Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 224 (6934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cadru legal

Primăria Suceava poate solicita un împrumut consistent de la Guvern, pentru asigurarea căldurii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O bună parte din costurile de asigurare a căldurii populației în această iarnă poate fi obținută de municipalitatea suceveană de la bugetul de stat, printr-un împrumut acordat în condiții avantajoase, de la Trezoreria Statului. Această oportunitate a apărut ca urmare a deciziei de joi a Guvernului României, de a acorda primăriilor împrumuturi în valoare totală de până la 450 milioane lei, pentru finanțarea unor cheltuieli curente de asigurare a furnizării energiei termice în sezonul rece.

Municipiul Suceava se află pe lista unităților teritorial administrative care pot beneficia de aceste finanțări, după ce, la jumătatea lunii septembrie, primarul Ion Lungu a purtat discuții pe această temă cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Suma care urmează să fie solicitată ar putea fi de circa 15-20 de milioane de lei, în condițiile în care subvenția pe care o acordă primăria pentru energia termică asigurată populației va fi mai mare, pentru că indiferent de noul preț al gigacaloriei de la 15 octombrie (când va fi discutat), populația va plăti tot 240 de lei pe gigacalorie.

Împrumuturi de acest gen au fost acordate și de guvernele anterioare, pentru plata în avans a subvenției la căldura furnizată populației, astfel încât societățile de termoficare să poată să se aprovizioneze cu stocuri suficiente de combustibil (biomasă și gaz metan, care se plătește în avans, în cazul Sucevei).

Măsura care a fost aprobată joi, prin ordonanță de urgență, dar a fost aplicată în trecut și de guvernele Boc și Ponta, spune astfel:

"În vederea asigurării surselor de finanțare pentru sezonul  rece, unitățile administrativ-teritoriale care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice către populație au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Finanțelor Publice alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcționării acestui serviciu, respectiv pentru constituirea stocurilor de combustibil, plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare. Întrucât disponibilitățile Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului nu permit asigurarea sumelor solicitate, care sunt de aproximativ 450 milioane lei, este necesar a se crea cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale să poată accesa împrumuturi și pentru cheltuieli curente de natura celor menționate, deoarece în prezent acestea pot contracta împrumuturi numai pentru cheltuieli de capital".

Măsura luată de Guvern vine și ca o compensare parțială pentru dezechilibrul produs în urma aprobării prin legea bugetului de stat pe anul 2018 a unei noi modalități de alocare a sumelor din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, prin care Suceava a pierdut fonduri la bugetul local de aproape 7 milioane de euro.

Drept urmare, au fost înregistrate sesizări de la autoritățile administrației publice locale cu privire la insuficiența sumelor repartizate pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și care solicită crearea cadrului legal care să le permită utilizarea excedentului bugetului local și pentru alte categorii de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor, ori acordarea subvenții pentru energia termică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava poate solicita un împrumut consistent de la Guvern, pentru asigurarea căldurii.
 Vizualizări articol: 2103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primăria Suceava poate solicita un împrumut consistent de la Guvern, pentru asigurarea căldurii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei