Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 38 (6748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Debut

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” are, începând de joi, subfilială la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joi, 15 februarie, în urma unei întâlniri a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” (ANCERM),  - filiala Suceava “Plăieşii”, a fost înfiinţată subfiliala Fălticeni a asociaţiei şi a fost lansat ultimul număr al revistei de cultură, informare şi opinie “Plăieşii”, o publicaţie care are ca principal scop promovarea eroilor neamului din judeţul Suceava.

În cadrul întâlnirii care a avut loc la Sala Pictor “Aurel Băueşu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, la care au participat cadre militare active sau în retragere, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai unităţilor de învăţământ din zona Fălticeni, istorici, fălticeneni interesaţi de istoria locală şi naţională, discuţiile s-au focalizat pe comemorarea eroilor evenimentelor istorice care au făcut România Mare acum 100 de ani şi pe înființarea de Cercuri ”Cultul Eroilor” în şcolile gimnaziale, cele trei colegii şi un liceu din zona Fălticeni.

Col. (r) Nicolae Niga, preşedintele Filialei Suceava a Asociaţiei “Cultul Eroilor”, a prezentat spiritul în care au fost educaţi şi formaţi ostaşii României, „Patrie – onoare – demnitate”, dar şi generaţiile “de fii ai poporului nostru”, care au fost educate, în familie, şcoală şi societate, să acorde respectul cuvenit şi să-i pomenească pe cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă şi în închisori pentru apărarea patriei şi credinţei strămoşeşti, pentru păstrarea neatinsă a hotarelor patriei, pentru menţinerea demnităţii şi libertăţii poporului român.

“Scopul nostru este să cinstim eroii, să sprijinim înfiinţarea de Cercuri <Cultul Eroilor> în unităţile de învăţământ. Noi avem o vârstă şi o educaţie în spiritul respectului pe care trebuie să îl purtăm eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Se ridică o generaţie tânără care, din păcate, dacă nu ne vom implica, nu va şti de ce este acel monument al eroilor acolo, de ce cimitirul soldaţilor e acolo, de ce mormântul eroului e acolo. Centenarul Marii Uniri impune organizarea de activităţi, de ceremoniale, printre locaţii numărându-se şi statuia Grănicerului de pe strada 2 Grăniceri, la intrarea în municipiul Fălticeni. Ne vom axa şi pe cinstirea eroului aviator Vasile Niculescu, care a dus de la Bacău pe Câmpia Blajului lada sigilată cu documente pentru Unirea din 1918, şi a împrăştiat un sac cu manifeste. A zburat pe timp de iarnă cu un avion cu carlinga deschisă, fără dirijare de la sol, fără paraşută şi în condiţii de iarnă. Ca să poată rezista i s-a aplicat un strat de ceară pe faţă şi pe mâini. Este născut la Fălticeni şi înmormântat la Rădăuţi, este unul dintre eroii suceveni care a contribuit la înfăptuirea Unirii Mari”, a precizat Col. (r) Nicolae Niga.

 

Cercuri “Cultul Eroilor” în 54 de şcoli gimnaziale

Aşa cum am aflat de la col (r.) Constantin  Crăciun, secretar executiv al Filialei judeţene Suceava “Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, din filiala Fălticeni fac parte municipiul Fălticeni, comunele limitrofe şi oraşul Dolhasca, una din priorităţile imediate fiind înfiinţarea de Cercuri “Cultul Eroilor” în 54 de şcoli gimnaziale, trei colegii din Fălticeni şi la liceul din Dolhasca.

“Activitatea cercurilor <Cultul Eroilor> din învăţământul preuniversitar este reglementată de un Regulament aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, elaborat în  anul 2017. Munca depusă nu este remunerată, desfăşurându-se pe bază de voluntariat. Menţionez că Asociaţia Naţională Cultul Eroilor <Regina Maria> funcţionează sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi sub oblăduirea Patriarhiei Ortodoxe Române, instituţii care se bucură de o mare încredere din partea românilor, instituţii care au fost şi sunt prezente la toate acţiunile organizate de ANCERM. Fălticeniul merita o filială pentru că ne-am bucurat de un sprijin aparte la manifestările organizate aici”, a spus col (r.) Constantin  Crăciun.

Preotul Cătălin Simion a scos în evidenţă valoarea patrimonială a Statuii Grănicerului din Fălticeni realizată de arhitectul Teodor Burcă, iar profesorul de istorie Ioan Natu a prezentat necesitatea consolidării relaţiei şcoală – comunitate – Asociaţia “Cultul Eroilor”, celor două propuneri fiindu-le acordată atenţia cuvenită prin organizarea în acest an a unor evenimente.

Subfiliala Fălticeni a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” va fi condusă de plt. adj principal (r) Nelu Aldea, unul dintre “tinerii” pensionari ai Şcolii de subofiţeri jandarmi Fălticeni. Vizite și întâlniri de lucru cu reprezentanții autorităților locale şi ai unităţilor de învăţământ, actualizarea evidenţei şi verificarea stării de întreţinere a mormintelor şi operelor comemorative de război din zona arondată, organizarea sau participarea ca invitaţi la simpozioane dedicate unor zile festive, organizarea unor expoziţii sunt priorităţile pe termen scurt ale subfilialei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” are, începând de joi, subfilială la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” are, începând de joi, subfilială la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei