Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 48 (6758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motive economice

Bioenergy vrea să ceară scumpirea gigacaloriei de la 116 lei la 160-170 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bioenergy intenţionează să solicite creşterea preţului de vânzare al gigacaloriei către populaţia municipiului Suceava racordată la reţeaua centralizată. Adrian Bodea, reprezentantul Adrem Invest, firmă care este acţionarul majoritar al Bioenergy Suceava, a anunţat şi când anume va fi formulată această cerere, respectiv toamna acestui an.

„Noi dorim să mergem pe preţul care va fi aprobat de ANRE şi de Consiliul Local, dar când ne uităm la preţurile la gigacalorie practicate în alte oraşe ale României cred că un preţ corect ar fi în jurul sumei de 160-170 de lei. Acest preţ ne-ar permite să livrăm căldura în casele sucevenilor în parametri normali, nu ca acum, când o facem în condiţii de avarie”, a declarat Adrian Bodea.

În prezent, Bioenergy este obligată prin contract să furnizeze energia termică la un preţ de 116 lei plus TVA, ceea ce reprezintă un cost de 178,36 de lei, la gardul centralei, la care se mai adaugă costurile de transport şi distribuţie. Contractul încheiat în momentul punerii în funcţiune a centralei prevede obligativitatea menţinerii preţului de 116 lei/gigacalorie pentru o perioadă de 5 ani.

Or, această perioadă expiră în toamna lui 2018, iar Bioenergy va dori, aşa cum a anunţat şi Adrian Bodea, un nou tarif, care să acopere costurile de exploatare, întreţinere şi achiziţie a biomasei.

Pentru a ajunge în casele sucevenilor, agentul termic livrat de Bioenergy este preluat de la gardul societăţii de Thermonet, o altă firmă care are acţionat unic Adrem Invest. Datoriile populaţiei către Thermonet şi, implicit către Bioenergy, au ajuns la aproximativ un milion de euro, ceea ce înseamnă un adevărat blocaj financiar.

Mai mult, cei de la Bioenergy reclamă că statul român nu şi-a respectat obligaţiile asumate şi subvenţia pe certificate verzi nu a fost achitată pentru întreg anul 2017, ceea ce provoacă alte greutăţi financiare.

Datorii s-au adunat şi către fostul acţionar al Bioenergy, firma austriacă Schweighofer, care timp de aproape doi ani a livrat biomasă pentru buna funcţionare a centralei termice a municipiului Suceava.

Punând în balanţă toate aceste aspecte, începând din luna noiembrie vom asista cel mai probabil la o creştere a tarifului pentru gigacaloria livrată către populaţie de către Bioenergy.

Trebuie adăugat că de această probabilă scumpire se vor lovi cei 20.000 de consumatori suceveni racordaţi la reţeaua de termoficare centralizată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bioenergy vrea să ceară scumpirea gigacaloriei de la 116 lei la 160-170 de lei.
 Vizualizări articol: 2451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Bioenergy vrea să ceară scumpirea gigacaloriei de la 116 lei la 160-170 de lei1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei