Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 121 (6831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Mii de credincioşi au participat la slujba de sfinţire a Catedralei „Învierea Domnului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai impozant edificiu de cult din Fălticeni, Catedrala „Învierea Domnului”, a fost sfinţit duminică, 3 iunie, de Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi de Prea Sfinţitul Damaschin, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi.

Înainte de începerea slujbei, înalţii ierarhi care au oficiat slujba, precum şi invitaţii speciali la acest eveniment, preoţi din Republica Moldova şi Ucraina, cărora li s-au alăturat deputatul Alexandru Rădulescu şi primarul Cătălin Coman, au fost primiţi cu pâine şi sare de reprezentanţii parohiei.

Oficierea slujbei de sfinţire a fost impresionantă şi plină de semnificaţii, fiind precedată de slujba vecerniei, care a avut loc sâmbătă seara. Slujba de sfinţire a început duminică dimineaţa, prin binecuvântarea rostită, cu o voce limpede şi caldă, de ÎPS Pimen. După citirile vechi testamentare, a început ritualul înconjurării bisericii, însoţit de citirea celor trei pericope evanghelice, stropirea cu aghiazmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a zidurilor exterioare ale sfântului lăcaş, în faţa bisericii fiind citită rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim, în care se cere lui Dumnezeu „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta”. Înconjurul s-a încheiat atunci când ÎPS Pimen a bătut cu crucea în uşile de la intrarea în biserică, spunând: „ridicaţi voi porţile... ca să intre Împăratul Slavei”, iar porţile s-au deschis. Urmat de soborul sfinţiţilor slujitori, arhiereul a purces apoi la rânduiala sfinţirii interiorului catedralei, altarului şi a Sfintei Mese, întreaga procesiune, având în centrul ei aşezarea în piciorul Sfintei Mese a unei părticele din moaştele unui sfânt mucenic, dar şi a hrisovului de sfinţire. 

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, soborul format din peste 70 de preoţi şi diaconi s-a îndreptat spre scările de la intrarea în catedrală unde sărbătoarea a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti. La sfârşitul ei, Preasfinţitul Pimen a rostit un frumos cuvânt reliefând rolul şi rostul învăţăturii în mântuirea neamului omenesc, dar şi nevoia cunoaşterii mai intense a cuvântului dumnezeiesc, care, chiar şi în perioada comunistă, a ajuns la enoriaşi prin intermediul preoţilor, înaltul ierah sucevean exemplificând cu aspecte reale trăite atât ca preot, ghid al mănăstirii  Putna cât şi ca teolog. Un alt aspect scos în evidenţă de ÎPS Pimen a fost cel al patrotismului şi al păstrării bunurilor şi pământului strămoşesc, dar şi a jertfei necesare pentru a construi un lăcaş de cult ortodox, ortodoxia fiind unul dintre simbolurile naţionale.

„Câţi nu au pohtit pământul ţării noastre şi bogăţiile României?  Dacă eşti român şi patriot, nu trădezi şi pământul rămâne muncit de noi, românii, şi nu o să fim siliţi să mergem să muncim moşiile occidentalilor. Să ne păstrăm demnitatea nostră!”, a fost îndemul rostit de ÎPS Pimen.

 

Catedrala milosteniei

Preotul paroh Ioan Argatu, a mulţumit celor care au contribuit la ridicarea catedralei dar şi celor care au fost prezenţi la Fălticeni la prima sfinţire a acesteia, anunţând că urmează încă două sfinţiri: paraclisul de la subsol în care se vor oficia slujbele în timpul iernii şi sfinţirea după terminarea lucrărilor de pictură. Catedrala va fi împodobită cu 7.600 metri pătraţi pictură, din care 2.200 mp pictură la subsol.

„Aţi venit cu mic cu mare într-un număr impresionant pentru a fi alături de noi acum, când Dumnezeu a orânduit, în urma strădaniilor noastre, târnosirea acestei biserici, astăzi, în <Duminica Tuturor Sfinţilor>. Este momentul mult aşteptat de toţi, mai ales de locuitorii acestui oraş care timp de 20 de ani au fost martorii lucrărilor de construcţie şi la care au contribuit fiecare după putere şi conştiinţă, moral şi material. Până în anul 2011, singura sursă de finanţare a fost colecta. Un număr de 24 de inimoşi consilieri parohiali care ni s-au alăturat de la începuturile lucrărilor şi până astăzi, au adunat din casă în casă din tot judeţul, leuţ cu leuţ, bani cu care s-au plătit materialele şi mâna de lucru. Această catedrală putem să spunem că este catedrala milosteniei, multă milostenie s-a adunat şi de mulţi milostivi am avut parte pentru a ridica această biserică. O altă sursă de finanţare este Primăria Fălticeni, din anul 2012, Primăria şi Consiliul Local ne-au sprijint în fiecare an cu 300.000 lei, considerând că această catedrală este un obiectiv important al oraşului, o emblemă pentru oraş, un punct de reper pentru cei ce trec prin oraş. O altă sursă de finanţare a fost Secretariatul de Stat pentru Culte care a sprijinit lucrările în ultimii ani cu sume cuprinse între 50.000 şi 150.000 lei anual. Donatori care au oferit sume mai mari şi constant au fost mai puţini, printre ei numărându-se Gigi Becali care a dat 150.000 lei, bani cu care s-au ridicat turnurile din faţă, senatorul Ioan Stan cu 100.000 lei, Vasile Rusu cu un rând de clopote, Doru Stoleru care a donat clopote şi obiecte de cult, Gabriel Grigore aproxiativ 100.000 lei, Iruc Contantin, 100.000 lei. Mai sunt şi alţii al căror nume nu îl rostesc pentru că aşa îşi doresc”, a spus preotul Ioan Argatu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de credincioşi au participat la slujba de sfinţire a Catedralei „Învierea Domnului”.
 Vizualizări articol: 1896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Mii de credincioşi au participat la slujba de sfinţire a Catedralei „Învierea Domnului”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei