Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 126 (6836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cooperare universitară

Prof. univ. dr. habilitat Adel Fartakh, de la Universitatea ”Hassan II” din Casablanca, invitat special al Biroului Francez din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Invitatul special al ultimei întruniri din acest an universitar a Biroului Francez din Suceava, care a avut loc în această săptămână, a fost prof. univ. dr. habilitat Adel Fartakh, de la Universitatea ”Hassan II” din Casablanca, Maroc, cu care Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava are de 4 ani un parteneriat academic. Coordonatorul Biroului Francez din Suceava, prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, l-a prezentat pe prof. Fartakh, membru al Laboratorului de Cercetare LAREMO din Casablanca, autor şi coautor al mai multor volume publicate în Maroc, România şi Finlanda şi al numeroase articole ştiinţifice în reviste de specialitate din Maroc, Spania, România, specialist în limba şi literatura spaniolă, drept „un prieten al spaţiului bucovinean”, „o personalitate reprezentativă pentru spaţiul francofon”.

Universitarul marocan, care a predat în mai multe rânduri la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava ca profesor invitat, este totodată iniţiator şi coordonator al parteneriatului dintre USV şi Universitatea „Hassan II” din Casablanca şi al celor patru ediţii ale Colocviului Internaţional „Calitate în învăţământul superior”. ”Profesorul Adel Fartakh este mediator al unor importante schimburi culturale şi ştiinţifice, o prezenţă iubită şi recunoscută în mediul academic sucevean. De asemenea, a susţinut numeroase activităţi în cadrul Centrului de Reuşită Universitară al USV şi a fost în jurii doctorale”, a declarat prof. Sanda-Maria Ardeleanu.

Întâlnirea responsabililor de activitatea Biroului Francez cu prof. Fartakh a fost şi prilej de bilanţ al cooperării dintre România şi Maroc în sfera academică, în perioada septembrie 2017-iunie 2018, prezentat de universitarul din Casablanca.

După cum a arătat profesorul Fartakh, în cadrul acestei colaborări au fost semnate convenţii de parteneriat între Facultăţile de Litere ale celor două universităţi, între Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul USV şi cea de Litere şi Știinţe Umaniste din Casablanca, între Facultatea de Știinţe Economice şi Drept Administrativ şi Școala Superioară de Tehnologie, Facultatea de Inginerie Alimentară a USV şi Școala Superioară de Tehnologie. De asemenea, peste 40 de articole ştiinţifice au fost publicate în reviste de specialitate şi a fost editat un volum colectiv coordonat de specialişti din ambele universităţi: Cătălina-Iuliana Pînzariu şi Claudia Costin, de la USV, şi Lhoussain Simour şi Adel Fartakh, de la Universitatea „Hassan II”. De programele de mobilitate ERASMUS derulate în comun au beneficiat 5 profesori din Casablanca şi 7 din Suceava, 4 studenţi marocani şi 3 suceveni, iar 9 studenţi stagiari din Maroc au efectuat stagiul de final al studiilor la întreprinderi din România.

 

Peste 50 de elevi şi profesori au primit atestate de participare la activităţile Biroului Francez

Tot aici se încadrează şi organizarea în parteneriat a unui congres internaţional la Casablanca şi a unui colocviu internaţional la Suceava, în anul universitar 2017-2018.

Ca proiecte viitoare, prof. Adel Fartakh a amintit organizarea la Casablanca a celei de-a V-a ediţii a colocviului internaţional Calitate în învăţământul superior, publicarea unui nou volum colectiv, participarea bilaterală la comitetele ştiinţifice pentru tezele doctorale, congrese, simpozioane, schimburi de studenţi şi crearea unui laborator comun de cercetare transdisciplinară LARET, la USV, pe teme precum diversitate culturală, management, economie, protecţia mediului şi securitate alimentară, în parteneriat cu Centrul de Reuşită Universitară, cu susţinerea AUF. 

Ultima întrunire din acest an universitar a Biroului Francez a fost şi ocazia de înmânare a celor peste 50 de atestate de participare la activităţile Biroului Francez, pentru elevi şi profesori, din partea biroului european din cadrul Consiliului Judeţean. La eveniment au fost prezenţi membri ai echipei Biroului Francez, printre care Tamara Sabin şi universitarii Mariana Șovea, responsabil la Centrul de Reuşită Universitară al USV, şi Cătălina Pînzariu.

„Au fost peste 25 de după-amiezi francofone, care au atras în jurul spiritului limbii şi culturii francofone un impresionant număr de suceveni, la serile de film, la dezbateri culturale, întâlniri cu personalităţi din lumea francofonă, la sărbătorirea unor evenimente internaţionale dedicate diversităţii lingvistice, etnice, contribuind astfel la dezvoltarea democraţiei lingvistice şi a dialogului intercultural”, a mai spus, la final, prof. Sanda-Maria Ardeleanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prof. univ. dr. habilitat Adel Fartakh, de la Universitatea ”Hassan II” din Casablanca, invitat special al Biroului Francez din Suceava.
 Vizualizări articol: 1667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prof. univ. dr. habilitat Adel Fartakh, de la Universitatea ”Hassan II” din Casablanca, invitat special al Biroului Francez din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei