Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 aug 2017 - Anul XXII, nr. 187 (6603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi

CJ Suceava a publicat un ghid pentru părinţii români aflaţi în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a editat un ghid al părintelui plecat la muncă în străinătate. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că editarea acestui ghid face parte din măsurile şi acţiunilor concrete pe care administraţia judeţeană le face în sprijinul sucevenilor din diaspora. Flutur a spus că acest ghid a fost realizat cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Având în vedere faptul că la plecarea în străinătate adulţii lasă de multe ori în ţară copii fără un reprezentant legal, considerăm că acest lucru reprezintă un risc major atât pentru părinţi, cât şi pentru copii”, a spus şeful administraţiei judeţene.

În ghidul publicat de CJ Suceava, părinţii sunt sfătuiţi să asigure reprezentarea legală a minorului pe perioada cât lipsesc din ţară, detalii cu privire la acest aspect putând fi găsite într-un îndrumar realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, disponibil la adresa de internet copiisinguriacasa.ro/scurt-istoric.

În ghid se mai precizează că părinţii plecaţi la muncă în străinătate trebuie să lase copiii în grija unei persoane adulte şi responsabile, şi nu în grija unui frate mai mare, care este minor, caz în care toţi copiii riscă să ajungă în sistemul de protecţie, deoarece, conform legii, se încadrează la neglijare, lipsă de supraveghere şi exploatare a minorilor. „Reprezentantul legal al copilului, pentru perioada cât lipsiţi din ţară, poate fi numită o rudă sau o persoană de încredere, cu condiţia să existe declaraţia dumneavoastră la dosar şi să fie întocmit dosarul cu sprijinul asistentului/referentului social pentru a fi depus la Judecătoria competentă teritorial (reprezentarea legală se face doar pentru maximum 1 an de zile şi e importantă pentru toate situaţiile în care se solicită semnătura reprezentantului legal al copilului: înscriere la grădiniţă/şcoală, cerere pentru obţinerea certificatului de handicap şi/sau a certificatului de orientare şcolară pentru copilul cu dizabilităţi, alocaţie, intervenţii chirurgicale, eliberarea cărţii de identitate, a paşaportului etc.)”, este o altă recomandare din ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate. Tot în ghid se precizează că părinţii trebuie să ţină legătura cu dirigintele, învăţătorul sau educatorul copilului, aceştia fiind primii care pot observa urmele unei stări emoţionale negative, ale unui eventual abuz sau neglijenţă.

 

Părinţii sunt îndemnaţi să comunice zilnic sau cât mai des posibil cu propriii copii

Părinţii mai sunt sfătuiţi să comunice cu propriii copii zilnic sau cât mai des posibil „pentru dezvoltarea armonioasă a copilului şi pentru a nu pierde autoritatea părintească asupra acestuia”.

„Copilul are nevoie de stabilitate emoţională în primul rând. Nu trimiteţi bani mai mult decât este necesar şi nici cadouri scumpe: copilul dumneavoastră are nevoie de o legătură afectivă sănătoasă (nu întrebaţi <Ce-ai făcut azi la şcoală, ce note ai luat?>, ci <Cum te-ai simţit azi la şcoală? Te pot ajuta cu ceva?>). Învăţaţi copilul să fie sincer, să aibă încredere şi să vă spună adevărul, indiferent cu ce probleme se confruntă, doar împreună puteţi găsi soluţii - cel mai bun sfătuitor este părintele”, sunt alte recomandări ale specialiştilor pentru părinţii plecaţi la muncă în afara ţării. De asemenea, în ghid se precizează că este de preferat ca cei care pleacă să muncească în străinătate să o facă având un contract prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă sau printr-o firmă specializată, pentru a nu ajunge să fie exploataţi prin muncă la negru.

Nu în ultimul rând, părinţilor li se readuce aminte că dacă sunt deja plecaţi la muncă şi nu au făcut o notificare la primăria de domiciliu, trebuie să ia legătura cu asistentul sau referentul social, având în vedere că solicitarea semnată poate fi trimisă prin fax sau scanată pe adresa de e-mail a primăriei.

Pentru situaţiile de urgenţă sau orice alte informaţii, întrebări, propuneri şi sugestii, părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt rugaţi să consulte site-ul DGASPC Suceava, www.dpcsv.ro/ro, sau să apelezela serviciile acestei instituţii în cazul în care au nevoie de sprijin în legătură cu copiii, pe adresa de e-mail office@dpcsv.ro sau la telefonul copilului, 0040/230/983.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CJ Suceava a publicat un ghid pentru părinţii români aflaţi în străinătate.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CJ Suceava a publicat un ghid pentru părinţii români aflaţi în străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă rece Gazpacho (albă) Un răsfăț răcoros pentru zile fierbinți este această rețetă de origini andaluze, care se pregătește repede, este consistentă și nu necesită stat în bucătărie la căldură. Un blender sau un mixer vertical e piesa centrală pentru pregătire.Avem... Citeşte