Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 sep 2017 - Anul XXII, nr. 215 (6631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incompatibilitate şi falsuri

Poliţist trimis în judecată pentru transporturi şi afaceri cu lemn în timpul liber

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a trimis în judecată un fost agent de poliţie care, în timp ce lucra în uniforma de om al legii, era implicat şi în afaceri în domeniul transporturilor rutiere de lemn. Inculpatul, Cezar Ionuţ Bacalu, nu este acuzat că ar fi făcut vreun transport ilegal de lemn, însă problema sa este că, din postura de poliţist, nu avea voie să efectueze astfel de activităţi comerciale, care intrau în incompatibilitate cu atribuţiile sale de serviciu.

Cezar Ionuţ Bacalu a fost trimis în judecată pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, infracţiune asimilată uneia de corupţie, dar şi pentru fals în declaraţii, ambele în formă continuată. 

 

Transporturile de lemn, la ordinea zilei pentru poliţist: procurorii i-au numărat 1.621 de curse

Anchetatorii, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, au arătat că, în perioada 2010-2014, agentul Cezar Ionuţ Bacalu, angajat la Poliţia municipiului Rădăuţi, a desfăşurat în mod repetat operaţiuni financiare, respectiv 1.621 de transporturi de material lemnos, în numele unei societăţi din Volovăţ, cu care a obţinut venituri totale de 1.626.066 lei.

În toţi ce patru ani, agentul de poliţie a completat, conform atribuţiilor de serviciu, declaraţiile de avere impuse de lege, în care a trecut, arată anchetatorii, doar veniturile salariale. De aici a rezultat infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată.

 

A fost poliţist timp de 13 ani şi a renunţat după ce a fost pus sub acuzare

Procurorii au explicat în rechizitoriul de trimitere în judecată că inculpatul a avut calitatea de poliţist din anul 2002, rămânând cu acest statut până pe 16 aprilie 2015, când şi-a dat demisia. La acea dată poliţistul era deja pus sub acuzare.

Procurorii susţin că poliţistul s-a erijat într-un fel de administrator al societăţii respective, exercitând o afacere care era în evidentă contradicţie cu atribuţiile de serviciu.

Poliţistul s-a ocupat inclusiv de achiziţionarea a două camioane, de asemenea şi de formaţiunile de înmatriculare, respectiv ulterior de coordonarea activităţii de transport cu cele două vehicule grele. Acesta, rezultă din cercetări, s-a ocupat inclusiv de angajarea a doi şoferi care făceau transporturi în numele său. 

După ce au tras linie, procurorii au stabilit că poliţistul a coordonat efectuarea a 1.621 de transporturi, obţinând veniturile totale amintite mai sus, de peste 1,6 milioane de lei. Această sumă nu era doar a lui Bacalu, ci intra în contul societăţii, de unde administratorul îl plătea cu sume care variau între 3.000 şi 7.000 de lei lunar.

Problema este că poliţistul făcea transporturile aproape zilnice în zona Rădăuţi, pe unde se putea intersecta oricând cu colegii săi aflaţi în trafic, unii chiar la acţiuni de control pe linie silvică. Este lesne de înţeles aşadar în ce constă incompatibilitatea şi infracţiunile care au decurs de aici.

 

A mai fost trimis în judecată într-un dosar, dar a scăpat de acuzaţii

Acum doi ani de zile, în 2015, acelaşi Bacalu, care deja demisionase din poliţie, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz de încredere, sub acuzaţia că a vândut două autocamioane ale societăţii din Volovăţ, deşi nu avea acest drept.

Ulterior, pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, s-a constatat împăcarea părţilor, adică între el şi administratorul societăţii, iar procesul penal a încetat.

Acum, procurorii au venit cu noile acuzaţii, care au plecat de la cercetările iniţiale.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au mai precizat că în cursul urmăririi penale au luat măsuri asigurătorii, pentru garantarea recuperării pagubei prin infracţiune.

Măsurile asigurătorii s-au instituit asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpatului (cotă parte dintr-un imobil şi un autoturism de lux), valoarea totală a bunurilor asupra cărora s-a instituit măsura asigurătorie fiind de aproximativ 43.000 de lei.

Noul proces care îl vizează pe fostul poliţist va ajunge pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, iar Ionuţ Cezar Bacalu se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţist trimis în judecată pentru transporturi şi afaceri cu lemn în timpul liber.
 Vizualizări articol: 3279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Poliţist trimis în judecată pentru transporturi şi afaceri cu lemn în timpul liber5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei