Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 9 (6719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoaştere

Municipiul Rădăuţi va deschide sărbătorirea Zilei teatrului şi limbii idiş în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările care vor marca, de anul viitor, la nivel naţional, Ziua teatrului şi a limbii idiş, în data de 30 mai, vor începe din municipiul Rădăuţi. Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a anunţat că opţiunea pentru Rădăuţi ca loc al evenimentului de deschidere este justificată de faptul că oraşul a fost „un leagăn important al idişismului şi chiar al teatrului idiş” şi pentru că cercetările istorice au demonstrat că “evreii din Bucovina au fost prima minoritate naţională care, la formarea României Mari, a aderat direct la România Mare, venind din Imperiul Austro-Ungar”.

Manifestările care vor avea loc în data de 30 mai 2018, la Rădăuţi, se vor înscrie în seria celor dedicate Centenarului Unirii, a spus Aurel Vainer, adăugând că a discutat deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, despre acest lucru.

“Nu uitaţi că după 1 Decembrie 1918 s-a schimbat harta demografică a României. În România nu mai erau numai români şi ceva comunităţi din zonele regatului, au venit minorităţile din provinciile istorice, din Basarabia, din Bucovina. Un număr masiv de evrei a venit atunci în graniţele României, de aceea am hotărât, şi am găsit audienţă şi la domnul preşedinte al CJ Suceava, să facem acest eveniment de scară naţională la Rădăuţi”, a afirmat preşedintele FCER.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este bucuros că Rădăuţiul deschide seria manifestărilor dedicate Zilei teatrului şi limbii idiş, extrem de importantă pentru comunităţile evreilor din România.

“Sunt şi alte proiecte curajoase pe care le vom derula împreună”, a spus preşedintele Flutur.

Cei doi s-au întâlnit, la Sinagoga Gah din Suceava, cu ocazia sărbătorii de Hanuka. La eveniment au mai fost prezenţi, alături de membrii Comunităţii Evreieşti din Suceava, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harşovschi şi Marian Andronache, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, precum şi prim rabinul Rafael Shaffer.

Menţionăm că proiectul de lege privind instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş în data de 30 mai, iniţiat de deputatul minorităţii evreieşti Silviu Vexler, a fost adoptat în unanimitate de voturi în data de 29 noiembrie, în Camera Deputaţilor, şi a fost promulgat de preşedintele României, Klaus Iohannis. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Rădăuţi va deschide sărbătorirea Zilei teatrului şi limbii idiş în România.
 Vizualizări articol: 1799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Municipiul Rădăuţi va deschide sărbătorirea Zilei teatrului şi limbii idiş în România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei