Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 sep 2017 - Anul XXII, nr. 210 (6626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legume în şcoli

Flutur şi Adomnicăi trebuie să cadă de acord cu privire la ce primesc elevii la şcoală: morcov, păstârnac, ţelină, sfeclă, ardei sau castraveţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judeţul Suceava are un buget de 2,965 de milioane de lei pentru legumele, fructele, cornurile şi laptele care se vor distribui elevilor în şcoli în acest an şcolar, dar o parte din aceste produse vor ajunge la copii abia din 2018. Normele metodologice de aplicare a hotărârii de guvern care reglementează pe anul şcolar în curs aplicarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017 – 2023 încă nu au fost adoptate de Guvern, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla în următoarea lună, procedurile de licitaţie şi achiziţie nu vor putea fi finalizate mai devreme de sfârşitul anului 2017, şi asta în varianta în care nu vor fi contestaţii.

Hotărârea de Guvern nr. 640 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017 – 2018, adoptată în 7 septembrie şi publicată în 13 septembrie a.c. în Monitorul Oficial, stabileşte şi lista de legume din care autorităţile judeţene trebuie să aleagă ce vor mânca la şcoală copiii: morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei gras sau castraveţi proaspeţi.

Dintre fructe, alegerea trebuie făcută între mere, pere, struguri de masă şi prune.

Comisia judeţeană care decide dacă pentru copiii suceveni este mai bun morcovul sau păstârnacul, prunele sau perele, trebuie să fie alcătuită din prefectul Mirela Adomnicăi, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, câte un reprezentant de la Inspectoratul Școlar, DSV, DSP, Finanţe, Protecţia Consumatorilor, Direcţia Agricolă şi Oficiul Fitosanitar. 

Coordonatorul comisiei este prefectul, dar actul normativ nu prevede dacă acesta are şi drept de veto.

Conform hotărârii de guvern adoptate săptămâna trecută, pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie.

”Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton”, se arată în actul normativ.

 

0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume a unui elev

Pentru anul şcolar 2017 - 2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf, 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Porţia de fructe distribuită trebuie să aibă cel puţin 100 grame şi conţine o singură specie de fructe, iar porţia de legume distribuită va avea cel puţin 200 grame şi ”poate fi un amestec din speciile propuse, preparate şi gata de consum în stare proaspătă”.

De asemenea, fructele şi legumele distribuite vor fi ”întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin”. Referitor la amestecurile de legume, acestea trebuie să conţină de asemenea legume sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, curăţate şi tăiate în bucăţi gata de consum şi fără nici un alt ingredient. Fiecare porţie va fi ambalată individual.

Merele, perele, strugurii de masă şi ardeii graşi distribuiţi întregi vor fi încadrate la categoria "Extra" şi/sau categoria I.

În judeţul Suceava, pentru produsele lactate opţiunea a fost pentru lapte UHT şi se păstrează şi în acest an şcolar.

Licitaţia pentru cornuri nu a fost încă finalizată; produsele de panificaţie vor ajunge la elevi probabil din luna noiembrie.

Programul pentru şcoli al României prevede acordarea gratuită, pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de patru ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie în limita unei valori zilnice/preşcolar/elev. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur şi Adomnicăi trebuie să cadă de acord cu privire la ce primesc elevii la şcoală: morcov, păstârnac, ţelină, sfeclă, ardei sau castraveţi.
 Vizualizări articol: 3139 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur şi Adomnicăi trebuie să cadă de acord cu privire la ce primesc elevii la şcoală: morcov, păstârnac, ţelină, sfeclă, ardei sau castraveţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei