Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 35 (6745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zootehnie la pământ

Scădere dramatică a numărului de vaci crescute în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de bovine în judeţul Suceava a înregistrat în ultimii ani o scădere foarte accentuată, chiar dramatică am putea spune. Situaţia reiese clar din evidenţele Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, scăderea efectivelor din gospodăriile populaţiei fiind de aproape 40%, în doar cinci ani de zile. Cu o populaţie rurală din ce în ce mai îmbătrânită şi cu tineri care au migrat în oraşe sau plecaţi din ţară, declinul nu este unul neapărat surprinzător. Partea proastă este că scăderea numărului de vaci crescute în micile ferme din gospodării nu a fost compensată de fermele mari, dezvoltarea acestora nefiind nici pe departe la nivelul estimat de cei care au susţinut ani de zile necesitatea comasării agriculturii, fie în sectorul vegetal, fie în cel zootehnic.

 

Scădere de la 180.000 la 110.000 bovine

Doctorul Ioan Corduneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că în urmă cu cinci ani de zile la nivel de judeţ erau înregistrate 180.000 de bovine, în timp ce la finele anului trecut numărul acestora era de 111.000, în gospodăriile populaţiei. Mai mult, peste sezonul rece, se estimează încă o scădere accentuată, astfel că cifra este deja sub 110.000.

Alte 10.000 de bovine se mai găsesc în ferme mari la nivelul judeţului Suceava.

Doctorul Petrea Dulgheru, preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, a subliniat şi el că scăderea este una dramatică, în toată ţara.

El a declarat că în România se poate vorbi de o înjumătăţire a efectivelor de bovine din gospodăriile populaţiei, în timp ce în judeţul nostru scăderea este de 40%.

El a dat ca exemplu localităţi precum Dolheşti, unde mai sunt înregistrate 300 de vaci, Pătrăuţi, puţin peste 200, Suceviţa, tot în jur de 200, Satu Mare, în jur de 400, Șcheia – 450, iar exemplele cu localităţi sub o mie de bovine sunt mult mai multe.

 

Medicii veterinari de liberă practică, drum sigur spre faliment în actualele condiţii

Petrea Dulgheru, ca reprezentant al medicilor veterinari de liberă practică din judeţul Suceava, nu a putut ocoli şi problema acestora, direct legată de scăderea numărului de bovine. 

„Ca să vă dau un exemplu, Circumscripţia sanitar-veterinară Dolheşti a avut anul trecut încasări de 22.000 de lei. După achitarea dărilor la stat, a redevenţei, a chiriei, medicul de liberă practică nu mai rămâne cu nimic. Pentru a rezista economic, o circumscripţie ar trebui să aibă minim o mie de bovine, măcar două mii de oi şi 50 de cai. Din păcate, multe nu mai au atâtea animale”, a declarat Petrea Dulgheru.

Marea nemulţumire a medicilor veterinari de liberă practică este că tarifele pe care le pot încasa pentru serviciile oferite au rămas la nivelul de acum cinci ani.

„O circumscripţie trebuie să aibă minim doi angajaţi, pentru a se asigura permanenţa, iar în actualele condiţii activitatea nu mai are cum fi rentabilă. Nu mai putem face angajări cu jumătate de normă, iar medicii de liberă practică ajung să iasă la pensie cu o indemnizaţie de asistat social”, a mai punctat Dulgheru.

El a mai arătat că tinerii care urmează Facultatea de Medicină Veterinară nici nu mai vor să audă de un post de medic veterinar de liberă practică. Aceştia fie pleacă în străinătate, fie se angajează la o instituţie sanitar-veterinară de stat sau se orientează spre cabinetele de animale mici de companie.

Acesta a solicitat oficial un punct de vedere al Guvernului României cu privire la soarta medicului veterinar de liberă practică, dacă se mai doreşte sau nu ca acesta să existe.

Pentru următoarea perioadă, medicii veterinari de liberă practică se pregătesc să organizeze proteste, ca ultima modalitate de a se face auziţi şi a-şi expune problemele. 

 

Cauze economice şi procesul de îmbătrânire a populaţiei rurale

Revenind la cauzele scăderii efectivelor de bovine, preşedintele  Colegiului Medicilor Veterinari Suceava a subliniat, pe de o parte, politica de nesprijinire a fermelor mici din gospodării, cu 5-7 capete de bovine, preţul derizoriu ani de-a rândul la colectarea laptelui, preţul scăzut al cărnii, iar pe de altă parte şi evoluţia biologică din sate, unde bătrânii mor, iar puţinii tineri care au mai rămas nu vor să mai audă de crescut animale.

Petrea Dulgheru a spus că zona de munte a judeţului Suceava se mai menţine încă la un nivel acceptabil ca număr de animale, însă dacă politica de acordare a subvenţiilor nu va fi una coerentă, căderea va fi şi acolo una catastrofală.

De altfel, cele şapte abatoare mari de bovine din judeţul Suceava au dificultăţi din ce în ce mai mari în a găsi animale pentru sacrificare. Deplasările în vederea colectării animalelor sunt pe raze din ce în ce mai întinse, în toată ţara practic.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scădere dramatică a numărului de vaci crescute în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Scădere dramatică a numărului de vaci crescute în judeţul Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei