Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 14 (6724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă stângace

Vasilică Puşcaşu, absolvit de vină într-un dosar în care doi dintre partenerii săi de afaceri au fost retrimişi în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Omul de afaceri sucevean Vasilică Puşcaşu, eliberat recent din închisoare după ce a ispăşit o condamnare pentru jafuri armate în Austria, a primit ordonanţă de clasare într-un dosar în care aceiaşi procurori l-au trimis în judecată pentru infracţiunea de înşelăciune. Este vorba de materiale de construcţie neachitate unei firme, marfă ce a fost folosită la finisarea unuia din blocurile ridicate de omul de afaceri sucevean Vasilică Puşcaşu.

În octombrie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava anunţa trimiterea în judecată a trei inculpaţi în acest dosar: Vasilică Puşcaşu şi soţii Corneliu Severin şi Panseluţa Sofian. Respectivul dosar a ajuns pe rolul Tribunalului Suceava, magistraţii de aici restituind dosarul procurorilor, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei. Cu alte cuvinte, judecătorii au stabilit că dosarul are lacune, iar ancheta trebuie refăcută.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a reluat cercetările, iar ieri a transmis că a dispus retrimiterea în judecată a soţilor Sofian. Faţă de Vasilică Puşcaşu s-a dispus clasarea. Aşadar, fapta de înșelăciune imputată în 2016 a dispărut la recercetare.

 

Ancheta cu traseu sinuos şi opinii total diferite, inclusiv între procurori

Această anchetă a avut un traseu sinuos, cu opinii total diferite, inclusiv între procurorii de la aceeaşi unitate de parchet. Iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava nu au trimis pe nimeni în judecată. În februarie 2016 însă, prin ordonanţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, fapt admis ulterior, în luna mai 2016, şi de Tribunalul Suceava. A urmat prima trimitere în judecată, ancheta întoarsă de judecători, şi noua trimitere în judecată, doar a soţilor Sofian.

 

Materiale de construcţii pentru blocurile lui Puşcaşu, neachitate şi omise de la plata TVA

Din scenariul conturat de procurori, care urmează să fie confirmat sau nu de instanţele de judecată, rezultă că principalii autori în această înşelăciune au fost Corneliu Severin Sofian şi Panseluţa Sofian. Primul în calitate de asociat şi administrator al firmei Sopi Construct Suceava, iar a doua în calitate de director general, cu drept de semnătură în derularea activităţilor comerciale. Societatea avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădiri civile şi comerţ cu ridicata al materialelor de construcţii, astfel că a avut relaţii de colaborare cu firma lui Vasilică Puşcaşu, SC Kamer Build Company Suceava.

Procurorii au arătat că, în luna martie 2009, Panseluţa Sofian s-a prezentat la sediul unei societăţi din Suceava, însoţită de Vasilică Puşcaşu, pe care l-a prezentat ca fiind proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, pentru care aveau nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor interioare. Lucrările urmau să fie făcute de firma soţilor Sofian, pentru firma lui Puşcaşu.

În baza acestei înţelegeri, firma păgubită a livrat mărfuri care, au arătat procurori, nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii familiei Sofian.

Din anchetă a rezultat că firma familiei Sofian se confrunta cu probleme mari financiare la data încheierii contractului pentru livrarea de materiale de construcţii şi se afla în imposibilitatea de a efectua plăţi. Aşa s-a ajuns la emiterea de file CEC fără acoperire.

Ulterior, inculpata Sofian Panseluţa ar fi refuzat să primească facturile emise de societatea păgubită, aferente operaţiunilor comerciale, şi implicit să efectueze plata la care se angajase iniţial.

 

Care sunt prejudiciile imputate celor doi soţi

Societatea furnizoare este prejudiciată în acest caz cu suma de 57.333 de lei.

În urma efectuării inspecţiei fiscale de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de inspecţie fiscală, s-a stabilit că relaţiile comerciale derulate între cele două firme nu au fost evidenţiate de societatea soţilor Sofian.

Consecinţa fiscală stabilită de către organul de control fiscal a fost sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA în sumă de 10.070 lei, prejudiciul nefiind recuperat.

Procurorii au anunţat că nu au avut pe ce pune sechestru în acest dosar.

De remarcat şi faptul că au trecut nouă ani de zile de când au fost comise presupusele infracţiuni, iar un verdict în acest dosar este încă departe. 

Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Suceava, spre judecare.

Cei doi soţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

 

Condamnat pentru jafuri în Austria, trimis în judecată de DNA  

Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, scăpat „curat” din acest dosar, a fost acuzat şi condamnat pentru că a comis două jafuri cu mână armată în Austria. Este vorba de jafuri la două bănci, fapte comise cu mare violenţă. Angajaţii băncilor au fost obligaţi, sub ameninţarea armelor, să deschidă seifurile în care se aflau banii. Suceveanul a primit o condamnare la 12 ani de închisoare, însă prin transferul din penitenciarele din Austria în România acesta a scăpat de doi ani de închisoare, rămânând cu executarea unei pedepse de zece ani de închisoare. El a beneficiat şi deeliberarea  condiţionată, astfel că la finele anului trecut a revenit acasă.

Vasilică Puşcaşu mai are însă un dosar în care este trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava. Este vorba de dosarul privind asfaltări cu bani europeni, în care este trimis în judecată şi omul de afaceri Vasile Florea. 

Puşcaşu, în calitate de director şi administratorul în fapt al SC Kamer Build Company SRL Suceava, este acuzat de comiterea a două infracţiuni, complicitate la evaziune fiscală şi participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasilică Puşcaşu, absolvit de vină într-un dosar în care doi dintre partenerii săi de afaceri au fost retrimişi în judecată.
 Vizualizări articol: 2739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vasilică Puşcaşu, absolvit de vină într-un dosar în care doi dintre partenerii săi de afaceri au fost retrimişi în judecată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei