Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 sep 2017 - Anul XXII, nr. 216 (6632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Susţinere

Pediatrii şi managerii de spitale din judeţ, front comun cu Flutur şi Rîmbu pentru construirea unui spital pediatric

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul conducerii Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” şi a Consiliului Judeţean Suceava de construire a unui spital pentru copii, cu toate specialităţile medicale, în curtea Spitalului Vechi, este susţinut şi de managerii spitalelor din Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, precum şi de medicii pediatri care profesează în aceste unităţi medicale.

Ieri, aceştia au avut o dezbatere pe această temă, la Consiliul Judeţean Suceava, la invitaţia preşedintelui Gheorghe Flutur, împreună cu managerul Spitalului de Urgenţă şi cu pediatrii de aici.

Flutur le-a prezentat argumentele înfiinţării unui spital monobloc pentru copii şi le-a solicitat medicilor şi managerilor de spitale un punct de vedere asupra oportunităţii investiţiei.

Preşedintele CJ a arătat că populaţia până la vârsta de 18 ani din judeţ este, la această oră, de 180.000 de persoane. La Unitatea de Primiri Urgenţe Pediatrie a spitalului judeţean sunt, lunar, circa 2.500 de prezentări, dintre care aproximativ 40% necesită internare. De asemenea, sunt aduşi la Suceava pentru consultaţii şi tratament copii din judeţele Neamţ şi Botoşani, precum şi din Cernăuţi. ”Presiunea pe spitalul judeţean este mare. Nevoia unui spital de copii o arată aceste cifre”, a declarat Flutur.

 

Rîmbu: ”Vrem să facem un spital adevărat pentru copii”

Managerul Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, a arătat, la rândul său, că peste 30% dintre cei care se prezintă în UPU sunt copii, în acest an numărul micilor pacienţi fiind estimat a ajunge la 150.000-170.000. ”Copiii necesită mai multă atenţie şi mai multă rapiditate în a-i investiga. Avem pediatrie generală, pediatrie şi ortopedie infantilă, boli infecţioase, pneumologie, dar este total insuficient. Vrem să facem un spital adevărat pentru copii, de la primiri urgenţe până la secţia cea mai uşoară, cu laborator de analize medicale, laborator de radiologie şi imagistică, ambulatorii şi internări de zi, terapie intensivă specifică copiilor şi măcar două săli de operaţie specifice. La chirurgie vrem să adăugăm neurochirurgie, urologie, buco-maxilo-facială. Avem nevoie şi de oncologie şi hematologie pediatrică”, a afirmat Vasile Rîmbu.

Managerul spitalului din Suceava a menţionat că, prin astfel de întâlniri, prin discuţiile cu pediatrii sunt identificate nevoile medicale pediatrice din judeţ şi se poate stabili numărul de paturi la fiecare secţie, pentru fundamentarea proiectului. Rîmbu a invitat toţi participanţii la dezbateri să manifeste ”o atitudine de buni colegi” deoarece ”nu concurăm cu nimeni, suntem toţi o echipă”. ”Sunt copii ai judeţului Suceava şi toţi trebuie să intre în grija noastră. Nu va fi mâine acest spital în curtea noastră, dar ca să-l avem trebuie eforturi conjugate”, a mai spus Vasile Rîmbu. 

Şeful secţiei Pediatrie din Spitalul de Urgenţă, dr. Elena Tătăranu, a dorit să înlăture speculaţiile că, dacă spitalul se va construi, nu vor fi găsiţi suficienţi medici pediatri care să acopere toate specialităţile. Dr. Tătăranu a explicat că 250-300 de paturi, cât ar avea viitorul spital, pot fi acoperite, mai ales că secţia de profil din Suceava are acum 80-100 de paturi. Mai mult, a spus medicul, de acum doi ani rezidenţiatul include şase noi specializări medicale pediatrice, ”deci medici vor fi”. Medicul a mai spus că, dacă acest proiect se va concretiza, la Suceava ar fi primul spital monobloc din România, cu toate specialităţile în acelaşi corp de clădire.

 

Deputat PSD, către Flutur: ”Sănătatea nu are culoare politică, vă susţin din toată inima”

Argumente în favoarea spitalului au fost aduse şi de şeful secţiei Chirurgie pediatrică, dr. Florin Filip, secţie care are peste 1.700 de pacienţi externaţi anual şi peste 6.000 de consultaţii şi tratamente în ambulatoriu. Dr. Filip a accentuat că, în cazul copiilor, pe lângă calitatea serviciilor medicale, ”de la sine înţeleasă”, sunt şi alte necesităţi de servicii conexe, precum accesul la psiholog, educator, spaţii de cazare pentru aparţinători, locuri de joacă.

Managerul spitalului din Rădăuţi, Traian Andronachi, a declarat că, dintre cei circa 1.000 de copii care se prezintă lunar la Urgenţe la Rădăuţi, acest spital poate reţine maximum 110. Ceilalţi, deci 80%, sunt dirijaţi spre Suceava. ”De asta este nevoie de un spital de acest calibru şi noi vă susţinem”, a spus Andronachi.

Un susţinător al proiectului este şi deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz, medic pediatru. Ea i-a mulţumit lui Flutur pentru invitaţia la dezbaterea de ieri şi a afirmat că ”sănătatea nu are culoare politică, vă susţin din toată inima în acest proiect”. Parlamentarul social-democrat a evidenţiat că în toată zona Moldovei este un singur spital de pediatrie de capacitate mare, respectiv ”Sfânta Maria” din Iaşi, cu 665 de paturi.

 

Flutur: ”Nu cred că cineva o să ne refuze, dacă noi, judeţul Suceava, avem un proiect pregătit şi bine fundamentat”

Replica lui Flutur a fost că ”trebuie să descentralizăm sănătatea”. ”Poate unora le convine această concentrare pe Moldova, doar la Iaşi, dar poate părinţii copiilor din Suceava vor şi altceva. 665 de paturi la Iaşi şi nimic la Suceava”, a comentat şeful administraţiei judeţene.

În ceea ce priveşte finanţarea, preşedintele CJ a afirmat că spitalul şi CJ pregătesc proiectul pentru spital de copii şi vor aborda mai multe variante de finanţare. Una ar fi din banii care rămân de la economiile la licitaţii pentru cele trei spitale regionale, care vor fi construite de Ministerul Sănătăţii cu fonduri europene. ”Nu cred că cineva o să ne refuze, dacă noi, judeţul Suceava, avem un proiect pregătit şi bine fundamentat”, crede Flutur.

Dacă acest lucru se va întâmpla sau dacă economiile nu vor fi suficiente pentru încă un spital, alte căi de finanţare sunt prin parteneriat public-privat, prin solicitare de fonduri de la Compania Naţională de Investiţii sau printr-un credit bancar. ”Astăzi nu avem sursa de finanţare. Am în vedere şi un împrumut, că nu îndatorez judeţul pentru Întâlniri Bucovinene, ci pentru sănătatea copiilor sucevenilor”, a spus Flutur.

Cu date statistice, atât managerii, cât şi medicii au argumentat că adresabilitatea tot mai mare către Spitalul de Urgenţă Suceava, cazuistica din ce în ce mai diversificată şi mai complexă, ridicarea standardului pentru gradul de satisfacţie a pacienţilor şi rata natalităţii din judeţul Suceava sunt aspecte care impun construirea unui spital de pediatrie.

Singurul spital care nu a onorat invitaţia lui Flutur la dezbaterea de la CJ a fost Spitalul Municipal Fălticeni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pediatrii şi managerii de spitale din judeţ, front comun cu Flutur şi Rîmbu pentru construirea unui spital pediatric.
 Vizualizări articol: 2314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pediatrii şi managerii de spitale din judeţ, front comun cu Flutur şi Rîmbu pentru construirea unui spital pediatric5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei