Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 dec 2017 - Anul XXII, nr. 288 (6704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pentru lucrarea „Epoca Bronzului în Podişul Sucevei”

Arheologul şi cercetătorul ştiinţific dr. Bogdan Petru Niculică, distins cu Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologul sucevean dr. Bogdan Petru Niculică, cercetător ştiinţific la Muzeul Bucovinei Suceava, a fost distins vineri, 15 decembrie a.c., la festivitatea de acordare a premiilor Academiei Române, cu Premiul „Vasile Pârvan” (care se acordă pentru lucrări privind Istoria Veche), pentru lucrarea „Epoca Bronzului în Podişul Sucevei”, publicată la Editura „Karl A. Romstorfer” a instituţiei muzeale sucevene.

Volumul premiat, publicat în anul 2015 (622 de pagini, format A4), care reprezintă teza de doctorat a cercetătorului sucevean, conţine elemente de noutate în abordarea arheologiei epocii bronzului, din spaţiul est-carpatic, în referatul de prezentare fiind consemnată în mod deosebit „maniera modernă utilizată de domnul Niculică, pentru că a ştiut să depăşească simplul stadiu al cercetării pluridisciplinare şi paralele a materialului arheologic, trecând în stadiul superior al analizei integrate interdisciplinare...”

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit prin activitatea şi opera lor la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române.

Membrii juriului desemnat întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional.

Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române.

Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an, în şedinţă solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Bogdan Petru Niculică este arheolog şi cercetător ştiinţific la Muzeul Bucovinei din Suceava din anul 1997, când a fost cooptat în echipa de specialişti de regretatul director al muzeului, prof. Florin Hău. El este doctor în ştiinţe istorice „cum laude” al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, membru al Comisiei Naţionale de Arheologie, arheolog expert, expert în bunuri de patrimoniu mobil şi membru al Comisiei Zonale Monumente Istorice nr. 7.

Premiul i-a fost înmânat lui Bogdan Petru Niculică de academicianul Dan Berindei.

 

Recunoaştere la cel mai înalt nivel a valorii publicaţiilor Muzeului Bucovinei

Celelalte volume editate de Muzeul Bucovinei premiate de Academia Română sunt: „Teritoriul nord-est carpatic în a doua jumătate a primului mileniu creştin”, de Mugur Andronic, 2005 – premiul Dimitrie Onciul, 2007; „Pictura murală din nordul Moldovei – modificări estetice şi restaurare”, de Oliviu Boldura, 2007 – premiul George Oprescu, 2009; „Catalogul colecţiei Romstorfer. Ceramica monumentală”, de Paraschiva-Victoria Batariuc,2008 – premiul George Oprescu, 2010; „Botanica poporană română”, vol. I (A – F), de Simion Florea Marian,ediţie critică îngrijită de Aura Brădăţan, 2008 – premiul Simion Florea Marian, 2010 (acordat Aurei Brădăţan pentru ediţia critică); „Iaşii în secolele XV-XVIII. Elemente de topografie istorică”, de Cătălin Hriban, 2012 – premiul Nicolae Iorga, 2014; „Mesajul eshatologic al spaţiului liturgic creştin”, de pr. Gabriel Herea, 2013 – premiul George Oprescu, 2015.

Aceste premii sunt o recunoaştere la cel mai înalt nivel românesc a valorii publicaţiilor Muzeului Bucovinei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arheologul şi cercetătorul ştiinţific dr. Bogdan Petru Niculică, distins cu Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
 Vizualizări articol: 1879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Arheologul şi cercetătorul ştiinţific dr. Bogdan Petru Niculică, distins cu Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei