirea Unirii Bucovinei cu România, prin dezvelirea unei plăci aniversare, pusă pe Primărie, pentru generațiile viitoare”, a anunțat primarul Ion Lungu, care a dezvelit placa împreună cu conducerea județului și parlamentarii suceveni Alexandru Băișanu și Ioan Balan.

„Participăm la cea mai mare sărbătoare a Bucovinei, <împlinirea unui vis de aur>, după cum spunea Ioan Nistor. Primăria orașului Suceava a avut un rol important în realizarea Unirii cu România, primarul de atunci, Eusebiu Popovici, vicepreședinte al Consiliului Național al Românilor din Bucovina, fiind cel care i-a primit pe oștașii Armatei Regale, pe 6 noiembrie 1918. El este cel care a prezidat ședința din 25 noiembrie 1918, prin care a convocat Congresul național al Bucovinei, din data de 28 noiembrie, când s-a aprobat declarația de unire”, a adăugat edilul sucevean.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a ținut să felicite Primăria și primarul pentru această inițiativă și multe altele, legate de Centenar, considerând că prin eforturile depuse, „Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului”.

„Să trăim așa cum se cuvine suta de ani, pentru că așa a vrut Dumnezeu. Centenarul se întâmplă o dată în viață”, a fost îndemnul președintelui CJ Suceava.

 

Diplomă și medalie a Centenarului pentru 265 de personalități ale Sucevei

A doua parte a evenimentelor de luni a fost dedicată celor care au primit diplome și medalii în cadrul ședinței festive de Consiliu Local.

Șala de ședințe de la ultimul etaj al sediului primăriei s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de suceveni dornici să fie prezenți la evenimentul de marcare a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, edilul sucevean mulțumindu-le pentru că au venit în număr atât de mare.

Invitat special a fost istoricul Florin Pintescu, de la Universitatea "Ștefan cel Mare" Suceava, care a vorbit de importanța evenimentelor sărbătorite în cadrul programului Centenar, făcând și alte considerații pe marginea acestora:

„Se pare că destinul Sucevei este ca din 50 în 50 de ani să aibă parte de modernizare și de primari vrednici. Primul a fost Franz Cavaler de Loges – în 1912 se dădea în funcție Uzina electrică a orașului, cea de apă și se făcea o instalație modernă de aducțiune a apei și rețea de canalizare.  Peste 50 de ani aveam industrializarea socialistă, cu crearea celor două platforme industriale din lunca Sucevei și din Șcheia, iar acum, peste alți 50 de ani, în deceniul al II-lea al secolului 21, avem modernizarea și deschiderea spre Europa și universalitate, înfăptuite de primarul Ion Lungu”.

În cadrul ședinței festive au fost înmânate 265 de diplome și plachete de aniversare a Centenarului, cetățenilor de onoare prezenți în sală – Rodica Alexandru și Leonard Zamă, președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectului Mirela Adomnicăi și subprefectului Silvia Boliacu, parlamentarilor suceveni, actualilor și foștilor consilieri locali, secretarului municipiului, Ioan Ciutac, consilierilor județeni și administratorului județului, reprezentanților USV, unor doctori, preoți, directori de școli, directori de instituții, unor reprezentanți ai presei, directori de instituții culturale, unor reprezentanți ai minorităților, veterani de război și rezerviști, unor reprezentanți ai diverse asociații, precum și ai unor societăți comerciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ședință festivă de Consiliu Local și dezvelirea unei plăci de aniversare a Centenarului, la Primăria Suceava.
 Vizualizări articol: 1454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Ședință festivă de Consiliu Local și dezvelirea unei plăci de aniversare a Centenarului, la Primăria Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei