Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 nov 2017 - Anul XXII, nr. 267 (6683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Cel mai vârstnic localnic din Pătrăuţi este Constantin Pînzariu, care ieri a împlinit 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai vârstnic localnic al comunei Pătrăuţi este Constantin Pînzariu, care a împlinit ieri 100 de ani. Bătrânul a aniversat un secol de viaţă alături de fiica sa, Elena, de nepoţi şi strănepoţi şi nu a fost ocolit nici de autorităţile locale. Primarul Adrian Isepciuc, fostul primar Dragoş Jureschi şi un fost coleg de muncă, Dragoş Luţac ”a lu' Poznă, care a lucrat la Telefoane”, i-au adus sărbătoritului o diplomă ”Un secol de viaţă” din partea primăriei şi un tort. ”Bine-aţi venit la mine”, şi-a întâmpinat Constantin Pînzariu oaspeţii. ”Nici nu ştiu când au trecut 100 de ani”, a mai spus el.

Chiar dacă nu mai vede şi nu mai aude bine, bunicul este bucuros de musafiri. Nu se plânge de povara anilor; acum a rămas cel mai bătrân din sat, luându-i locul Marandei Aelenei, ”Socotitoarea”. Ne povesteşte că a fost diriginte la poştă şi a dus scrisorile, telegramele şi pensia consătenilor săi mai bine de 30 de ani. Chiar înainte de a se pensiona, a trecut pe lângă moarte ”la mustaţă”, într-un accident cu maşina Poştei, încărcată cu saci cu bani. ”A fost o explozie la roata de sub şofer şi atâta ştiu, că am văzut copacul de pe marginea drumului şi am tras capul într-o parte, să mă feresc”, îşi aminteşte bătrânul. Prima grijă a celor veniţi la faţa locului a fost recuperarea banilor, îşi mai aminteşte Constantin Pînzariu, la fel cum nu uită nici răceala dată pe spate de benzina care curgea pe sub el, din rezervorul spart.

”Fărâmat tot” l-au dus la spitalul din Suceava, unde regretatul chirurg Mircea Posteucă l-a refăcut ca nou. ”N-a băut şi n-a fumat niciodată, şi asta l-a ajutat să-şi revină complet. Până şi pielea i s-a refăcut în totalitate”, ne-a spus mândru strănepotul lui, Doru Alexandru.

Ajungem cu ghemul amintirilor la anii celui de-al Doilea Război Mondial, pe care Dragoş Pînzariu i-a petrecut concentrat în armată, făcând fortificaţii, la Cernăuţi şi la Bucureşti. L-au luat în 1939 şi l-au lăsat la vatră în 1946.

După război a ajutat şi el la construirea societăţii multilateral dezvoltate, pe şantierele patriei. Spune că 4 ani a lucrat la construirea oraşului Victoria, la poalele munţilor Făgăraş, apoi a venit acasă, în locurile natale, la Pătrăuţi. A zidit casă, şi-a întemeiat o familie şi a muncit toată viaţa. La 100 de ani, nu mai are mari curiozităţi faţă de ce i-ar aduce viitorul. Doar se bucură de fiecare zi pe care o primeşte şi de prezenţa celor din jur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai vârstnic localnic din Pătrăuţi este Constantin Pînzariu, care ieri a împlinit 100 de ani.
 Vizualizări articol: 4977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cel mai vârstnic localnic din Pătrăuţi este Constantin Pînzariu, care ieri a împlinit 100 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei