Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iul 2017 - Anul XXII, nr. 161 (6577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din iunie până ieri

Sute de suceveni muşcaţi de căpuşe au ajuns la Urgenţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de cazuri de muşcături de căpuşe au fost înregistrate, de la începutul lunii iunie şi până ieri, la  Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Este vorba despre aproape 400 de cazuri de plăgi muşcate de căpuşe, cele mai multe cazuri fiind la grupa de vârstă 40-59 de ani.

Potrivit unei statistici a UPU Suceava, în primele 17 zile ale acestei luni, 112 persoane s-au prezentat la UPU Suceava cu plăgi muşcate de căpuşe, 31 dintre cazuri fiind înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, 22 la grupa de vârstă 19-29 de ani, 11 cazuri la grupa de vârstă 30-39 de ani, 24 de cazuri la grupa de vârstă 40-59 de ani, 20 de cazuri la grupa de vârstă 60-79 de ani şi 4 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

Luna trecută, au ajuns la spital 286 de persoane care au fost muşcate de căpuşe, dintre care 18 copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani,  58 de copii cu vârste între 4 şi 14 ani, 3 adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani şi 143 de femei.

Cele mai multe cazuri, 83, s-au înregistrat la grupa de vârstă 40-59 de ani, iar cele mai puţine, 3 cazuri, au fost la grupa de vârstă 15-18 ani şi la grupa de vârstă peste 80 de ani.

În 15 cazuri dintre cele prezentate la spital în ultimele 6 luni au fost suspiciuni de boală Lyme, transmisă prin muşcătura acestor insecte.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că din cele 15 cazuri de suspiciune de boală Lyme patru au fost la persoane din mediul urban şi restul la persoane din mediul rural, care au fost muşcate de căpuşe.

Dintre cele 15 cazuri investigate în laborator, boala a fost confirmată în trei cazuri: la un copil în vârstă de 9 ani şi la două femei de 37, respectiv 38 de ani.

 

Protecţia pentru evitarea muşcăturilor de căpuşe e cea mai bună cale de prevenire a bolii Lyme

Primele îngrijiri medicale acordate pacienţilor cu muşcătură de căpuşă constau în toaleta plăgii şi administrarea vaccinului antitetanos. Ulterior aceştia sunt îndrumaţi către ambulatoriul de Boli Infecţioase pentru continuarea investigaţiilor medicale şi tratament de specialitate.

Medicii recomandă luarea măsurilor de protecţie individuală pentru evitarea muşcăturii de căpuşe, printre cele mai simple fiind purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate mai uşor insectele, şosete lungi în timpul excursiilor în natură, purtarea de încălţăminte închisă, acoperirea capului, inspectarea corpului cu atenţie, după ieşiri în zone cu vegetaţie. În cazul care o persoană a fost muşcată de căpuşă se recomandă prezentarea la medicul de familie. Menţionăm că nu toate căpuşele sunt infectate cu Borrelia burgdorferi, care provoacă boala Lyme, şi că nu toate cele infectate transmit boala.

Viceprimarul de Suceava Marian Andronache a declarat, ieri, că în municipiul reşedinţă de judeţ administraţia locală a efectuat o acţiune de dezinsecţie şi că până acum nu au fost reclamaţii de muşcături de căpuşe în spaţiile verzi din zona parcurilor şi locurilor de joacă din oraş. ”Cei care au ajuns la spital poate sunt din Suceava, dar au fost muşcaţi de căpuşe în pădure, la iarbă verde. Nu am avut nici o sesizare că ar fi fost cineva muşcat în parcurile din municipiul Suceava”, a afirmat viceprimarul. El a precizat că reclamaţiile făcute la primărie, referitoare la insecte, vizează ţânţarii în parcuri, purici în zona unor blocuri şi insecta numită popular ”Vaca Domnului” (Pyrrhocoris apterus), colonii mari din aceasta din urmă fiind semnalate îndeosebi în gardurile vii care au fost îndepărtate. ”Vaca Domnului” nu este periculoasă, singurul neajuns pe care îl provoacă fiind disconfortul vizual, din cauza coloniilor roşii foarte numeroase. În ceea ce priveşte puricii din spaţiile de locuit, viceprimarul a explicat că dezinsecţia este în responsabilitatea asociaţiilor de proprietari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni muşcaţi de căpuşe au ajuns la Urgenţe.
 Vizualizări articol: 4136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de suceveni muşcaţi de căpuşe au ajuns la Urgenţe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei