Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 159 (6869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noua lege a asociaţiilor de proprietari

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru proprietarii care nu le permit celor de la asociaţie accesul în apartament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proprietarii care nu permit accesul în locuinţă pentru reparaţii, lucrări sau în situaţii de urgenţă, după ce au primit preaviz motivat de la asociaţie, riscă o amendă de la 500 la 3.000 de lei.

Noua lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care se află în curs de promulgare la preşedintele României, urmând să se aplice după publicarea în Monitorul Oficial, reglementează o situaţie de care s-au izbit numeroşi suceveni, când vreun vecin mai dificil nu a permis accesul în locuinţa sa deşi o conductă de apă rece sau caldă s-a spart în perete, ori apa de ploaie se infiltra prin acoperiş, iar singura modalitate de a se interveni era prin apartamentul său.

"Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau unui membru al comitetului executiv, administratorului şi unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore", prevede noua formă a legii, care va înlocui total Legea nr. 230/2007, prin care este reglementată în prezent activitatea asociaţiilor de proprietari.

În cazurile de refuz al proprietarilor amenda va fi aplicată de Poliţia Locală, primari sau împuterniciţii acestora. Un aspect important este că pentru această faptă contravenţională nu se va putea da un avertisment la prima abatere.

Obligaţia proprietarului de a permite accesul în apartamentul său, în caz de reparaţii/lucrări sau în caz de urgenţă, exista şi până acum, dar fără nici o sancţiune prevăzută în caz de acesta nu se conforma.

Tocmai de aceea, noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei pentru situaţiile de refuz al proprietarilor. Mai mult, aceştia vor fi consideraţi direct răspunzători de urmările refuzului.

"În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa (...) acesta răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi, în condiţiile legii", se mai precizează în noua lege.

Legislaţia prevede şi compensaţii care se acordă de către asociaţie, din fondul de reparaţii, pentru prejudiciile cauzate în apartamentele unde se fac lucrări (după ce a permis accesul). În cazul în care prejudiciul e cauzat de executantul lucrărilor de intervenţie, atunci acesta va despăgubi proprietarul.

Lucrările de intervenţie la elementele componente ale proprietăţii comune se vor executa în condiţiile stabilite de comun acord şi consemnate printr-un acord semnat de către proprietar şi asociaţia de proprietari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi de până la 3.000 de lei pentru proprietarii care nu le permit celor de la asociaţie accesul în apartament.
 Vizualizări articol: 3053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru proprietarii care nu le permit celor de la asociaţie accesul în apartament5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Zamă de limbă cu hrean şi smântână Este un preparat gustos, undeva între supă şi mâncare cu sos mai lung, care se poate servi ca fel unic, pentru că este foarte consistent.Avem nevoie de:4 limbi de porc  sau o limbă mare de vită, 1 litru zeamă de carne (preferabil de... Citeşte