Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 aug 2017 - Anul XXII, nr. 188 (6604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Echipa mobilă

„Migraţia pentru muncă şi copiii minori rămaşi acasă”, dezbatere la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa mobilă Gura Humorului, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, a organizat în această lună o dezbatere pe tema migraţiei şi a copiilor rămaşi singuri acasă, intitulată „Migraţia pentru muncă şi copiii minori rămaşi acasă”. Acţiunea care a avut loc la Gura Humorului a stârnit interesul mai multor categorii sociale, părinţi din diaspora, bunici şi copii, reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Gura Humorului (Dan Latcolik, directorul DAS, şi Daniela Rusu, consilier).

Janette Rusu, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gura Humorului, prezentă la eveniment, a pus accent pe necesitatea activităţilor extraşcolare care vin în sprijinul copilului rămas singur acasă.Preotul Alexandru Diaconu Onofrei a vorbit despre rolul bisericii, al familiei şi al şcolii în dezvoltarea armonioasă a copilului, precum şi despre importanţa sensibilizării părinţilor în sensul menţinerii familiei unite atât în ţară, cât şi în străinătate. Fundaţia Umanitară Silvia, reprezentată de preşedinta acesteia, Veronica Gabor, gazdă a evenimentului, a susţinut necesitatea îmbunătăţirii randamentului şcolar al elevilor cu părinţi plecaţi prin programe extraşcolare: ore suplimentare la anumite materii cu sprijinul unor profesori voluntari, încurajarea dezvoltării unor abilităţi manuale, creative prin organizare de ateliere de lucru, precum şi prezentarea produselor finite cu ocazia expoziţiilor, evenimentelor culturale şi artistice organizate la nivel local, judeţean, regional, naţional. Coordonatoarea echipelor mobile, Brînduşa Sorina Bialy, a discutat cu părinţii şi invitaţii instituţiilor partenere despre migraţia pentru muncă şi despre copiii rămaşi acasă. La rândul ei, Raluca Rusan, preşedinta Asociaţiei culturale ”Miss Adela”, care promovează copii talentaţi la muzică, a prezentat un moment artistic al copiilor, care au cântat atât cu vocea, cât şi la diverse instrumente muzicale.

 

Migraţia, o problemă a întregii societăţi

Organizatorii au declarat că dezbaterea şi-a atins scopul, acela de a crea o punte de legătură între părinţi, copii, bunici şi specialiştii din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor de la nivelul comunităţii şi de a se conştientiza riscurile plecării în străinătate a părinţilor dincolo de beneficiile de ordin material. Părinţii participanţi la acţiune au discutat despre efectele migraţiei resimţite în propria familie, prin separarea de copii, despre faptul că au ales să se întoarcă acasă pentru a fi alături de copiii lor şi au tras la rândul lor un semnal de alarmă pentru ceilalţi părinţi plecaţi sau care intenţionează să plece la muncă în străinătate.

Acţiunea de la Gura Humorului face parte dintr-o serie de acţiuni organizate de DGASCP Suceava, în special de echipele mobile, în perioada 1-17 august, în parteneriat cu autorităţile locale, şcoli, grădiniţe, biserică, poliţie, instituţii de cultură, asociaţii umanitare, specialişti (psihologi, asistenţi sociali, consilieri şcolari). Dezbateri asemănătoare au avut loc şi la Siret, Fălticeni, Marginea, Bălăceana şi Baia, având ca obiectiv principal promovarea problematicii copilului rămas acasă, după ce unul sau ambii părinţi au plecat la muncă în străinătate. Amploarea fenomenului, precum şi consecinţele negative au condus la concluzia că responsabilitatea nu este numai a familiei, ci este o problemă a întregii societăţi.

 

„Părinţii mei sunt cei mai buni”, spectacol pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Tot în această lună, DGASPC Suceava a organizat, la Teatrul “Matei Vişniec” din municipiul Suceava, spectacolul „Părinţii mei sunt cei mai buni”, din cadrul proiectului umanitar „Mereu împreună”, eveniment înscris în calendarul activităţilor Consiliului Judeţean Suceava “Luna Diasporei”, coord. proiect prof. Elena Istrate, corepetitor prof. Ionuţ Ciubotaru. În deschiderea evenimentului, Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava, a ţinut să felicite organizatorii şi să le mulţumească copiilor şi dascălilor voluntari care şi-au sacrificat zilele de vacanţă pentru a pregăti şi a oferi darul muncii şi talentului lor copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar în egală măsură şi părinţilor care muncesc în condiţii grele pentru a le asigura copiilor un trai mai bun. A fost un spectacol emoţionant, în care au evoluat copii şi tineri talentaţi, elevi ai Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, care au cântat la pian, vioară, violă, flaut, chitară, trompetă, dar şi cu vocea. Spectacolul a fost dedicat în primul rând copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi părinţilor plecaţi departe de copii.

Printre spectatori s-au numărat părinţi, dascăli, specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava, copii, tineri şi personalul din cadrul Centrului de plasament ”Speranţa” şi al centrelor de tip familial ”Colţ Alb” şi ”Micul Prinţ”. Şefa DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, a concluzionat că este nevoie de o “dezvoltare de servicii la nivel local care să aibă specialiştii necesari pentru a preveni efectele negative ale migraţiei sezoniere. Sunt necesare întâlniri în grupuri de lucru, foarte bine organizate şi specializate pe această tematică, grupuri care să intervină în şcoli, grădiniţe, licee şi întâlniri cu părinţii, cu bunicii, cei care rămân acasă cu copiii. Şi aceştia au nevoie de consiliere şi informare”.

Judeţul Suceava beneficiază de serviciile celor trei echipe mobile din cadrul DGASPC Suceava, însă nevoia de servicii specializate este mult mai mare, având în vedere faptul că, la finalul lunii iulie 2017, apăreau în statisticile DGASPC Suceava 9.097 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. La nivel local, a mai completat Creţuleac, trebuie iniţiate campanii periodice de informare referitoare la efectele migraţiei, iar asistenţii sociali şi referenţii au nevoie de întâlniri de lucru periodice pe aceasta temă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Migraţia pentru muncă şi copiii minori rămaşi acasă”, dezbatere la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Migraţia pentru muncă şi copiii minori rămaşi acasă”, dezbatere la Gura Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată fină cu pește afumat Dacă ne-am cam săturat de ”salade de boeuf”, această rețetă poate fi o descoperire care ne va încânta. Desigur, dacă ne plac peștele afumat și maioneza. Se face la fel de repede ca o simplă salată orientală, dar cu siguranță... Citeşte