Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 230 (6940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani da, forţă de muncă ba

Licitaţia pentru renovarea sediului Primăriei Suceava, anulată din lipsă de ofertanţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O licitaţie a cărei miză este un contract în valoare de peste 7,5 milioane de lei, de renovare şi creştere a eficienţei energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava, a fost anulată pentru că nu a avut nici un ofertant.

„Marţi a avut loc licitaţia pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava, dar, din păcate, nu s-a prezentat nici o firmă la licitaţie.

Au venit vreo două firme, au solicitat clarificări, dar n-au participat cu oferte la licitaţie”, a anunţat primarul Sucevei, Ion Lungu.

În condiţiile în care lucrarea are deja finanţarea asigurată, contractul cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, prin care sunt alocate fonduri europene acestui tip de investiţii, fiind semnat încă din luna iulie, singura explicaţie pentru lipsa de participare a firmelor de construcţii este cea a deficienţei de forţă de muncă necesară.

„Reluăm de urgenţă procedurile, astfel încât o nouă licitaţie va avea loc pe 31 octombrie. Sigur, este o lucrare mai complexă – de instalare a unei noi copertine, de înlocuire a instalaţiilor de încălzire, de montare a unor pompe de căldură şi de panouri fotovoltaice, singura justificare pentru reticenţa firmelor poate fi doar lipsa forţei de muncă. Problema banilor nu se pune, lucrarea este pe fonduri europene”, a precizat Ion Lungu.

Edilul sucevean a readus în discuţie problema lipsei forţei de muncă calificate, care afectează economia municipiului şi a judeţului.

„Chiar am avut o serie de discuţii cu oameni de afaceri importanţi din Suceava care sunt de acord să se asocieze cu noi pentru a susţine învăţământul dual şi a-şi asigura forţă de muncă. Frica cea mai mare a investitorilor este lipsa oamenilor calificaţi”, a adăugat primarul municipiului reşedinţă de judeţ.

 

Proiectul de creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei Suceava

Sediul municipalităţii sucevene, din intersecţia Areni, urmează să fie renovat complet, printr-un amplu proiect de creştere a eficienţei energetice, în valoare de peste 7,5 milioane de lei, din care contribuţia Primăriei Suceava este de numai 2%, adică 150.000 de lei, iar termenul de realizare este de 24 de luni.

Proiectul prevede îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu peste ultimul nivel, planşeu peste subsol), a şarpantelor şi a învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, dar şi reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru prepararea şi transportul agentului termic pentru încălzire şi ale apei calde menajere, a sistemelor de ventilare şi climatizare, inclusiv sisteme de răcire pasivă.
Printre principalele obiective se numără utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum, motiv pentru care, pe lângă centrala pe gaz cu funcţionare în condensaţie, va fi montată şi o pompă de căldură de tip sol-apă, de 40Kw, caloriferele vor fi demontate şi înlocuite cu ventiloconvectoare.

Măsurile sunt completate de montarea unui „chiller” de 89 kw care să asigure răcirea şi încălzirea aerului pentru instalaţia de climatizare şi ventilaţie mecanică, o centrală de tratare a aerului, dar şi echipamente care să optimizeze funcţionarea tuturor instalaţiilor.

Scopul tuturor acestor dotări tehnice este să asigure nu doar încălzirea eficientă şi economică a clădirii, ci şi răcoarea necesară în zilele toride de vară.

Îmbunătăţirea eficienţei energetice se va face şi prin înlocuirea corpurilor de iluminat actuale cu altele de tip LED, economice, eficiente şi cu durată mare de viaţă, dar şi prin introducerea unor sisteme inteligente de gestionare a energiei electrice.

În plus, clădirea Primăriei Suceava va fi dotată cu panouri fotovoltaice şi instalaţie de producere a apei calde pe bază de energie solară, iar la uşile de intrare în clădire va fi montată o instalaţie de tip perdea cu aer cald.

Finanţarea cuprinde şi orice alte activităţi care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor, înlocuirea circuitelor electrice - scări, subsol, lucrări de demontare/montare a instalaţiilor şi echipamentelor montate, lucrări de reparaţii la faţade etc.).

În cel mai bun caz, lucrările de modernizare a sediului Primăriei Suceava ar putea fi finalizate în 2021, dacă nu se încurcă din nou treburile la atribuirea lucrărilor de execuţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţia pentru renovarea sediului Primăriei Suceava, anulată din lipsă de ofertanţi.
 Vizualizări articol: 2198 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Licitaţia pentru renovarea sediului Primăriei Suceava, anulată din lipsă de ofertanţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei