Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 122 (6832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie

Peste 300 de suceveni şi turişti la spital, din cauza căpuşelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valul din mai-iunie de muşcături de căpuşe a dus la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava peste 300 de persoane, aproape o treime fiind copii şi adolescenţi.

Statistica Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul spitalului arată că în cursul lunii trecute s-au prezentat la UPU 300 de persoane cu plăgi muşcate de căpuşă, iar în primele patru zile ale acestei luni, alte 39 de persoane.

Din totalul pacienţilor, 81 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 13 ani, 21 sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, alţi 16 au vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani, iar restul au vârste între 21 şi 69 de ani.

Din numărul total de pacienţi, doar unul a avut nevoie de spitalizare, în secţia de Chirurgie Generală.

După localizare, plăgile rezultate în urma muşcăturii de căpuşă au fost depistate în zona scalpului, toracelui, abdomenului, axială, fesieră, pe umeri, mâini şi picioare. Majoritatea pacienţilor sunt din judeţul Suceava, dar n-au scăpat de căpuşe nici turiştii, la UPU fiind înregistraţi şi pacienţi din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Botoşani, Mureş şi Buzău.

Specialiştii recomandă ca în cazul muşcăturilor de căpuşe persoanele să evite extragerea acestora şi să se prezinte la o unitate medicală unde, după extragerea căpuşei şi toaletarea zonei respective, se administrează vaccin antitetanos şi pacienţii sunt îndrumaţi către secţia de Boli Infecţioase pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru tratament de specialitate, iar în funcţie de zona muşcăturii şi a tipului de căpuşă se efectuează testarea pentru boala Lyme. Când este confirmată boala Lyme se instituie tratament cu antibiotice de lungă durată.

Pentru evitarea muşcăturii de căpuşe, se recomandă măsuri de protecţie individuală la ieşirile la iarbă verde, precum purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate insectele mai uşor, încălţăminte închisă, acoperirea capului cu şepci sau pălării. După petrecerea timpului în zone cu vegetaţie, o verificare corporală atentă poate duce la descoperirea insectelor.

Medicii veterinari recomandă şi protejarea animalelor de muşcătura de căpuşă pentru că aceste insecte atacă toate mamiferele mari - bovine, cabaline, ovine, câini, pisici, căprioare, cerbi etc., şi omul, care reprezintă cea de a treia gazdă în ciclul lor evolutiv. Aceste insecte pot transmite sau provoca mai multe boli la om şi animale, printre care babesioza (piroplasmoza), ehrlichioza, haemobartoneloza, bartoneloza, leishmanioza, borelioza sau boala Lyme, tularemia şi meningoencefalita virală şi de aceea este recomandabilă verificarea atentă a animalelor de companie după ieşiri în zone cu vegetaţie. Medici veterinari din judeţ au semnalat că au avut pacienţi - câini „cu adevărate coliere de căpuşe”, care au ajuns la consultaţie cu alterarea stării generale şi au avut nevoie de tratament pentru refacere.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 300 de suceveni şi turişti la spital, din cauza căpuşelor.
 Vizualizări articol: 1448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 300 de suceveni şi turişti la spital, din cauza căpuşelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei