Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 58 (6768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Paul Emond, membru al Academiei regale de limbă şi literatură franceză din Belgia, conferenţiază la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un prestigios autor belgian, Paul Emond, membru al Académie royale de langue et de littérature françaises din Belgia, va conferenţia la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, miercuri, 14 martie a.c., de la ora 12.00, în sala „Dimitrie Leonida” (corp D). Prof. univ. dr. Elena Brînduşa Steiciuc, responsabilul acestui  proiect susţinut de Délégation Wallonie-Bruxelles şi de Centrul de Reuşită Universitară, a declarat, ieri, că tema conferinţei este ”Du roman au théâtre” şi face parte dintre manifestările dedicate Zilelor Francofoniei. În aceeaşi zi, la ora 18.00, Paul Emond va susţine conferinţa „Parcours d’un écrivain” la Biroul Francez.

Prof. Steiciuc a subliniat că Paul Emond este „unul dintre cei mai emblematici autori contemporani belgieni”, romancier, autor dramatic şi eseist. Primului său roman, „La danse du fumiste”, apărut în 1979, a fost distins cu Prix triennal de la communauté française de Belgique. Ca autor dramatic, a primit premiul Herman Closson acordat de Société des auteurs et compositeurs dramatiques.

După cum menţionează prof. Steiciuc, această primă vizită a scriitorului  Paul Emond la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi la Biroul Francez ”le va oferi  tuturor  francofonilor şi  francofililor  suceveni prilejul de a cunoaşte una dintre cele mai interesante personalităţi ale culturii belgiene şi europene contemporane, de a reînnoda dialogul cu fenomenul multiform al literaturii francophone”.

Tot în cadrul Zilelor Francofoniei, miercuri va avea loc şi lansarea celui mai recent volum al prof. univ.dr. Elena Brînduşa Steiciuc, „Francophonie & Diversité”, apărut în 2017 la Editura Universităţii „Ştefan cel Mare”.

 

Francofonia literară, „sursă inepuizabilă de interes” pentru prof. Steiciuc

Prima parte a cărţii cuprinde un grupaj de studii, eseuri, articole, interviuri despre şi cu autori de expresie franceză din România, Europa de Est, Belgia, Franţa, Maghreb, Quebec. În a doua secţiune a volumului autoarea se ocupă de relaţia dintre francofonie şi traducere, de modul în care o serie de autori francofoni au fost traduşi în România sau autori români au fost traduşi în limba franceză.

„De aproape două decenii am extins domeniul cercetării mele literare, abordând spaţiul vast şi provocator al francofoniei literare, care cuprinde autori din diferite arii culturale ale francofoniei.

(...) Francofonia literară este un fenomen foarte complex, cu multiple aspecte, cu numeroase teoretizări şi... cu mulţi contestatari. Este, totuşi, o sursă inepuizabilă de interes pentru mine. O studiez cu o pasiune intelectuală constantă, descoperind ceea ce uneşte şi ceea ce diferenţiază autori din cele mai variate spaţii, care au în comun faptul de a se exprima în limba franceză”, mărturiseşte autoarea.

Menţionăm că Elena Brînduşa Steiciuc predă la Universitatea „Ştefan cel Mare” din 1990, este autor al mai multor volume în franceză şi română şi membră în mai multe societăţi ştiinţifice internaţionale şi a Uniunii Scriitorilor din România. Din 2010, ea este preşedintele ARDUF (Association Roumaine des Départements Universitaires Francophones) şi directorul revistei de studii francofone ”Revue Roumaine d’Études Francophones”.  În 2004, Franţa i-a decernat ordinul de stat Les Palmes académiques în grad de Cavaler.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paul Emond, membru al Academiei regale de limbă şi literatură franceză din Belgia, conferenţiază la Suceava.
 Vizualizări articol: 1277 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paul Emond, membru al Academiei regale de limbă şi literatură franceză din Belgia, conferenţiază la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei