Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 140 (6850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Greoi

Anchetele în cazul fraudelor din banii pensionarilor membri ai CARP Suceava, ţinute pe loc de expertizele grafologice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două cazuri de delapidare care afectează foarte mulţi pensionari, actuali sau foşti membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, petrecute în vara anului 2016, respectiv vara anului 2015, se află şi astăzi în fază de anchetă, pe masa poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (Poliţia Economică). Ca răspuns la nemulţumirile unora dintre păgubiţi, care aproape că şi-au luat gândul că va mai răspunde cineva pentru fraudă, reprezentanţii poliţiei judeţene ne-au transmis că anchetele sunt în faza expertizelor grafologice, o procedură care este anevoioasă şi necesită mult timp.

Aceste expertize grafologice se fac în cazul fiecărui păgubit în parte. Concret, documentele pensionarilor sunt analizate criminalistic pentru a se confirma suspiciunile de fals. Mai exact, că cineva a semnat în locul lor.

Acest proces de expertizare criminalistică este realizat în proporţie de 80%, astfel că ar urma ca poliţiştii să înainteze cu ancheta şi să demareze urmărirea penală faţă de persoane şi nu in rem, faţă de fapte, fază în care este ancheta acum.

 

Oamenii cotizau, dar banii se „evaporau”

În vara anului 2016, numeroşi localnici din Comăneşti şi Botoşana s-au trezit că nu mai găsesc banii pe care îi ştiau depuşi în conturile lor. Oamenii cotizau la casiera locală a CARP Suceava, Gheorghiţa Iuga, care era angajata asociaţiei de întrajutorare a pensionarilor.

Gheorghiţa Iuga era o persoană cu o imagine bună în sat, contabilă la şcoala din localitate, şi pe lângă serviciu mai era şi casiera locală a CARP Suceava.

 

Credite luate cu semnături false, în numele pensionarilor

Sumele dispărute constau de regulă în rate la credite ori în depuneri curente, pe care oamenii le-au plătit, însă acestea nu au mai ajuns în casieria centrală a asociaţiei nebancare. Alte probleme sunt legate şi de credite care se pare că au fost luate pe numele unor membri prin falsificarea semnăturilor, fără ca sumele să ajungă vreodată la ei.

Oamenii care au cerut explicaţii conducerii CARP Suceava au fost doar cel mult duşi cu vorba. Se invocă faptul că este o anchetă penală în curs şi se aşteaptă finalizarea acesteia.

Cei care s-au adresat Poliţiei ori Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au primit şi ei răspunsuri şablon: „Dosarul penal se află în lucru la IPJ Suceava, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 295, aliniatul 1 şi articolul 322 Cod Penal.”

Este vorba de infracţiunile de delapidare şi de falsul în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Fraudă cel puţin la fel de mare, după acelaşi tipar, tocmai din 2015

Cu un an înainte, în vara anului 2015, un caz similar s-a petrecut la Dărmăneşti. Şi atunci, zeci de oameni au aflat că au datorii de zeci de mii de lei în urma unor împrumuturi pe care nu le-au făcut ori că economiile lor din fondurile depuse la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au dispărut peste noapte.

În acest caz, ancheta este ceva mai înaintată, însă dosarul tot nu este trimis în instanţă.
Elena Ladaniuc, din comuna Dărmăneşti, în calitate de casier al CARP Suceava - punct de lucru Dărmăneşti, este suspectată că în perioada 2011-2015 a întocmit în fals contracte de împrumut în numele unor membri sau nu a depus la fondul social cotizaţiile achitate de membri. Prejudiciul calculat la un moment dat era de peste 330.000 de lei.

În ambele cazuri, fraudele s-au comis de-a lungul unor perioade lungi de timp, iar casierele au profitat de faptul că nu au fost controlate strict şi periodic de forurile superioare ale casei de ajutor reciproc. Altfel, nu se explică de ce „găurile” din gestiune au fost sesizate când deja paguba era foarte mare. În aceste condiţii întrebarea care se pune este dacă vinovaţii pentru situaţia în care s-a ajuns nu sunt mai mulţi.

O parte dintre păgubiţi au făcut plângeri penale individuale faţă de casiere ori au deschis acţiuni în instanţă, însă acestea stagnează atâta timp cât există dosare penale în lucru.

Sătui să tot aştepte, unii membri au acoperit singuri din prejudicii, pentru a-şi debloca conturile şi a mai putea face împrumuturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchetele în cazul fraudelor din banii pensionarilor membri ai CARP Suceava, ţinute pe loc de expertizele grafologice.
 Vizualizări articol: 1893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anchetele în cazul fraudelor din banii pensionarilor membri ai CARP Suceava, ţinute pe loc de expertizele grafologice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei