Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 185 (6895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie de anchetă

Dumitru Morhan mai primeşte şi veşti bune: acuzaţiile de evaziune fiscală dintr-un dosar vechi de 7 ani au fost clasate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflat de circa 7 ani în Ucraina, Dumitru Morhan mai primeşte şi veşti bune. Recent, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus clasarea într-un dosar în care Dumitru Morhan a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Totul a plecat de la un control din cursul anului 2011 efectuat de inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava la firma SC Cento Gimmy Impex SRL Grăniceşti, al cărei acţionar era Dumitru Morhan. Controlul a vizat relaţiile comerciale dintre această societate şi SC Moldo Development Holding SRL Botoşani, precum şi deducerea de TVA în baza unei relaţii cu o societate din Iaşi, respectiv SC Maryo Byg Trust SRL. În final, s-a stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la 382.914 lei, sumă reprezentând TVA încasat ilegal.

Iniţial, dosarul a fost clasat, dar instanţa a decis că se impune reluarea cercetărilor. Pentru ca dosarul să poată fi soluţionat a fost nevoie ca Dumitru Morhan să fie audiat. În cursul anului 2015 audierile nu au putut fi posibile deoarece Dumitru Morhan era internat într-o clinică medicală din Ucraina.

În consecinţă, la finalul anului 2017 s-a făcut o cerere de asistenţă judiciară în materie penală către statul ucrainean. Ca urmare, Dumitru Morhan a fost audiat, ocazie cu care a declarat: „Nu cunosc şi nu pot da nici o explicaţie. Nu am acces la arhivă. Mai mult nu dau nici o declaraţie, pentru că de 7 ani nu am fost în ţară”.

După ce au analizat toate piesele din dosar, procurorii suceveni au concluzionat că „nu rezultă cu certitudine că operaţiunile economice derulate între SC Cento Gimmy Impex SRL Grăniceşti şi SC Maryo Byg Trust SRL Iaşi, respectiv SC Moldo Development Holding SRL Botoşani ar fi fost fictive, în sensul că există date că bunurile livrate ar fi existat, iar lucrările contractate au fost efectuate. Este adevărat, pe de altă parte, că societăţile cu care SC Cento Gimmy Impex SRL ar fi derulat relaţii comerciale se numără printre firmele cu un comportament fiscal tip fantomă. Nu rezultă însă din materialul probatoriu dacă administratorul de fapt al SC Cento Gimmy Impex SRL Grăniceşti a cunoscut cu exactitate cu ce societate derulează relaţii comerciale, existând posibilitatea ca operaţiunile economice să fie reale în fapt, însă furnizorul, respectiv prestatorul de servicii să fi fost unul diferit, fără ca beneficiarul să cunoască şi să accepte acest fapt”.

În final, pentru aceste considerente, Dumitru Morhan a fost absolvit de orice vină, iar acuzaţiile la adresa lui au fost clasate.

Dumitru Morhan se află în Ucraina de mai bine de 7 ani, iar între timp a fost dat şi în urmărire internaţională pentru că are de executat un rest de pedeapsă de câteva luni în România. De altfel, pe numele său a fost emisă şi o cerere de extrădare, dar care până acum a rămas nesoluţionată de autorităţile din Ucraina.

În plus, Dumitru Morhan are probleme şi cu statul ucrainean, care i-a deschis un dosar penal pentru modul în care a achiziţionat acţiunile de la fabrica de ape minerale de la Budineţ. De altfel, în acest dosar el a şi fost arestat circa 10 luni, iar ulterior a fost pus în libertate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Morhan mai primeşte şi veşti bune: acuzaţiile de evaziune fiscală dintr-un dosar vechi de 7 ani au fost clasate.
 Vizualizări articol: 2036 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dumitru Morhan mai primeşte şi veşti bune: acuzaţiile de evaziune fiscală dintr-un dosar vechi de 7 ani au fost clasate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei