Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 191 (6901)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şansă importantă

Modificare importantă a legii fondului funciar, pentru cei care au acte doar pe case, nu şi pe terenurile aferente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea fondului funciar nr. 18/1991 a suferit câteva modificări şi completări importante ce au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 9 august, prevederea cea mai de impact, pentru un număr mare de persoane, fiind cea legată de proprietarii care au acte doar pe case, nu şi pe terenurile aferente şi care pot obţine facil înscrierea în proprietate şi a suprafeţelor aferente casei de locuit, anexelor şi grădinii din jurul acestora.

Avocatul Sorin Poenaru a subliniat că această prevedere este în beneficiul multor suceveni, însă despre ea nu s-a vorbit mai deloc până acum. Modificarea nu este cunoscută nici de cei care pot beneficia de ea, dar nici la majoritatea unităţilor administrativ teritoriale, a constatat acesta.

Este vorba în cele mai multe cazuri de oameni care au primit terenuri pentru case edificate de către fostele cooperative de producţie, fostele CAP-uri. Aşa cum era legea pe atunci, oameni au devenit proprietari pe case, nu însă şi pe teren. Cei care nu şi-au rezolvat problema terenului au acum şansa de a intra în proprietate pe suprafeţele aferente casei, anexelor, dar şi curţii şi grădinii din jurul acestora.  

Un detaliu foarte important este şi că persoanele fizice şi juridice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pot formula cereri în vederea constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate în termen de doar 120 de zile de la intrarea în vigoare a modificărilor Legii 18/1991, adică de pe 9 august, ulterior cererile fiind tardive. Solicitările se depun la Comisia locală de fond funciar.

 

Avocat Sorin Poenaru: „Termenul este scurt, iar oamenii trebuie să profite de această oportunitate”

Cea mai importantă este modificarea articolului 24 din Legea fondului funciar, prin introducerea aliniatului 3.

Acesta prevede că „terenurile situate în intravilanul localităţilor, aferente construcţiilor edificate de către fostele cooperative de producţie, fostele asociaţii economice intercooperatiste şi fostele cooperative de consum, se înscriu în proprietatea actualilor deţinători, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: sunt deţinători de construcţii de la data dobândirii şi până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate, fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol şi a plăţii impozitelor şi taxelor în conformitate cu prevederile legale, pentru terenul aferent construcţiei nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate, respectiv terenurile nu sunt în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale.

Avocatul Sorin Poenaru a explicat:

„Persoana care nu şi-a rezolvat situaţia juridică a terenurilor aferente casei de locuit, anexelor, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora o poate face acum, în baza cererii care trebuie depusă la comisia de fond funciar până la 1 decembrie. Termenul este scurt, iar oamenii trebuie să demareze urgent acţiunea pentru a profita de această oportunitate a legiuitorului”.

Important este ca persoana să-şi înregistreze cererea în termenul de 120 de zile, iar soluţionarea ulterioară, chiar dacă ajunge pe rolul instanţelor de judecată, nu mai este condiţionată de vreun termen. 

Acesta a estimat că în fiecare comună din judeţ sunt potenţiali  beneficiari de ordinul sutelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modificare importantă a legii fondului funciar, pentru cei care au acte doar pe case, nu şi pe terenurile aferente.
 Vizualizări articol: 5449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Modificare importantă a legii fondului funciar, pentru cei care au acte doar pe case, nu şi pe terenurile aferente4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei