Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 oct 2017 - Anul XXII, nr. 231 (6647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Criză

Căminul-spital din Broşteni nu mai are bani de funcţionare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unitatea de asistenţă medico-socială din Broşteni, care funcţionează pe post de cămin-spital, deoarece asigură şi urgenţele medicale din zonă, riscă să fie închisă pentru că nu mai are bani de funcţionare. Liderul SANITAS din această instituţie, Liliana Bujdei, a declarat, ieri, în cadrul Comisiei de dialog social, întrunită la Prefectura Suceava, că fondurile nu acoperă necesarul pentru salarizare, chiar şi în condiţiile în care salariile asistentelor medicale au fost diminuate încă din august, iar cele ale infirmierelor, din această lună. Liliana Bujdei a arătat că funcţionarea acestui cămin-spital este asigurată financiar de Direcţia de Sănătate Publică şi Consiliul Local Broşteni. ”Suma pe care trebuia să o acopere Consiliul Local era de 780.000 lei, dar s-au alocat doar 600.000 şi am primit doar 400.000. Din start s-a pornit cu bani mai puţini. De anul viitor, se spune că nu vor mai finanţa deloc. Chiar dacă s-ar face reducere de personal, spitalul tot nu ar putea funcţiona. Ce facem cu bătrânii pe care îi avem aici?”, a întrebat liderul sindical.

 

Veniturile proprii ale Primăriei Broşteni sunt de 800.000 de lei lunar, din care 780.000 de lei ar trebui să meargă la spital

Ea a explicat că actualul oraş Broşteni, fostă colonie minieră, are 6.200 de locuitori, iar suma colectată la bugetul local din taxe şi impozite este de 800.000 de lei pe an. Pentru a fi menţinut funcţional spitalul, ar trebui alocate pentru asta aproape toate veniturile proprii ale Primăriei Broşteni. În opinia reprezentantului unităţii medico-sociale, o soluţie ar fi preluarea la Consiliul Judeţean, însă şi acest transfer este dificil de realizat, tot din motive financiare.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu, a afirmat că în judeţul Suceava sunt cinci unităţi medico-sociale şi toate sunt în situaţii similare. Consiliile locale trebuie să suporte cheltuielile administrative, iar Ministerul Sănătăţii, prin DSP, să acopere salariile personalului medical.

La Broşteni, sunt 25 de angajaţi şi 25 de bolnavi, dar potrivit Lilianei Bujdei, raportul este optim deoarece este vorba despre pacienţi majoritatea imobilizaţi la pat, cu afecţiuni cronice grave, care necesită multiple acţiuni de îngrijire. ”Noaptea serviciul este asigurat de o asistentă şi o infirmieră. Poate pare mult că sunt 25 de salariaţi la 25 de bolnavi, dar nu este aşa. Aceşti bolnavi au nevoie de asistenţă permanentă”, a declarat ea.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Niţă a afirmat că, la următoarea rectificare bugetară, sigur spitalul din Broşteni va primi un sprijin financiar punctual, însă a accentuat că şi CJ nu are, la acest moment, acoperire salarială până la sfârşitul anului. ”Avem deficit pe o lună”, a mai spus Niţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căminul-spital din Broşteni nu mai are bani de funcţionare.
 Vizualizări articol: 1543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Căminul-spital din Broşteni nu mai are bani de funcţionare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei