Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 163 (6873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Două festivaluri internaţionale - „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina!” - un spectacol extraordinar cu melodii de suflet, neam şi ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalul Internaţional de Folclor „Cântă cucu-n Bucovina”, festivaluri aflate la a doua ediţie şi realizate de Centrul Cultural European „Dacia” din Chişinău, Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, s-au desfăşurat joi, 19 iulie, în Piaţa “Nada Florilor”. Cele două manifestări, incluse în calendarul Zilelor Municipiului Fălticeni, au constat într-un  spectacol mai mult decât reuşit, de muzică şi joc popular, în costume specifice vetrelor folclorice ale artiştilor, fiecare evoluţie scenică incluzând un colaj de melodii de suflet, neam şi ţară.

În deschiderea Festivalului Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” au evoluat grupurile folclorice “Moldava” şi “Micii Răzeşi”, pregătite de profesor interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, şi grupurile “Flori de Măr” (viori) şi “Coroniţa” (grup vocal), coordonatori artistici prof. Lidia Zugravu şi Liviu Chelaru, toate fiind formaţii de la Clubul Copiilor Fălticeni

 

Ansambluri folclorice din ţinutul Daciei străbune

A urmat un spectacol de zile mari, cum rareori poate fi vizionat la Fălticeni, oferit de orchestre, solişti, ansambluri folclorice din ţinutul Daciei străbune. Timp de mai bine de trei ore, fălticenenii au avut parte de o atmosferă vibrantă oferită de micii şi marii artişti din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi. Ansamblul “Brâuleţ” din satul Dănceni, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, împreună cu coregraful Viorica Pânzaru, a impresionat prin trăirea românească. Ansamblul “Floare de cireş” din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, la împlinirea a 10 ani de activitate, a venit împreună cu instructorul  Pavel Balaur „pentru a aduce veselie” şi, într-adevăr, a avut un spectacol superb. Felicia Oblesniuc, interpretă de folclor autentic din Bucovina, a transmis de pe scenă la public acea trăire românească frumoasă, arătând cât suntem de aproape sufleteşte unii de ceilalţi, chiar dacă ne despart graniţele. “Şi Dumnezeu plânge prin această ploaie că nu suntem toţi în aceeaşi ţară, chiar dacă suntem acelaşi neam, avem acelaşi port şi vorbim aceeaşi limbă” a precizat membra Grupului “Huţulca” din Moldoviţa, înainte de a interpreta “Când a fost să moară Ştefan”. Ansamblul de dans popular “Haiduceii”, de la Gimnaziul “Doina şi Ion Aldea Teodorovici” din Orhei, conducător Oleg Morozan, a venit cu cele mai frumoase dansuri populare din partea centrală a Republicii Moldova, manifestările de la Fălticeni fiind „o ocazie să fim aproape de fraţii noştri de peste Prut, care acum 100 de ani erau cu noi, sub aceleaşi graniţe”, după cum a precizat unul dintre orheieni.

 

Regal de muzică patriotică

Invitaţii din regiunea Cernăuţi, Orchestra de instrumente populare „Plaiul Herţei”, de pe lângă Casa Raională de Cultură, împreună cu interpreţii săi, şi Ansamblul de dansuri “Alunelul” din comuna Horbova, raionul Herţa, au venit însoţiţi de reprezentanţi ai culturii din acest raion. Reprezentanţii Bucovinei şi Basarabiei au oferit un regal de muzică patriotică, în repetate rânduri cei prezenţi aplaudând minute în şir prestaţia solistelor Nadia Scalco din Horbova şi Viorica Oprea, din Chişinău. Cântecele patriotice, cunoscute atât de bine de publicul spectator şi cântate împreună cu cele două soliste, dar şi „Cântă cucu-n Bucovina”, de Vasile Mucea, imnul românilor din întreaga lume, au fost însoţite de strigăte de bravo de spectatorii cu adevărat emoţionaţi de modul în care au fost interpretate aceste capodopere ale folclorului patriotic românesc, care curgeau spre inimile spectatorilor ca un izvor de apă vie. A fost un spectacol de patriotism, dătător de dragoste faţă de cele mai mari valori ale poporului român, pe care orice român şi-ar dori să îl revadă de nenumărate ori.

La final de festival, Ansamblul „Plaiul Herţei” a adus în lumina reflectoarelor melodii aproape uitate, care i-au scos la dans pe spectatori şi pe membrii ansamblurilor folclorice participante la festival.  Sub bagheta dirijorului Ilie Crâşmaru, autenticitatea folclorului prezentat a fost întărită cu sprijinul soliştilor şi rapsozilor ansamblului.

 

În an Centenar, mai aproape unii de alţii

În semn de respect şi de recunoştinţă, Viorica Oprea, directorul festivalurilor „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina”,a oferit fiecărui participant Diploma festivalului, mulţumindu-le artiştilor pentru “că au venit de la lungă depărtare”, pentru “a ne bucura cu toţii, uniţi în dragoste, cuget şi simţire, îndemnându-i pe toţi românii “să-l purtăm în inimi pe Sfântul Ştefan cel Mare, atât noi, cât şi generaţiile viitoare”.

“Venim cu mare drag la Fălticeni, la una dintre marile sărbători ale neamului nostru ortodox, Sfântul Ilie, şi, în acelaşi timp, îl avem aproape pe Sfântul Ştefan cel Mare, a cărui cetate de scaun se află la câţiva kilometri de noi. Ne-am reunit pentru un lucru minunat la Fălticeni, Festivalul Neamului Românesc „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Festivalulul Internaţional de Folclor „Cântă cucu-n Bucovina”, ajunse la a doua ediţie aici, la a cincea la Chişinău. În an Centenar, pentru a fi mult mai aproape unii de alţii, Festivalurile se desfăşoară în România la Rădăuţi şi Bicaz”, a precizat Viorica Oprea, directorul Centrului Cultural European „Dacia” din Chişinău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două festivaluri internaţionale - „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina!” - un spectacol extraordinar cu melodii de suflet, neam şi ţară.
 Vizualizări articol: 1562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Două festivaluri internaţionale - „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi „Cântă cucu-n Bucovina!” - un spectacol extraordinar cu melodii de suflet, neam şi ţară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei