Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 260 (6970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Precauţii

Mai multe trasee montane nu sunt recomandate pentru zilele următoare din cauza ninsorilor şi a vântului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vremea rea din ultimele zile se va menţine în zona de munte şi în următorul interval. Din acest motiv, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava vin cu o serie de recomandări pentru turiştii care doresc să plece pe munte. De altfel, pentru o serie de trasee salvamontiştii spun că este mai bine să fie evitate în această perioadă.

Astfel, în masivul Călimani nu sunt recomandate traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele; traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haiti și vf. Călimaniul Cerbului; traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului -  vf. Pietrosu.

În masivul Rarău trebuie evitat traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei sau spre vf. Rarău (punct albastru), iar pentru masivele Giumalău şi Suhard nu se recomandă traseele de creastă.

Salvamontiştii spun că la peste 1.200 de metri altitudine stratul de zăpadă are deja circa 15 centimetri, iar acolo unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 50 de centimetri, cu menţiunea că stratul de zăpadă poate crește.

Pentru a evita apariţia unor probleme, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au venit cu o serie de recomandări către turiști. 

„Să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.)  și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că, din cauza vizibilității scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă sau de crengile arborilor. Să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, ochelari, apă, mâncare etc. Să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis. În cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice”, a arătat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

Numerele la care se poate apela sunt 0745/313052 şi 0725826668 (0salvamont) în cazul informaţiilor şi recomandărilor privind zona montană, respectiv 112 pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

În cazul turiştilor care merg cu maşina în zona montană, salvamontiştii recomandă ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă şi lanțuri antiderapante. Tronsoanele de drum deschise pentru masivul Rarău sunt Câmpulung Moldovenesc  – Sihăstria Rarău, apoi pe jos aproximativ o oră şi jumătate, respectiv drumul Pojorâta  - Rarău şi Chiril – Mănăstirea Rarău, apoi pe jos circa o oră şi jumătate. În masivul Giumalău accesul auto se face pe pârâul Rusca spre cabana Giumalău pe o distanţă de numai 3-4 km, apoi pe jos cca 2 ½ -3 h, în timp ce în Călimani se poate circula circa 3 km după Gura Haiti, până la barieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai multe trasee montane nu sunt recomandate pentru zilele următoare din cauza ninsorilor şi a vântului.
 Vizualizări articol: 1597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mai multe trasee montane nu sunt recomandate pentru zilele următoare din cauza ninsorilor şi a vântului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei