Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 66 (6776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Riscuri

Ioan Balan atrage atenţia că în România este nevoie de investiţii mari pentru prevenirea inundaţiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a atras atenţia asupra faptului că în România este nevoie de investiţii mari pentru prevenirea inundaţiilor. Ioan Balan a amintit că în data de 8 martie a.c., la Ministerul Apelor și Pădurilor și al Administraţiilor Bazinale de Apă din România s-au demarat procedurile specifice pentru implementarea a 13 proiecte care urmează să fie finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru reducerea efectelor și a pagubelor asupra populaţiei, cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii și eroziune costieră. „Am apreciat favorabil faptul că autorităţile române au conștientizat necesitatea accesării resurselor financiare nerambursabile disponibile pentru România în cadrul financiar multianual 2014-2020. Cu toate acestea, constatând cât de mare este nevoia urgentă de investiţii de mediu la nivel naţional, putem spune că aceste proiecte sunt o picătură într-un ocean”, a precizat Ioan Balan într-o interpelare adresată ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Balan a arătat că la doar câteva zile după ce Ioan Deneș a semnat documentele aferente caietelor de sarcini pentru cele 13 proiecte, topirea rapidă a zăpezii, completată cu precipitaţii consistente, a generat inundaţii importante în 15 judeţe din România. „Mai mult decât atât, inundaţiile nu au fost generate de eventuale deversări de râuri și lacuri, ci au fost determinate de lipsa unor lucrări de investiţii minimale la nivelul apelor curgătoare mici, pâraie sau gârle, sau ca urmare a unor deversări de pe versanţi. Pentru aceste din urmă situaţii, în cele mai multe cazuri investiţiile nu sunt eligibile pentru finanţarea din cadrul POIM, pentru că ar presupune lucrări de mici dimensiuni, cu o minimă finanţare – decolmatări, curăţări de albii, poduri și podeţe, îndiguiri și lucrări de apărare împotriva deversărilor de pe versanţi”, a declarat deputatul PNL de Suceava. El i-a transmis ministrului Apelor că autorităţile locale nu dispun în anul 2018 de resursele financiare disponibile pentru a realiza, din bugetele proprii, lucrări pentru apărarea populaţiei împotriva riscului generat de inundaţii. Ioan Balan consideră că singura speranţă este Guvernul, care, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor, trebuie să genereze rapid investiţii, de mică anvergură, dar cu impact uriaș asupra populaţiei.

 

Ioan Balan vrea să afle ce investiţii vor fi realizate în judeţul Suceava pentru consolidări de albii și îndiguiri

Balan a precizat că în condiţiile în care unul dintre cele 13 proiecte demarate deja în cadrul POIM, „Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte POIM pentru managementul riscului la inundaţii în bazinul râului Suceava, judeţul Suceava. ABA Siret”, vrea să afle de la ministrul Apelor toate detaliile pe care le are în acest moment, cu privire la investiţiile anticipate în cadrul acestui proiect, consolidările de albii sau maluri, îndiguiri și alte aspecte tehnice urmărite, precum și care sunt valoarea proiectului și termenul de execuţie anticipat. Deputatul PNL de Suceava a mai adăugat că în condiţiile în care Administraţia Naţională Apele Române dispune de o evaluare serioasă a perimetrelor cu risc ridicat la inundaţii, i-a solicitat ministrului Deneș să-i spună la cât s-ar ridica valoarea totală a investiţiilor care ar fi necesare pentru eliminarea acestui risc, dar și dacă a efectuat o evaluare a micilor investiţii, cu efecte mari, care se pot face într-un timp foarte scurt, „pentru a ieși din paradigma vine primăvara, vin inundaţiile”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Balan atrage atenţia că în România este nevoie de investiţii mari pentru prevenirea inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 1833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Ioan Balan atrage atenţia că în România este nevoie de investiţii mari pentru prevenirea inundaţiilor3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei