Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 sep 2017 - Anul XXII, nr. 209 (6625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pomenire

Ceremonial militar şi cruce comemorativă pentru marcarea a 10 ani de la moartea eroului Ioan Grosaru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soldatul Ioan Grosaru, mort în misiune de menţinere a păcii în Irak pe 21 septembrie 2007, va fi comemorat la zece ani de la trecerea în nefiinţă în cadrul unui ceremonial militar şi religios care îşi propune să depăşească ca amploare tot ce a fost organizat până acum pentru acest erou. Momentul comemorativ va fi organizat sâmbătă, 16 septembrie, la Păiseni - Cornu Luncii, la mormântul unde Ioan Grosaru îşi doarme somnul de veci.

Evenimentul va începe de la ora 12.00 şi are în prim-plan dezvelirea unei cruci comemorative monumentale din piatră de 15 tone şi 7,5 metri înălţime.

Maistrul militar în rezervă Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Suceava, cel care s-a ocupat an de an de acţiunile de comemorare a lui Grosaru, a ţinut să-i aducă mulţumiri speciale primarului din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, pentru sprijinul esenţial acordat ridicării acestui monument. Crucea de 7 metri şi jumătate de la căpătâiul lui Ioan Grosaru este ridicată în cinstea tuturor eroilor din satul Păiseni, ale căror nume sunt înscrise pe o placă comemorativă.

De altfel, întregul ansamblu monumental de la mormântul lui Ioan Grosaru este un omagiu pentru toţi eroii din Păiseni care au pierit în cele două războaie mondiale.
Revenind la ce se va întâmpla sâmbătă la Păiseni, activităţile care încep la ora 12.00 vor cuprinde: intonarea Imnului Naţional al României, prezentarea semnificaţiei evenimentului, dezvelirea crucii comemorative, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, intonarea Imnului Eroilor şi depunerea coroanelor de flori, defilarea Gărzii de Onoare cu onorul la monument, dar şi un moment cultural prezentat de membrii Cercului „Cultul Eroilor” al Şcolii Gimnaziale Cornu Luncii.

Ceremonia militară va fi organizată de Garnizoana Suceava, cu efective militare ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne.

 

Va fi lansată şi o carte cu poezii scrise de Ioan Grosaru 

Un alt moment deosebit va fi lansarea unui volum de poezii scrise de Ioan Grosaru. Volumul de poezii a fost editat în 200 de exemplare, cu implicarea Asociaţiei „Camarazii” a Ministerului Apărării Naţionale.

Asociaţia va oferi şi un sprijin material de 1.000 de lei mamei eroului Ioan Grosaru.

Ca la fiecare pomenire a eroului Ioan Grosaru, oficialităţi militare importante vor fi prezente la Păiseni: generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General, general de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina Cluj, colonelul dr. Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Banat Timişoara, lt. col. Daniel Cioran, comandantul Brigăzii 15 Podu Înalt Iaşi, colonel doctor Elena Popescu, de la Cabinetul Ministerului Apărării Naţionale, colonel Virgil Pengulescu (invalid din teatrele de operaţii), comandantul Centrului Militar Judeţean Timişoara, lot. col. Florin Ichimoaie, comandantul UM 02275 Bălţăteşti, plt. adj. şef Ilie Tismănaru, consilierul comandantului Batalionului „Scorpionii Galbeni”. De asemenea, sunt aşteptaţi şi foşti colegi ai eroului Ioan Grosaru care activează acum în cadrul UM 01109, UM 01221, UM 01930 Timişoara şi UM 1189 Botoşani.

Pe 21 septembrie 2007 Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ceremonial militar şi cruce comemorativă pentru marcarea a 10 ani de la moartea eroului Ioan Grosaru.
 Vizualizări articol: 1831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ceremonial militar şi cruce comemorativă pentru marcarea a 10 ani de la moartea eroului Ioan Grosaru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei