Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 39 (6749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sentinţă judecători

Punct final în procesul accidentului în care un poliţist a murit, iar altul a fost rănit grav

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul din cele mai lungi procese dintr-un caz de ucidere din culpă, dosarul accidentului rutier petrecut în luna septembrie a anului 2011, la Cumpărătura, atunci când un autoturism Logan MCV al Poliţiei Rutiere, implicat într-o urmărire, a fost acroşat de o maşină de teren şi s-a răsturnat, unul dintre poliţiştii din maşină decedând la scurt timp, iar celălalt ajungând în stare gravă la spital, a ajuns la punctul final la finele săptămânii trecute.

Curtea de Apel Suceava a decis ca femeia care a provocat accidentul să primească o pedeapsă mai redusă decât stabilise prima instanţă, de asemenea și valoarea despăgubirilor pentru urmașii poliţistului decedat fiind diminuată.

 

Drama din toamna anului 2011

Accidentul cu consecinţe deosebit de grave s-a petrecut pe 3 septembrie 2011, la Cumpărătura, în zona intersecţiei cu DC 70, care face legătura spre Bosanci. Totul a plecat de la un apel la 112, care s-a dovedit ulterior a fi fals. O persoană rămasă neidentificată a sunat la 112 şi a anunţat că o maşină care transportă ţigări de contrabandă se deplasează dinspre municipiul Suceava spre judeţul Iaşi. Două echipaje au fost trimise în urmărire. Într-o autospecială Logan MCV, aflată la ieşirea din Suceava, se aflau agentul-şef adjunct Marius Scutariu, din cadrul Poliţiei Rutiere, la volan, şi poliţistul local Niculai Costeniuc.

După o anchetă lungă şi anevoioasă, în cadrul căreia au fost efectuate mai multe expertize de specialitate, s-a stabilit că poliţistul, care circula cu semnalele acustice şi luminoase pornite, a observat de la o distanţă de aproximativ 100-150 de metri un autoturism de tip SUV, de culoare neagră, care se afla lângă axul drumului, iar în momentul în care s-a angajat în depăşire, şoferul acelei maşini (Loredana Leonte, din Suceava) a virat brusc la stânga, spre Bosanci.

Maşina de poliţie a fost acroşată puternic în partea dreapta-spate, s-a rotit pe axul drumului, a derapat şi s-a răsturnat, fiind proiectată peste o Dacie 1310 parcată pe acostamentul din dreapta şoselei.

Pasagerul din dreapta, poliţistul local, a murit, în timp ce poliţistul rutier de la volan a fost transportat în stare gravă la spital. El a suferit leziuni care au necesitat 80-90 de zile de îngrijiri medicale, însă coşmarul său a fost de o durată şi mai lungă. Marius Scutariu și-a revenit după luni de spitalizare și alte câteva luni de recuperare, din fericire reușind în cele din urmă să redevină apt 100% și să-și reia munca de poliţie.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus, după anchetă, trimiterea în judecată a femeii, pentru ucidere din culpă și pentru vătămare corporală gravă din culpă.

 

Pedeapsa stabilită pentru șoferiţă

Curtea de Apel Suceava a decis ca femeia trimisă în judecată pentru provocarea accidentului, Loredana Leonte, să fie condamnată la 1 an și 10 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată condiţionat pe un termen de încercare de 3 ani și 10 luni de zile. Iniţial, Judecătoria Suceava stabilise 2 ani și 6 luni de închisoare pentru inculpată, tot cu suspendare, cu un termen de încercare de 4 ani și 6 luni de zile.

 

Daunele pentru urmașii poliţistului decedat, diminuate

În privinţa daunelor morale, urmașii poliţistului decedat au de primit, fiecare, mai puţini bani, după cum a decis definitiv Curtea de Apel Suceava.

De exemplu, pentru soţia poliţistului, decedată, prin urmași, despăgubirile au fost diminuate de la 70.000 la 30.000 de lei. Alţi urmași au despăgubiri diminuate de la 60.000 de lei la 50.000 de lei ori de la 30.000 la 20.000 de lei. 

În privinţa poliţistului scăpat cu viaţă, Marius Scutariu, acestuia i-au fost respinse orice pretenţii materiale. De altfel, inculpata nici nu a fost condamnată decât pentru ucidere din culpă. Pentru infracţiunea de vătămare corporală gravă (n.r. victimă Marius Scutariu), aceasta a fost achitată, ca urmare a dezincriminării faptei în noul Cod Penal.

De precizat că membrii familiei lui Niculai Costeniuc au cerut instanţei despăgubiri morale şi civile în cuantum de 500.000 de euro. Aceștia au făcut apel în instanţă și faţă de despăgubirile stabilite de Judecătoria Suceava, însă, la Curtea de Apel, aceste despăgubiri le-au fost reduse și mai mult. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punct final în procesul accidentului în care un poliţist a murit, iar altul a fost rănit grav.
 Vizualizări articol: 4300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Punct final în procesul accidentului în care un poliţist a murit, iar altul a fost rănit grav5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei