Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 iul 2017 - Anul XXII, nr. 162 (6578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Perspectivă

Suceava va vedea autobuzele electrice cel mai devreme în 2019

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mult-aşteptatele autobuze electrice nu vor circula pe străzile din municipiul Suceava mai devreme de anul 2019, deşi demersurile sunt începute de administraţia locală de aproximativ trei ani. Întârzierea aprobării condiţiilor generale de accesare a fondurilor în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 (ghidul solicitantului), de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi nedeschiderea liniilor de finanţare, pe de o parte, şi procedurile extrem de greoaie de accesare, pe de altă parte, sunt principalele cauze care amână cu cel puţin doi ani această achiziţie. Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a prezentat, ieri, în conferinţă de presă, stadiul acestui proiect şi paşii care trebuie făcuţi până când autobuzele electrice vor rula prin oraş. Astfel, după ce în data de 13 iulie a.c. a fost aprobat în Consiliul Local Suceava Planul de Mobilitate Urbană (PMU), a doua zi acesta a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, la Piatra Neamţ, unde va sta în analiză trei săptămâni. Un răspuns după evaluare, către administraţia suceveană, trebuie să vină cel mai târziu în data de 21 august a.c., după care Primăria Suceava trebuie să selecteze aşa-numita listă de proiecte. În octombrie proiectele pleacă din nou la ADR N-E şi, dacă până atunci Ministerul Dezvoltării aprobă ghidul solicitantului şi deschide liniile de finanţare pentru aceste categorii de proiecte, proiectul autobuzelor are şansa de a fi acceptat la finanţare. În această eventualitate, în prima parte a anului 2018 Primăria Suceava demarează procedurile de pregătire a licitaţiei, care ar putea avea loc în a doua jumătate a anului viitor. Dacă nu vor exista contestaţii – variantă foarte puţin probabilă, având în vedere experienţa achiziţiilor publice din ultimii ani, contractul va putea fi semnat spre sfârşitul anului 2018, începutul anului 2019. ”Primăria Suceava şi-a făcut treaba mai mult decât bine. Tot ceea ce a depins de noi am făcut”, a subliniat Harşovschi.

Valoarea proiectului pentru autobuze electrice, cu tot cu staţii de încărcare, sistem de semnalizare în staţii, hală etc. este de 26,5 milioane de euro. 

Până atunci, societatea de transport public local (TPL) trebuie să facă faţă solicitărilor cu parcul auto de care dispune. ”Conducerea TPL trebuie să-şi doteze parcul auto”, a mai spus viceprimarul Harşovschi.

Traseele TPL ale liniilor de autobuz şi microbuz din municipiul Suceava sunt deservite de 33 de autobuze CITELIS şi 7 microbuze OTOKAR şi KARSAN.  

 

În municipiul Suceava, autobuzele TPL sunt concurate de microbuzele interurbane

Autobuzele au fiecare o capacitate de 107 persoane, din care 29 pe locuri pe scaune, iar microbuzele au capacitate de 22 persoane, din care 12 pe locuri pe scaune.

Lungimea totală a reţelei stradale acoperită de traseele autobuzelor şi microbuzelor este de aproximativ 46 km, iar pentru îmbarcarea-debarcarea călătorilor municipiul Suceava are 71 de staţii.

În paralel cu autobuzele şi microbuzele TPL, pe unele tronsoane din oraş fac transport de persoane şi microbuze private, licenţiate de Consiliul Judeţean Suceava pentru transport interurban. Oficial, conform datelor transmise de conducerea CJ, prin municipiul Suceava ar trebui să fie în trafic doar microbuzele de pe următoarele trasee: Traseul 12, Sf. Ilie – Suceava - Rădăuţi efectuat de SC INTERTRANSCOM SRL Iaşi cu 5 microbuze şi un număr de 35 curse zilnice (traseu introdus în 2005); Traseul 15, Sf. Ilie – Iţcani – Lipoveni, efectuat de SC EURO-TRANSPORT SRL Suceava cu 3 microbuze şi un număr de 23 curse zilnice (traseu introdus în 2005); Traseul 16, Mitocu Dragomirnei – Dragomirna – Sf. Ilie, efectuat de SC MANUCU SRL Suceava cu 3 microbuze şi un număr de 23 curse zilnice (traseu introdus în 2005);  Traseul 146, Moara – Suceava – Mereni efectuat de SC EURO TIP SRL Suceava cu 4 microbuze şi un număr de 29 curse zilnice (introdus în 2008); Traseul 168, Șcheia – Suceava – Adâncata efectuat de SC BOG-TRANS SRL Șcheia cu un microbuz şi un număr de două curse zilnice (introdus în 2012); Traseul 169, Zahareşti – Suceava – Prelipca efectuat prin rotaţie (la paritate) de SC FAMILY SRL Suceava şi SC ROMFOUR TUR SRL Fălticeni cu un microbuz şi un număr de 6 curse zilnice (introdus în 2012) şi Traseul 170, Bosanci – Suceava – Pătrăuţi efectuat prin rotaţie (la paritate) de SC TRANS DMV EUROPA SRL Suceava şi SC ROMFOUR TUR SRL Fălticeni cu un microbuz şi 7 curse zilnice (introdus în 2012).

Neoficial, microbuze de transport interurban opresc în toate staţiile de pe traseul din oraş şi efectuează transport de călători.

Actualul Program de transport public de persoane în judeţul Suceava a fost aprobat prin Hotărârea CJ nr. 196/2012, a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2014 şi este valabil până la data de 30 iunie 2019. Potrivit conducerii CJ, în ultimul an, administraţia judeţeană nu a primit solicitări de suplimentare a mijloacelor de transport şi a numărului de curse pentru traseele judeţene menţionate anterior, iar ultima actualizare a programului judeţean de transport a fost efectuată în luna august 2016. Dintre traseele menţionate anterior, doar traseul 168, Șcheia – Suceava – Adâncata, a fost modificat prin reducerea de la patru curse la două curse zilnice. Atribuirea traseelor este gratuită, operatorii nu trebuie să plătească nici un fel de taxă către administraţia judeţeană. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava va vedea autobuzele electrice cel mai devreme în 2019.
 Vizualizări articol: 5161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava va vedea autobuzele electrice cel mai devreme în 20195.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei