Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 142 (6852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Atenţie, şoferi!

Poliţiştii îi „ochesc” pe şoferi cu încă două radare pistol de ultimă generaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Încă două radare pistol de ultimă generaţie au intrat în dotarea poliţiştilor rutieri de săptămână trecută. Este vorba de aparatele achiziţionate de Primăria municipiului Suceava, la solicitarea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava. După aceste ultime două achiziţii, Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava are un total de 18 radare cu care poate acţiona în judeţ. Este vorba de cinci radare pistol şi 13 radare de alt tip, montate pe autospeciale de poliţie inscripţionate, dar şi neinscripţionate. Foarte multe în comparaţie cu dotările de acum un an de zile de exemplu. Rămâne de văzut şi care va fi eficienţa acestora, adică dacă se vor reduce accidentele mortale şi numărul de morţi în accidente, capitol la care suntem pe un nedorit loc I la nivel naţional.

 

Un aparat scump, cu performanţe pe măsură

Reporterii Monitorului de Suceava au participat la o acţiune de control în trafic cu unul din noile radare, marţi după-amiază, pe E 85, la Dărmăneşti. Am putut vedea cum funcţionează acest aparat, iar poliţiştii ne-au explicat cum funcţionează.

Radarul model LTI 20-20 TruCam a costat în jur de 68.000 de lei, cu toate avizele şi omologările necesare.

El funcţionează pe principiul undelor laser şi are o arie de acţiune maximă de 1.200 de metri. Agentul „ocheşte” maşina care pare a avea o viteză peste cea legală, iar după un timp de reacţie de doar 0,33 secunde aparatul afişează viteza maşinii pe care o înregistrează.

În cele aproximativ 15 minute cât am stat la Dărmăneşti, radarul pistol a înregistrat mai mulţi şoferi cu viteze peste cea legală în localitate, inclusiv 103 km/h în localitate.

Inspectorul principal Florin Lungoci, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a explicat că acest tip de radar nu este detectabil şi este foarte precis, fără a lăsa loc de interpretări.

„Este un aparat cu ţinta stabilită pe un singur corp în mişcare, pe principiul undelor laser, inclusiv în condiţii grele de vizibilitate. Comparativ cu celelalte aparate radar are rezultate net superioare”, ne-a explicat ofiţerul, care este specialistul Serviciului Rutier în materie de astfel de radare.

 

Radarele pot fi folosite fără probleme pe timp de noapte

El a mai ţinut să amintească un amănunt foarte important. Radarele pistol sunt dotate cu Kit de noapte, astfel că pot fi folosite în condiţii de luminozitate zero şi identifică cu acurateţe şi viteza de deplasare, împreună cu numărul autovehiculului, pe timp de noapte. 

Un alt amănunt important pe care şoferii ar trebui să-l ştie este că în momentul de faţă nu este publicată în Monitorul Oficial nici o prevedere care să oblige Poliţia Rutieră să folosească aceste aparate doar de lângă maşină. De asemenea, radarele pot fi folosite în continuare de pe maşini ale poliţiei care nu sunt inscripţionate. E adevărat că există dezbateri privind unele modificări, însă deocamdată radarul pistol poate fi folosit din orice poziţie şi din orice loc.

Aceste radare pistol sunt pentru măsurarea vitezei din punct fix şi nu pot fi folosite în timpul mişcării autospecialei de poliţie.

 

Radarele vor fi folosite intens şi în municipiul Suceava, la ieşirile din oraş, dar şi la trecerile de pietoni

Cum aceste ultime două radare pistol au fost achiziţionate de Primăria Suceava, ele vor fi folosite cu precădere în municipiul Suceava şi localităţile limitrofe. În municipiul Suceava, acţiunile cu radarul pistol se vor concentra la ieşirile din oraş, unde se circulă de multe ori cu viteze prea mari.

Foarte important, aceste aparate vor fi folosite şi pentru înregistrarea depăşirilor neregulamentare, dar şi pentru depistarea şi sancţionarea şoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni. La acest ultim capitol, cele mai multe acţiuni vor fi în municipiul Suceava, unde au avut loc în ultima perioadă destul de multe accidente cu victime pietoni, o parte chiar pe locurile marcate.

Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava încearcă să acopere cât mai bine drumurile din judeţ cu noile radare, însă prioritară este folosirea în zona în care au fost cumpărate de autorităţile publice locale.

 

Radare pistol unul după altul. Este posibil să nu fie ultimele

În ultimi ani, poliţiştii rutieri au avut la dispoziţie doar un singur radar pistol, al Inspectoratului General al Poliţiei Române. După modificarea legislaţiei, trei primării au acceptat propunerea Serviciului Rutier, de achiziţionare a unor radare pistol şi de cedare a lor ulterior, pe bază de contract de comodat, pentru acţiuni de control în trafic. Primăria Dumbrăveni a fost prima care a pus în practică propunerea, apoi Primăria Fălticeni, fiecare cu câte un radar pistol, după care a urmat Primăria municipiului Suceava, cu două radare pistol.

O propunere de acelaşi gen a fost înaintată de poliţie şi Primăriei municipiului Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii îi „ochesc” pe şoferi cu încă două radare pistol de ultimă generaţie.
 Vizualizări articol: 4324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Poliţiştii îi „ochesc” pe şoferi cu încă două radare pistol de ultimă generaţie4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei