Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 sep 2017 - Anul XXII, nr. 208 (6624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Omagiu de Ziua Pompierilor

Trei pompieri militari suceveni au murit de-a lungul timpului la stingerea incendiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava şi-a omagiat, cu ocazia Zilei Pompierilor, colegii căzuţi la datorie în misiuni de stingere a incendiilor. Sunt drame consumate cu foarte mulţi ani în urmă, însă faptul că acei oameni nu au fost uitaţi şi sunt pomeniţi şi acum este de apreciat. În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Pompierilor din România, la Biserica Militară din faţa sediului ISU Suceava de pe strada Universităţii a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor pompieri din judeţul Suceava, după care şefii inspectoratului au depus o coroană de flori la Monumentul „Pompierul” din faţa Bisericii Militare.

 

Pompieri suceveni morţi în incendii foarte puternice

Cei trei suceveni care au murit la datorie în uniforma de pompieri militari sunt pomeniţi în fiecare an şi la mormintele în care îşi dorm somnul de veci.

Sergentul major post-mortem Vasile Popiuc s-a născut la data de 19 iulie 1948, în comuna Moldova Suliţa. Acesta şi-a început stagiul militar în octombrie 1968, în Compania de Pompieri Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.
În ziua de 25 august 1969 a izbucnit un puternic incendiu la moara din localitatea Sântionlunca, în Covasna. Intervenţia a fost deosebit de grea, pe timp de noapte. Soldatul Popiuc a căzut străfulgerat la tensiunea de 380 volţi a unui conductor electric din moară. El a fost înmormântat acasă, la Moldova Suliţa.
Sergentul major post-mortem Ioan Crăiuţ s-a născut în 1947, în comuna Frumosu, iar pe data de 11 august 1967 a făcut parte din Compania I Pompieri Galaţi, care a intervenit la un incendiu izbucnit la Cooperativa Unirea din localitate. Atunci a fost un incendiu foarte puternic, luase foc o dubă în care se aflau butoaie de benzină. Unul dintre butoaie a explodat, deflagraţia afectând 46 de persoane civile şi 12 pompieri militari. Din cei 12 militari care au suferit arsuri, şapte au murit. Cei care au decedat cu arsuri grave au fost pompierii militari care s-au aflat cel mai aproape de focar, iar unul dintre ei a fost suceveanul Ioan Crăiuţ, care îşi doarme somnul de veci la Frumosu. 

Al treilea pompier militar mort în misiune este sergentul major post-mortem Victor Ivaşcu, născut în 1940, la Sadova.

Acesta a căzut la datorie încercând să salveze viaţa comandantului său pe timpul acţiunii de stingere din ziua de 23 iunie 1963, la Depozitul Sanepid - unde era incendiată magazia de carburanţi, alte produse petroliere şi toxice, şi Casa de Copii Orfani Bârlad.

”Militarii au reuşit să-i salveze pe toţi cei 43 de copii. Rămâne fapta şi jertfa sa, ca un exemplu peste vremuri. A fost înmormântat în comuna Sadova”, se arată în omagiul colegilor pompieri militari de astăzi.

Se poate observa că toate cele trei tragedii s-au petrecut cu foarte mulţi ani în urmă.  Un adevăr este şi că pompierii militari de acum sunt mult mai bine pregătiţi, aceasta fiind meseria lor, în timp ce pompierii de atunci erau militari în termen. Riscurile în lupta cu focul rămân însă foarte mari, iar pompieri din alte judeţe ale ţării şi-au pierdut viaţa în misiuni mult mai recente. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei pompieri militari suceveni au murit de-a lungul timpului la stingerea incendiilor.
 Vizualizări articol: 1796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Trei pompieri militari suceveni au murit de-a lungul timpului la stingerea incendiilor4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei