Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 55 (6765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fluctuaţii de temperatură

Risc de avalanşă în masivele Călimani, Bistriţei, Suhard şi Giumalău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Riscul de producere a avalanşelor este ridicat în masivele Călimani, Bistriţei, Suhard şi Giumalău, iar salvamontiştii îi avertizează pe iubitorii muntelui să dea dovadă de prudenţă. Potrivit celor de la Serviciul Salvamont Suceava, în acest moment stratul de zăpadă în zona montană este de circa 70 – 80 cm, iar în zonele unde vântul a viscolit zăpada, de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 2,5 m.

„Menționăm că în urma fluctuațiilor de temperatură din ultimele zile, există risc de avalanșă, iar cei care practică schi tură/free ride în Călimani, Bistriței, Suhard și Giumalău trebuie să fie dotați cu DVA, lopată și sondă și să facă un studiu al stratului de zăpadă”, sună atenţionarea celor de la Salvamont Suceava.

Din cauza riscului mare de avalanșă nu sunt recomandate mai multe trasee. Astfel, în Călimani nu sunt indicate următoarele trasee:

-traseul marcat cu cerc roșu, între Şaua Negoiu și Poiana Izvoarele;

-traseul marcat cu cerc albastru, între Gura Haiti și vf. Călimaniul Cerbului;

-traseul marcat cu triunghi albastru, între exploatare și Șaua Nicovala – indicat a se urma drumul de acces spre Halda Ilvei și apoi Șaua Nicovala pe schi de tură sau rachete de zăpadă;

-traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului.

În masivul Rarău trebuie evitat traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei sau spre vf. Rarău. De asemenea, în masivul Giumalău trebuie evitat traseul marcat cu cruce roșie, între Polița Caprelor și Cabana Giumalău.

Salvamontiştii mai recomandă evitarea mersului pe curbele de nivel, indiferent dacă este traseu marcat sau nemarcat, deoarece este pericol major de a declanşa o avalanşă.

Pentru ceilalţi turişti care merg pe munte în drumeţie, recomandările sunt următoarele:

- să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.)  și să nu se hazardeze pe munte, fie pe jos, fie cu mijloace auto;

- să fie echipaţi corespunzător, astfel: ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc.

-  să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont  şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis;

-  să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile;

-  în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.

În ceea ce priveşte accesul auto, acesta se poate realiza pe Transrarău spre vf. Rarău, sau până la Sihăstria Rarău din Câmpulung Moldovenesc, iar mai apoi pe jos circa două ore.    

Pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745/313052  şi 0725826668 (0salvamont), iar pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă la numărul unic 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Risc de avalanşă în masivele Călimani, Bistriţei, Suhard şi Giumalău.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Risc de avalanşă în masivele Călimani, Bistriţei, Suhard şi Giumalău0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei