Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 215 (6925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dezvoltare

Linia Mocăniţei de la Moldoviţa va fi prelungită cu 4 km, printr-un peisaj pitoresc de pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce numărul de turişti care ajung la Moldoviţa, pentru a se plimba cu Mocăniţa Huţulca, a crescut constant în ultimii ani, administratorul micului trenuleţ pe linie îngustă este hotărât să facă noi investiţii în modernizarea traseului şi prelungirea acestuia în pitoreasca zonă împădurită din continuarea satului Argel. Principalele preocupări ale investitorului Georg Hocevar au drept scop modernizarea liniei şi creşterea confortului pentru turiştii care ajung la Moldoviţa pentru a petrece clipe minunate în ambianţa atractivului trenuleţ de epocă.

 

Plângere penală împotriva administratorului retrasă şi construcţie ilegală strămutată

După ce în primăvară au apărut mai multe probleme din partea autorităţilor şi a unor localnici în ceea ce priveşte prelungirea traseului căii ferate şi plecarea trenurilor din Gara CFR Moldoviţa, fapte care au dus la retragerea activităţii spre vechiul depou din localitate, lucrurile au intrat pe un făgaş bun în timpul verii care s-a încheiat. În urma revitalizării şi modernizării Gării Moldoviţa pentru practicarea unui turism civilizat, reprezentanţii CFR au depus o plângere penală împotriva investitorului austriac, la fel cum au făcut şi cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care au făcut acuzaţii de efectuarea unor construcţii fără autorizaţie. Pentru o perioadă scurtă de timp trenuleţul cu aburi a avut punct de plecare vechiul depou, după care a revenit în gara în care existau condiţii civilizate, cu casă de bilete şi toalete.

Lucrurile s-au îndreptat după ce conducerea CFR a retras plângerea făcută pe numele administratorului mocăniţei, iar un localnic care a ridicat o construcţie în imediata vecinătate a gării a acceptat strămutarea acesteia în zona pieţei din apropiere. Aceste schimbări au dus la reluarea în condiţii bune a traseului propus turiştilor la sfârşitul anului trecut şi îndreptarea atenţiei preşedintelui Asociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, Georg Hocevar, spre derularea unor noi investiţii pentru modernizarea traseului.

 

Traseu prelungit cu aproape 5 km şi investiţii în material rulant

Anul 2018 a fost unul bun pentru administratorii Mocăniţei de la Moldoviţa, în timpul sezonului de vară fiind înregistrată o creştere cu 15% a numărului de turişti, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta i-a făcut să ia decizia unor noi investiţii în dezvoltarea traseului, prima dintre ele fiind prelungirea căii ferate înguste, începând cu centrul satului Argel. În afara investiţiilor permanente în calitatea căii de rulare şi a reparaţiilor făcute după ce linia ferată a fost afectată în timpul verii de câteva reprize de inundaţii, traseul trenuleţului cu abur a fost prelungit deja pe o lungime de circa 700 de metri, până într-o frumoasă poiană, unde a fost instalată noua staţie de oprire de la finalul cursei. Aici va fi instalată în scurt timp o magazie de mărfuri achiziţionată din Austria, care va fi folosită ca loc de aşteptare pentru călători, cu toaletă şi puncte de vânzare a produselor oferite turiştilor de către localnici. Gândurile de dezvoltare a traseului se vor materializa în curând în prelungirea cu încă 4 km a traseului, până la kilometrul 16, pe un traseu deosebit de frumos, pe care turiştii se vor putea bucura de frumuseţea pădurii.

Noutăţile vin şi în ceea ce priveşte dezvoltarea materialului rulant, după ce a fost adusă o a treia locomotivă botezată Moldoviţa, care se alătură celorlalte două existente, Huţulca şi Bucovina. De asemenea numărul de vagoane a fost mărit la 8 vagoane de vară şi 10 vagoane închise, prevăzute cu sistem de încălzire pentru sezonul rece. Turiştii sunt aşteptaţi la o plimbare cu Mocăniţa din Moldoviţa, cu plecare din Gara Moldoviţa din apropierea primăriei. Programul cuprinde curse zilnice până la sfârşitul lunii septembrie, în fiecare weekend din octombrie, precum şi un program de circulaţie zilnică în perioada 24 noiembrie-2 decembrie. Cursele pe frumosul traseu de pe Valea Moldoviţei vor fi reluate apoi zilnic în perioada sărbătorilor de iarnă, începând cu 22 decembrie şi până pe data de 13 ianuarie 2019.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Linia Mocăniţei de la Moldoviţa va fi prelungită cu 4 km, printr-un peisaj pitoresc de pădure.
 Vizualizări articol: 3192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Linia Mocăniţei de la Moldoviţa va fi prelungită cu 4 km, printr-un peisaj pitoresc de pădure4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei