Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 220 (6930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Melanj

Pensionari supăraţi, politicieni cu promisiuni, apel pentru „da” la referendum, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice a fost celebrată, ieri, la Suceava, de Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, cu participarea a câteva sute de pensionari. În sala de festivităţi a Palatului Administrativ din Suceava au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale – prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă, primarul de Suceava, Ion Lungu, precum şi un deputat, Maricela Cobuz, din cei 14 parlamentari pe care îi are judeţul. De asemenea, au participat reprezentanţi ai unor instituţii publice descentralizate.

Evenimentul a fost moderat de preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Vasile Palaghian, care a vorbit despre istoricul şi semnificaţia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice şi despre problemele şi nemulţumirile acestei categorii din populaţie. Printre acestea din urmă, Vasile Palaghian a amintit pensiile mici în comparaţie cu costul traiului zilnic, despre marginalizarea şi discriminarea pensionarilor şi, mai ales, de apelativele „jigodii comuniste” şi „ciuma roşie”, cu care au fost etichetaţi, nu de puţine ori, în ultimii doi ani. Vasile Palaghian a afirmat că pensionarii de astăzi sunt părinţii, bunicii, unchii, profesorii şi învăţătorii generaţiei active profesional de astăzi, sunt cei care au suferit privaţiunile regimului comunist şi care au construit România - „blocurile în care locuiţi, spitalele în care vă trataţi, şcolile şi universităţile în care învăţaţi”. „Aceştia suntem noi, pensionarii de azi, şi nu vă permitem să ne jigniţi şi să ne denigraţi”, a spus Vasile Palaghian. Totodată, el a afirmat că generaţiile mai tinere datorează pensionarilor recunoştinţă şi afecţiune.

Contrar uzanţelor, întâi au fost invitaţi la microfon sărbătoriţii şi abia după aceea invitaţii din partea autorităţilor.

 

Pensionarii vor câte un club al lor în fiecare cartier din Suceava

Unul dintre pensionari, Constantin Moraru, a acuzat guvernările de după 1990, care „n-au construit nimic”, pensiile speciale, pe care le-a calificat drept „ajutoare sociale de lux”, dar, paradoxal, şi majorările de pensii şi salarii, despre care a spus că „duc automat la creşterea preţurilor”. Un altul, Cezar Telescu, şi-a exprimat nemulţumirea că pensionarii nu au cluburi în toate cartierele din oraş şi pentru că la evenimentele pe care le-a organizat nu au participat  prefectul şi preşedintele CJ, asta în condiţiile în care aceştia din urmă au spus că nu au fost invitaţi.

Prefectul Mirela Adomnicăi şi vicepreşedintele CJ Gheorghe Niţă s-au rezumat la aprecieri faţă de locul şi rolul persoanelor vârstnice în societate şi la urări, deputatul PSD Maricela Cobuz şi primarul Ion Lungu nu au uitat că sunt oameni politici.

„Îndrăznesc să cred că o vom duce din ce în ce mai bine, că vom rămâne la guvernare”, a spus deputatul Cobuz, care a mai spus că PSD a ajuns la guvernare datorită vârstnicilor şi „milioanelor de voturi” primite de la aceştia şi coaliţia de guvernare PSD-ALDE a avut grija majorării punctului de pensie.

Primarul Ion Lungu a promis gratuitate pe toate mijloacele de transport local pentru pensionari, din momentul în care TPL se va dota cu autobuzele electrice. Primarul a subliniat că această măsură nu are nici o conotaţie electorală, ci va fi luată pentru că transportul electric reduce costurile de combustibil de 7 ori, astfel că administraţia locală îşi va permite.

 

Ion Lungu invită pensionarii să voteze „Da” la referendum pentru „apărarea valorilor creştine”

Ion Lungu a făcut apel la pensionari să meargă la referendumul din 6-7 octombrie şi să voteze pentru modificarea Constituţiei. „Se spune că referendumul este al PSD. Nu este adevărat. Ca primar, am validat toate listele de semnături strânse pentru iniţiativa de modificare a Constituţiei”, a declarat primarul Sucevei. Acesta a mai spus că şi-ar fi dorit ca PNL să fi fost partidul de la care să fi plecat această iniţiativă în Parlament „pentru apărarea valorilor creştine” şi că, după ce s-a numărat printre semnatarii iniţiativei de modificare a Constituţiei, va vota fără nici o ezitare în favoarea acesteia la referendum.

La final, primarul de Suceava i-a oferit lui Vasile Palaghian o Diplomă de excelenţă, Medalia de atestare documentară a Sucevei şi o Medalie aniversară pentru Centenarul Marii Uniri. „Să fim mai optimişti. Aţi trăit vremuri mult mai grele, astăzi se trăieşte relativ bine”, a fost mesajul de final al primarului pentru pensionari.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă festivă la un restaurant din municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionari supăraţi, politicieni cu promisiuni, apel pentru „da” la referendum, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
 Vizualizări articol: 1447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionari supăraţi, politicieni cu promisiuni, apel pentru „da” la referendum, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei