Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 iul 2017 - Anul XXII, nr. 164 (6580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Hoți de morminte

Decorațiunile metalice din cimitirul vechi din Cacica - furate, pietre funerare din anul 1800 - vandalizate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pietre funerare vechi de sute de ani din cimitirul catolic de la Cacica au fost distruse de vandali și de lipsa de îngrijire. Decorațiuni metalice, adevărate obiecte de artă, au fost furate în ultimii doi ani, iar cele puține, care au mai rămas, se deteriorează năpădite de vegetație.  Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie (ADER) și Grupul Local de Inițiativă pentru Protejarea Peisajului Cultural, prin conf. dr. Carmen Chașovschi, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, a transmis, în luna mai a acestui an, Parohiei Romano-Catolice din Cacica, Uniunii Polonezilor Don Polski Suceava, Forumului Democrat al Germanilor din Bucovina și Muzeului Bucovinei o informare despre ”starea precară în care se află Cimitirul Vechi din Cacica”, împreună cu o solicitare de conservare și protejare a acestuia.

”Cimitirul este o mărturie importantă a istoriei comunității, iar pietrele funerare existente, datând din 1880 și începutul anilor 1900, sunt valoroase. Din păcate, o parte dintre acestea, ca și elementele decorative de metal (garduri, elemente funerare), au dispărut de anul trecut”, se arată în scrisoare.

În luna iunie 2016, ADER a amplasat un panou de informare, care face trimitere la comunitățile minoritare și la istoria locului, iar la monitorizarea în teren din iulie 2016 a constatat că ”cimitirul era închis prin blocarea accesului în perimetru, prin obturarea accesului cu plasa de sârmă”. ”Presupunem că acest lucru a fost făcut de cei ce au primit în folosință temporară terenul. Nu a putut fi analizată starea pietrelor funerare decât tangențial, datorită prezenței animalelor în perimetrul cimitirului. S-a putut constata însă că garduri de fier forjat au dispărut, existând posibilitatea ca acestea să fi fost însușite de localnici din proximitatea cimitirului, pentru a fi folosite în gospodărie. Blocarea accesului în partea superioară poate fi benefică, chiar de maniera realizată, pentru că asigură o mai mare protejare a locului. În luna aprilie 2017 (dată la care am actualizat prezentul document prin acest paragraf și printr-o serie de imagini actuale), cimitirul a fost vandalizat, mai multe cruci fiind sparte, fără ca autoritățile să fie semnalate sau să se ia măsuri. Mai mult decât atât, poarta provizorie de la intrarea în cimitir a fost desființată, arealul nemaifiind împrejmuit momentan în partea inferioară de nici un fel”, se arată în informare. 

 

Voluntarii își afirmă disponibilitatea de a ajuta la punerea în valoare a cimitirului

Semnatarii apreciază că zona cimitirului trebuie protejată corespunzător, iar mormintele existente trebuie ”tratate cu atenție”, inclusiv cu sprijinul comunităților polonă și germană, ai căror străbuni odihnesc în cimitirul vechi din Cacica. ”Suntem siguri că se pot găsi soluții de punere în valoare a acestui obiectiv, care ar putea fi un punct interesant de vizitat și pentru turiștii care vin în Cacica, una dintre puținele mărturii ale istoriei acestor locuri”, subliniază reprezentanții celor două asociații. Totodată, aceștia își arată disponibilitatea de a mobiliza voluntari pentru a face o inventariere, în cursul acestei luni, a poziției exacte a pietrelor funerare și o documentare fotografică a stării existente, pentru a căuta soluții optime de conservare. ”Vom încerca să ne implicăm și într-o curățire a spațiului, fără a deteriora pietrele existente, pentru a putea asigura o mai bună vizibilitate a monumentelor funerare rămase, atâtea câte sunt”, arată conf. dr. Carmen Chașovschi. 

Fotografiile atașate la această scrisoare sunt mai mult decât elocvente. Din imagini, se vede că cimitirul a fost folosit în mod curent ca ”scurtătură” de către localnici. De asemenea, în fotografii realizate în anul 2015 se vede că numeroase pietre funerare erau culcate la pământ, că o parte dintre monumente aveau cruci, elemente figurative sau garduri decorative metalice, care au dispărut până în 2017 sau că monumente care sunt adevărate obiecte de artă zac năpădite de vegetație. Totodată, se constată că monumente funerare din piatră sau metal care erau integre în 2015, în aprilie 2017 sunt găsite vandalizate.

”Nu a putut fi făcută o verificare amănunțită a existenței pietrelor funerare găsite acum un an, s-a putut însă constata lipsa elementelor metalice valoroase, care au fost îndepărtate. 

Cimitirul a fost vandalizat în luna februarie 2017: patru cruci au fost sparte și ultimul element decorativ de fier, sub formă de icoană, a fost îndepărtat”, se mai precizează în scrisoarea către cei care pot interveni în stoparea distrugerii cimitirului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decorațiunile metalice din cimitirul vechi din Cacica - furate, pietre funerare din anul 1800 - vandalizate.
 Vizualizări articol: 2954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Decorațiunile metalice din cimitirul vechi din Cacica - furate, pietre funerare din anul 1800 - vandalizate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei